Had vyobrazuje příběh o sériovém vrahovi. Seriál je natočen na základě skutečné události

Lucie Zajdáková
Foto: Netflix

Had (The Serpent) je inspirován skutečným příběhem o sériovém vrahovi, jemuž se přezdívá Had, Bikini Killer nebo Splitting Killer. Děj se odehrává v 70. letech minulého století a hlavní postavou celého seriálu je Charles Sobraj (Tahar Rahim) se svou partnerkou Marií André Leclerc (Jenna Coleman) a přítelem Ajayem (Amesh Edieweera).

Pozor, článek obsahuje spoilery!

Charles je narcistický, bezcitný manipulátor a šílenec, který dokáže být na jednu stranu velmi oslňující a zároveň slizký. Vydělává si jako podvodník obchodující s drahým kamením. Během cestování po Asii navazuje přátelství, která však nemají dlouhého trvání. Charles vyhledává turisty, které nejprve přivítá s otevřenou náručí. Později své „kamarády“ otráví, okrade o cennosti, především cestovní dokumenty, a následně je zavraždí.

Suverénní Charles využívá společně s Marié André a Ajayem identity mrtvých lidí k cestování po celém světě. Většinu času vystupuje pod jménem Alain Gautier a jeho parnetrka jako Monique. Příběhem se prolínají případy okradených a zavražděných turistů, kterými se začne zabývat úředník ambasády Herman Knippenberg (Billy Howle) přezdívaný Dřevák.

Herman je zapálený do vyšetřování i přes nezájem a korupci turistů. Odhalí tak vraždu dvou holandských turistů, pravou identitu Charlese a jeho kumpánů. S vyšetřováním Hermanovi pomáhají sousedé vraždící trojice, Nadine s přítelem.

Foto: Netflix

Minisérie o osmi dílech dokáže opravdu velmi dobře vtáhnout do děje, atmosféra sedmdesátek na vás přímo dýchá díky dobovým záběrům. Z počátku je poměrně těžké se orientovat v čase kvůli častým až otravným flashbackům.

Had si na Netflixu drží již několik týdnů přední příčky ve sledovanosti a na ČSFD má velice slušné hodnocení 83 %. Palec nahoru také za kostýmy a hudbu.

V současné době je Charlesovi Sobhrajovi 77 let a už je pár desetiletí pobývá ve věznici v Nepálu. Odpykává si zde trest za vraždu minimálně 12 lidí, ale pravděpodobně jich bude mnohem více.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.