Fiktivní novinářka Filoména Cunk se vrátí na obrazovky. Tentokrát prozradí, jaký je smysl života

Eva Pospíchalová
Foto: BBC

Britská verze Saskie Burešové diváky opět pobaví suchým humorem v rozsáhlém falešném dokumentu. Po pokrytí historie zeměkoule se nyní herečka Diane Morgan podělí o veškeré vědění lidstva v novém speciálu, který letos přistane na Netflixu.

Fiktivní dokumentaristka Filoména Cunková (Philomena Cunk) je po celosvětovém úspěchu s Cunk on Earth zpět. Co divákům ukázala v předešlém populárním seriálu, jsme psali zde. Nyní se vydává na ambiciózní výpravu vesmírem, aby našla smysl života. Ačkoliv se zdá, že je to úkol pro lidstvo na tisíce let

Očekávaného pořadu Cunk’s Quest for Meaning se dočkáme už tento rok. Pětasedmdesát minut dlouhý snímek žánru mockument, bude spíš jednorázovým prodlouženým speciálem. Filoméně umožní cestovat do Ameriky a dalších míst, kde bude hledat smysl života. Prostuduje aspekty vědy, umění, etiky a filozofie a bude se věnovat složitým tématům, jako je kvantová fyzika, existencialismus, nihilismus, hédonismus, meditace či umělá inteligence. To vše samozřejmě detailně a se vší vážností.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vysoká škola humoru: Kultovní seriál Monty Pythonův Létající Cirkus baví i po padesáti letech

Při hledání odpovědí také prozkoumá životy a díla předních myslitelů a průkopníků historie, od Epikúra po Dostojevského, od Sartra po Van Gogha, od Nietzscheho po toho, kdo přišel s citáty typu „Live, Laugh, Love“. Cestou vyzpovídá odborníky i akademiky a nenechá je odejít, dokud nerozlouskne i takové oříšky, jako jsou základní existenciální otázky. Co je život, jaký je smysl života a proč se to vůbec obtěžujeme zjišťovat?

Filoména Cunková je fiktivní postavou, kterou Diane Morgan ztvárňuje už přes deset let. „Abych byla upřímná, myslela jsem, že bychom mohli pokrýt smysl života v třicetiminutové epizodě, ale producenti řekli, že možná budeme potřebovat trochu déle, a že bych pravděpodobně mohla jet do Ameriky, kde bychom natočili speciál. Jsem velmi nadšená, že pojedu do Ameriky zadarmo,“ zavtipkovala herečka.

Ředitel BBC Comedy Jon Petrie dodal, že se Cunk stala celosvětovým fenoménem. „Je tedy příhodné, že cestuje dál než předtím, aby položila některým z nejbystřejších lidí na zemi vážné otázky. Doufejme, že byla dost chytrá i na to, aby si nezapomněla obnovit pas.”

Zdroje: Netflix, Netflixer, What’s on Netflix, BBC

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.