Země praská, pohlcuje ulice a lidem hrozí smrt. Na Netflix míří švédský katastrofický thriller plný bezmoci, syrovosti a napětí

Eva Lenská
Foto: SF Studios

Švédové točí skvělé krimi thrillery, nicméně tentokrát vsadili na katastrofický velkofilm, jenž nepostrádá zajímavý příběh a odehrává se v důlním městě. Už samotný trailer slibuje, že snímek s názvem Nad Propastí (The Abyss, Avgrunden) vyvolá v divácích zděšení. Smrt v propadlišti a troskách musí být strašlivá.

Frigga (Tuva Novotny) je šéfkou ochranky dolu Kiirunavaara, jenž se nachází u města Kiruna. Práce je to nebezpečná, vždyť jde o největší důl na železnou rudu na světě. To ale není vše. Frigga je kromě toho také ženou, která se snaží sladit svůj pracovní i rodinný život. Má sice nového přítele Dabira (Kardo Razzazi), ale její ex Tage (Peter Franzén) se jí nechce vzdát.

Je to komplikované, ale proti tomu, co se stane, jde o malichernost. Když se v městečku náhle začne lidem otřásat půda pod nohama a na silnicích se objeví obrovské trhliny, jsou spory s bývalým to poslední, co Friggu trápí. Důl svým bezedným chřtánem pohlcuje části města a obyvatelům hrozí smrt. Podaří se hrdince dostat všechny pryč dřív, než budou vtaženi do propasti?

ČTĚTE TAKÉ: ČESKÉ FUTURISTICKÉ SCI-FI OKAMŽITĚ DOBYLO NETFLIX A MÍŘÍ PRO ČESKÉHO LVA. JEDNOZNAČNĚ PATŘÍ K FILMŮM, JAKÉ TU JEŠTĚ NEBYLY

Kiruna není smyšleným městem. Leží za severním polárním kruhem v kraji Norbotten a je známé právě pro těžbu železné rudy. Není divu, že filmaři tedy natáčeli právě tam. Zabrousili však i do finského města Tampere, kde se natáčelo mnoho scén v dole.

„Během své kariéry jsem režíroval spoustu akčních filmů a to, že jsem se teď mohl posunout o krok dál a natočit skutečně rozsáhlý katastrofický snímek, je fantastický pocit. Ale žádná akce nezaujme, pokud v ní nejsou postavy, s nimiž se lze ztotožnit. Proto bylo mimořádně zábavné rozvíjet rodinné charaktery společně s herci během zkoušek. Také katastrofické téma má v sobě velkou míru pravdy. Přesunete celé město, protože půda kolem něj praská kvůli dolu. Jako vypravěč příběhu potřebujete jen ‚co kdyby‘…,“ řekl o filmu režisér Richard Holm.

Snímek Nad propastí bude na Netflixu dostupný 16. února i s českým dabingem.

Zdroje: Netflix, SF Studios, The Euro TV Place, Wikipedia

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.