Zklamání na Netflixu: Tři novinky, kterým se raději vyhněte, pokud nechcete plýtvat svým časem

Foto: Netflix

Zatímco na začátku ledna Netflix u diváků bodoval hned několika tituly, ve třetím lednovém týdnu pro změnu totálně propadl. V týdnu od 15. do 21. ledna má na kontě hned tři braky, které raději přeskočte, než abyste u nich trávili čas.

Kübra

Prvním z nich je turecký dramatický seriál Kübra s hvězdou hitu Šikovný krejčí, Çağatayem Ulusoyem, v hlavní roli. Dramatický seriál diváky zavede do zapadlých uliček Istanbulu, kde se Gökhan snaží dát dohromady svůj život, aby se mohl oženit se ženou, kterou miluje. Jeho obyčejný život se však obrátí vzhůru nohama poté, co začne na platformě Jsi jiný! dostávat tajemné zprávy od uživatele Kübra. Tajemná osoba mu nejenom poskytuje informace o věcech, o kterých nikdo neví, ale zároveň ho varuje před nečekanými událostmi.

Seriál u diváků celkem dost pohořel. Například na ČSFD má aktuálně ubohých 31 %. „Opět si Netflix neuhlídal kvalitu a investoval do seriálu, který pokud by nevznikl, nic by se nestalo. Tady není co hodnotit, postavy jsou nesympatické, jednají nelogicky, kamera je místy roztřesená, scénář je ideologický, děj nelogický a nezáživný. Seriál je silně nábožensky podbarvený, až násilím je nám podsouváno islamistické učení a podobenství. Vůbec mě to nebavilo, poslední díly jsem zvládl jen jako podmaz k jiné práci,“ píše zde například jeden z recenzentů.

Více jsme o seriálu psali zde.

Z popela

A máme tady islám podruhé. Dvakrát v jednom týdnu. Tentokrát jde o saudskoarabský film podle skutečné události. Z popela (From the Ashes) měl sice zajímavý námět, ale nakonec se u diváků vůbec neuchytil. Co si budeme podívat, zpracovat by šel tento příběh o tragické události na dívčí škole, při které zemřelo několik studentek, mnohem lépe.

Na ČSFD má tento dramatický thriller pouhých 32 %. „Film podle skutečné události, přínosný fakticky, umělecky moc ne,“ píše se v jedné ze zdejších recenzí. „Silný dramatický příběh ze školního prostředí, natočený podle skutečné události, ve kterém obsah převažuje nad formou. Snímek Z popela pracuje především s tématy šikany, lhostejnosti a nefunkční komunikace, které donutí diváka položit si řadu otázek. Zejména pak tu, do jaké míry je člověk sám vinen, pokud o šikaně ví, ale nepostaví se jí. Velká škoda, že technické stránky filmu divácký zážitek značně sráží, poněvadž zvolená témata významně rezonují po celém světě a mnoho z nás se s nimi v nějaké formě v průběhu života osobně setkala,“ hodnotí film další.

Zkrátka a dobře, tento kousek byl velmi nadějný a nejeden divák do něj vkládal své naděje, když si přečetl, o čem bude. Ovšem zpracování bohužel nebylo nejlepší. Ve formě dokumentu by se možná tomuto příběhu na Netflixu dařilo lépe.

Více jsme o filmu psali zde.

Kuchyně

Na Netflix se tento týden dostal také snímek Kuchyně (The Kitchen). I když údajně snímek nadchl diváky na londýnském festivalu BFI, u diváků Netflixu domu rozhodně tak nebylo. Drama se odehrává v roce 2040, v době, kdy jdou ceny domů neustále nahoru, sociální systém v podstatě přestal existovat a počítačová práce se postarala o nárůst počtu miliardářů. Chudí lidé jsou bohatými vytlačováni do provinčních provinčních slumů, jako je Kuchyně, ve které pobývá Izi. Bývalému zloději, jenž se zoufale snaží nekrást, se do cesty připlete jeho syn Benji, což vede k loupeži, která obrátí životy všech v Kuchyni naruby.

Kchyně se od diváků na ČSFD dopracovala zatím na 39 %. „Film nemá žádnou pořádnou zápletku a žádné poselství, na konci zjistíte, že to jen usekli, neboť materiál už asi překročil plánovanou stopáž,“ píše jeden z uživatelů platformy. „Největší slabinou snímku je chybějící emocionální propojení s divákem, což způsobí, že vám je osud hlavních protagonistů lhostejný a výrazně to tak ubírá na jeho výsledném vyznění,“ píše další. Absenci emocí, která by diváky více vtáhla do děje, a konec, který vlastně neexistuje, kritizují i další diváci. A my jim musíme dát za pravdu.

Na druhou stranu, jsou i diváci, mezi kterými tento snímek zabodoval. Na globální platformě Rotten Tomatoes má o něco lepších 52 %. A filmoví kritici, kteří se však často s diváky neshodují, mu dávají dokonce 84 %.

Jestli se vám bude film líbit, záleží hodně na tom, co od něj čekáte a jak moc náročným divákem jste. Tak jako tak však nejde o žádnou ultra skvělou podívanou, na kterou byste dlouho vzpomínali a chtěli si ji pustit znovu. Na Netflixu najdete mnoho lepších kousků.

Více jsme o filmu psali zde.

Zdroje: Netflix, ČSFD, Rotten Tomatoes

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.