Fenomenální Dr. House si otevřel ordinaci na Netflixu. Fanoušci i po letech vítají jeho aroganci, sarkasmus i genialitu

Eva Lenská
Foto: NBC Universal Television Distribution

Dali byste přednost laskavému lékaři, který vám ale moc nepomůže, nebo spíše protivovi s uštěpačnými poznámkami, který pacienty nešetří, leč odhalí každou nemoc? Právě takový je doktor Gregory House, jenž s celou sérií Dr. House (House M.D.) a českými titulky konečně dorazil na Netflix.

Doktor Gregory House (Hugh Laurie) je lékařský génius, který bojuje se svými démony a na nezajímavé případy ho neužije. Dává přednost záhadám, rébusům těla, virů i medicíny. Čím těžší případ, tím lépe. Nikdy se nevzdává a po kapsách nosí svou drogu vicodin. Nešetří ani své kolegy a nadřízené. Pacientům říká pravdu někdy až s krutou neomaleností a jeho oblíbený výrok je „všichni lžou“.

Ředitelka nemocnice Lisa Cuddy (Lisa Edelstein), se kterou čas od času nehorázně flirtuje, má svou hlavu a chce po něm, aby trávil více času na klinice pro veřejnost. Členové jeho týmu jsou z jeho neurvalosti na prášky, jenže House, který chodí o holi, ničí chronická bolest a s nikým se nepáře. Přesto má neuvěřitelné charisma a nejeden pacient mu vděčí za život.

ČTĚTE TAKÉ: ČEŠI NA NETFLIXU ZASE BODUJÍ. ADEPT NA ČESKÉHO LVA OKAMŽITĚ VE SLEDOVANOSTI PŘEDBĚHL VŠECHNY ZAHRANIČNÍ KONKURENTY

V sérii, která čítá 8 řad, se vystřídalo mnoho zajímavých herců jako například Robert Sean Leonard, Omar Epps, Jennifer Morrison, Olivia Wilde, Kal Pen a Jesse Spencer. První řada, která měla premiéru v roce 2004, si na ČSFD vysloužila skvostné hodnocení 92 %, celá série pak 87 %. Série se dočkala pěti cen Emmy a dvou Zlatých glóbů (ty si za svůj fascinující herecký výkon odnesl Hugh Laurie). Dr. House se stal fenoménem, ke kterému se diváci rádi vrací, ač vznikl před 20 lety. Na úspěšné věci se prostě nezapomíná.

Jak diváci sérii tvůrce Davida Shorea ohodnotili? Jen samou chválou. Velmi vysokou úroveň si totiž udržely všechny řady, což nebývá zas až tak obvyklé. „Nejlepší seriál své doby, který perfektně funguje i dnes,“ uvedl jasně jeden z diváků.

„První série je výbornou ukázkou toho, jak se rodí legenda. V šílenství všech možných seriálů z prostředí nemocnice Dr. House vyčnívá svojí originalitou, výborně napsanými charaktery a perfektním sarkasmem,“ zhodnotil úvodní řadu další.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: ZEMĚ PRASKÁ, POHLCUJE ULICE A LIDEM HROZÍ SMRT. NA NETFLIX MÍŘÍ ŠVÉDSKÝ KATASTROFICKÝ THRILLER PLNÝ BEZMOCI, SYROVOSTI A NAPĚTÍ

„Tak přesně tomuhle se říká role psaná přímo na tělo! Hugh Laurie alias Gregory House má tak drtivé charisma, že by vedle něho zblednul závistí i Dr. Štrosmajer,“ vystihl vtipně hlavní postavu divák s přezdívkou Lima. To ale není vše!

„Tragikomický životní cynismus a suchý sarkasmus se potkali v jedné osobě geniálně pragmatického doktora, který sice možná na první pohled své pacienty vidí hlavně jako objekty zábavného zkoumání, jenže pod vší tou černohumornou slupkou se ukrývá citově pochroumané, ale v nejniternější podstatě dobrácké srdce,“ dle slov jiného recenzenta je tento doktor prostě světový. Naše zdravotnictví by ho potřebovalo jako sůl, nemyslíte?

Potřebujete-li tedy vyšetřit a přitom schytat pár arogantních pohledů i hořkých pilulek, nažhavte Netflix. Je tam nyní celá série. S českými titulky.

Zdroj: ČSFD, Wikipedie

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.