Češi na Netflixu zase bodují. Adept na Českého lva okamžitě ve sledovanosti předběhl všechny zahraniční konkurenty

Foto: Zuzana Panská / Cinemart

Na Netflix dorazil letošní adept na Českého lva a zároveň film, který rozděluje českou společnost. Jde o historické drama Bratři režiséra Tomáše Mašína, které u diváků i kritiků sklidilo velmi kladná hodnocení. Na českém Netflixu nyní snímek strčil do kapsy všechny zahraniční konkurenty.

Film Bratři měl na Netflix původně dorazit ve stejný den, jako další adept na ocenění Český lev, kterým je sci-fi Bod obnovy. Nakonec se však jeho vydání posunulo z 24. ledna na 31. A možná šlo o strategický tah, aby si dva české kousky vzájemně nekonkurovaly. Ještě ke všemu, když vyšlo nedávno najevo, jsou oba nominováni na Českého lva.

Film vypráví o rodině Mašínových, která se v komunistickém Československu stává terčem pronásledování a bratři Ctirad (Jan Nedbal) a Josef (Oskar Hes) soudí, že po vzoru otce, jenž byl hrdinou protinacistického odboje, lze proti diktatuře bojovat pouze se zbraní v ruce. Zároveň si jsou vědomi toho, že mají zodpovědnost vůči matce (Tatiana Dyková Vilhelmová) a sestře.

Přesto zakládají odbojovou skupinu, jež má na svědomí několik násilných činů, které vyšetřuje kapitán Státní bezpečnosti Koller. Mašínové se tak rychle stávají nejhledanějšími osobami v celé zemi. Není divu, že se pokusí o útěk do Západního Berlína, kde chtějí vstoupit do americké armády s cílem osvobodit Československo. Pátrání po členech odbojové skupiny pokračuje i ve východním Německu.

ČTĚTE TAKÉ: 10 NEJLEPŠÍCH FILMŮ A SERIÁLŮ, KTERÉ V LEDNU VYŠLY NA NETFLIXU: KATASTROFICKÉ DRAMA, KTERÉ ODROVNALO CELÝ SVĚT, I THRILLER, OD NĚHOŽ SE NEŠLO ODLEPIT

V kinech se Bratrům dařilo a jinak tomu není ani na Netflixu, kde se okamžitě vyšplhal do čela tabulky TOP 10 aktuálně nejsledovanějších filmů na platformě v Česku. Za sebou tak nechává animovaný snímek Orion a tma stejně jako legendární komedii Sám doma, kterou Netflix před pár dny přidal do své nabídky. Na čtvrtém místě je pak aktuálně Bod obnovy, pátá je Vůle a šesté sci-fi Lovci z konce světa. Desítku pak uzavírají dokument Nejhvězdnější noc popu, akčňák V letu, Zpívej 2 a kriminální drama Hrubý střih z roku 2022.

Bratři si vysloužili skvělé hodnocení u filmových kritiků i diváků. A ani po vydání na Netflixu se to nezměnilo. Na Kinoboxu mají hodnocení 70 %, což je na český snímek velmi skvělý výsledek. „Ať už máte na aktuální stav české kinematografie nebo samotné ústřední postavy názor jakýkoli, tenhle film stojí za zhlédnutí… Nelze upřít, že když se někdo opře o naší bohatou historii, má šanci na to natočit povedený film,“ píše jeden z hodnotících na Kinoboxu. „Konečně český akční film, jak má být, o to silnější, že víte že tak nějak se to skutečně stalo,“ uvádí další.

TAKÉ JSME PSALI: ČESKÝ LEV ODTAJNIL NOMINACE. NEJVÍC JICH ZÍSKALY FILMY BRATŘI A ÚSVIT. FILMOVÍ FANOUŠCI OCENILI FUTURISTICKÉ SCI-FI

Bratři (2023)
Foto: Zuzana Panská / Cinemart

Zdroje: Kinobox, Netflix, CinemArt

Hodnocení na Kinoboxu: 70 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.