Jeho veselou tvář zná celý svět, on mezitím vypráví o těžké depresi. Dnes slaví narozeniny komik Jim Carrey

Tereza Pulgretová
Foto: Warner Bros.

Jen málokdo si při přečtení jména Jim Carrey nevybaví vůbec nic. Dlouhá léta se objevuje na televizních obrazovkách diváky baví svými ikonickými grimasami, které neschová ani pod nejrůznější masky. Jeden z nejznámějších herců vůbec se ale kromě vtipů proslavil i v několika vážných rolích, jež oslovily nejedno fanouškovské srdce.

O tom, že se za veselou tváří šaška mnohdy skrývá velký smutek, ví své dnes dvaašedesátiletý populární komik Jim Carrey. Narodila se 17. ledna 1962 a přestože se jeho komediální talent projevoval už od malička, cesta na vrchol tohoto odvětví pro něj rozhodně nebyla jednoduchá. Po několika filmových i seriálových rolí přišel zlom v roce 1994, kdy vyšly hned tři z jeho nejikoničtějších snímků.

Po Masce, filmu Blbý a blbější i Ace Venturovi už následovaly další obrovské úspěchy, jako je Grinch, Božský Bruse nebo Yes Man. Že jeho talent nezná hranic pak dokázal na přelomu tisíciletí v dramatech Truman show po boku herečky Laury Linney či romantickém sci-fi Věčný svit neposkvrněné mysli s Kate Winslet.

Muž na Měsíci

Když v roce 2017 na Netflixu vyšel dokumentární snímek Jim a Andy: Život po životě, kde se Carrey otevřel o roli ve Formanově biografickém snímku Muž na měsíci, mnoho fanoušků se začalo obávat o jeho psychické zdraví.

„Myslel jsem si, že se musím stát Andy Kaufmanem, ale pak mi došlo, že nakonec to není vůbec o mně. Uvědomil jsem si, že tato postava si pořád volila mezi možnostmi, jak zahrát určitou postavu. Nebyla to pro mě ani tak existenciální krize, jako spíš takový objev,“ nechal se slyšet v rozhovoru o ztvárnění role slavného komika.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: DOSTALA JE SLÁVA A DEPRESE. O DROGOVÉ ZÁVISLOSTI NĚKTERÝCH CELEBRIT JSTE NEJSPÍŠ ANI NETUŠILI

Carrey se nikdy příliš netajil bojem se slávou a všemi negativy, které s sebou přináší. Otevřeně mluvil i o tom, jak ovlivňovala jeho duševní pohodu. Většinu života bojuje s depresí a ADHD, a toto onemocnění ho dokonce málem přivedlo k ukončení kariéry.

„Deprese vzniká, když je vaše tělo a mysl unavená z toho člověka, kterého se neustále snažíte světu ukazovat,“ uvedl. Ačkoliv při léčbě vyzkoušel antidepresiva, nakonec mu podle jeho slov pomohla spiritualita, přestal užívat drogy a pít alkohol a změnil celý svůj životní styl.

Temný spisovatel pro nejmenší

Jednou z věcí, která mu s nemocemi pomáhá, je umění. V roce 2013 proto vydal knihu pro děti s názvem How Roland Rolls. Dílo to ale rozhodně není typicky dětské, pojednává totiž o smrti a ztrátě. Herec se se strachem z úmrtí rodičů potýkal už od malička a chtěl čtenářům ukázat, že je normální nad těmito věcmi přemýšlet a že se vše časem zlepší.

„Když jsem vyrůstal, měl jsem v podstatě dvě osobnosti. Byl jsem přesně ten kluk, který rozesmál celou rodinu, když předstíral, že padá ze schodů. Pak jsem se ale vrátil do svého pokojíčku a začal přemýšlet. Myslím, že děti nedostávají dostatečný kredit za svoje hluboké myšlenky,“ vysvětlil.

V roce 2022 oznámil, že se chystá do hereckého důchodu. Ačkoliv možnost krátkého návratu zcela nezavrhl, fanoušky ujistil, že je spokojený se svým tichým životem a že toho za svojí kariéru už stihl dost.

ČTĚTE TAKÉ: JIM CARREY SLAVÍ NAROZENINY. ZAČÍNAL JAKO DĚLNÍK A MÁLEM VYFOUKL SLAVNOU ROLI JOHNNYMU DEPPOVI

Foto: Netflix

Odmítnutí od nejlepších

I když se to nyní může zdát neuvěřitelné, tento obrovský komediální talent se v minulost setkal s velkým odmítnutím. V osmnácti letech se na castingu ucházel o to být členem slavného amerického pořadu Saturday Night Live pro sezónu 1980-1981. Ačkoliv ho tvůrci odbyli hned třikrát, nakonec se z něj o několik let později stala velká hvězda a v show poté sám třikrát uváděl. Objevil se také v sérii ke 40. výročí v 2015, později si dokonce střihnul roli prezidenta Bidena.

Známá tvář

O jeho enormním úspěchu svědčí i fakt, že se v roce 2014 objevil u lidech v poštovních schránkách. Kanadská pošta jeho obličej společně s dalšími čtyři komiky otiskla na speciální limitovanou edici poštovních známek. Kromě Carreyho si zájemci mohli koupit také Mike Myerse a Catherine O’Hara, jež mají všichni vazbu na Toronto nebo Quebeckou hvězdu Oliviera Guimonda a Martin Shorta, který se narodil v Hamiltonu.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT: OD ACE VENTURY PO MIZERY: 5 SKVĚLÝCH KOMEDIÍ Z DEVADESÁTEK, KTERÉ NAJDETE NA NETFLIXU

Foto: Warner Bros. Pictures

Na Netflixu Jima Carreyho můžete vidět ve filmech:

  • Ace Ventura: Volání divočiny (1995)
  • Šílení kanibalové (2016)
  • Grinch (2000)
  • Jim a Andy: Život po životě (2017)
  • Ježek Sonic 2 (2022)

Zdroje: Business Insider, The Things, ČSFD, Mental Floss, CBC

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.