Od Ace Ventury po Mizery: 5 skvělých komedií z devadesátek, které najdete na Netflixu

Petr Stoško
Foto: Warner Bros

Na devadesátá léta vzpomínáme s nostalgickou slzičkou v oku. Staré dobré klasiky, které si čas od času zas a znova pouštíme, nám dokážou vždy spravit náladu. Dnes tu pro vás máme pět nejlepších komedií z 90. let, které najdeme na Netflixu a ke kterým se rádi vracíme.

Ace Ventura: Zvířecí detektiv (1994)

Začínáme zostra filmem, který stvořil světovou superstar. Rok 1994 patřil jednoznačně Jimmu Carreymu, když natočil hned tři legendární filmy. Ty ho vystřelily mezi nejlépe placené herce své doby. Příběh se točí kolem extravagantního zvířecího detektiva, který pomáhá řešit jakýkoliv detektivní případ týkající se zvířat. Jeho zvláštní chování se nesetkává u klientů s příliš velkým pochopením, ale výsledky vždy mluví v jeho prospěch. Samotný režisér po finálním střihu pronesl větu, že zničil sobě a hlavnímu představiteli celou kariéru, opak byl však pravdou. Na portále ČSFD má film dodnes krásných 73%.

Pelíšky (1999)

Tuto největší českou klasiku natočil Jan Hřebejk už před více než 20 lety. Legendární snímek je i po téměř čtvrtstoletí stále velmi populární a nejedna rodina si skvělou komedii pustí i několikrát do roka. Ve druhé polovině 60. let se v jednom domě setkávají a neustále hašteří dvě rodiny, z nichž každá odráží úplně odlišné pojetí života. Jedni jsou socialisté, druzí zase demokraté. Hlavy obou rodin jsou jako olej a voda a není tedy nouze o vtipné rozepře. V hlavních rolích se představí naprostá česká elita, Jiří Kodet, Miroslav Donutil, Simona Stašová, Eva Holubová nebo Boleslav Polívka. Legendární český snímek si u diváků na ČSFD drží parádních 91%.

Křižovatka smrti (1998)

Pokud by se měl vybrat jeden film, který zajistil největší slávu Jackiemu Chanovi v Hollywoodu, byla by to Křižovatka smrti. Hongkongská akce patřila v devadesátých letech k nejoblíbenějším žánrům. A jejím hlavním představitelem byl bezpochyby Jackie Chan. Jeden z nejlepších policistů v Hongkongu, inspektor Li, zatýká jednu nebezpečnou bandu zločinců za druhou a je naprostým postrachem. Ve Spojených státech, ale unesou dceru jeho přítele, a proto se Li vydává do Ameriky, aby ji pomohl osvobodit. V případu mu pomáhá lehce natvrdlý agent Carter, který se jeví zcela neschopně. Populární film vydělal přes 200 milionů dolarů, čímž patřil v roce 1998 mezi špičku. Celým 74 % na ČSFD svědčí o nadšení diváků.

Velký táta (1999)

Adam Sandler dodnes patří mezi oblíbené komediální herce a nebylo tomu jinak i v 90. letech. Komedie Velký táta vypráví příběh lehce nedospělého, nedostudovaného právníka Sonnyho, který neví co se svým životem. Rodiče ho nemusí a přítelkyně ho opustila. Jednoho dne se ale před jeho bytem objeví malý chlapec, který by měl být synem jeho spolubydlícího. Sonnyho napadne, že by se o chlapce mohl postarat a dokázat tak všem, že to zvládne a že je dospělý. Diváci hodnotí film na ČSFD 65 %.

Mizerové (1995)

Will Smith a Martin Lawrence spolu jako dva policisté bojují proti zločinu. Nebojí nikoho a ničeho. Policii někdo ukradne před nosem drogy v hodnotě 100 milionu dolarů a celé oddělení miamské protidrogové policie má z ostudy kabát. Policisté Mike Lowrey a Marcus Burnett vezmou celou věc do vlastních rukou a jejich velkolepé pátrání může začít. Pro dvorního režiséra akčních blockbusterů 90. let Michaela Baye byly Mizerové jeho režijní prvotinou, která ho ale odrazila až ke hvězdám. Oblíbený film má na ČSFD hezkých 75%.

Zdroj: Netflix, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.