Dostala je sláva a deprese. O drogové závislosti některých celebrit jste nejspíš ani netušili

Tereza Pulgretová
Foto: Stand In Movie, LLC.

Memoáry, které minulý rok vydal oblíbený herec Matthew Perry z ještě oblíbenějšího seriálu Přátelé, se velmi rychle staly hitem. I přesto, že kniha odhalila mnohá tajemství ze zákulisí umělcova života, čtenáře příliš nešokovala. O jeho závislosti na drogách a alkoholu už se totiž nějaký ten pátek vědělo. Jsou zde ale i další umělci, u kterých jste o tom možná neměli ani tušení. 

Kirsten Dunst

Herečku Kirsten Dunst si diváci pamatují především jako životní lásku Petera Parkera z snímků Spiderman série. Minulý rok zaznamenala velký úspěch poté, co se po boku svého manžela Jesse Plemonse objevila v originálu od Netflixu Síla psa.

Čtyřicetiletá umělkyně se loni při promo rozhovorech znovu rozmluvila o těžké depresi a závislosti na drogách a alkoholu, se kterou v minulosti bojovala. Postava Rose, kterou v oscarovém snímku ztvárnila, má totiž podobné starosti s pitím a psychickými problémy.

Foto: 2002 Columbia Pictures

„Není lehké se o těchto osobních věcech otevřít, ale je důležité o nich mluvit. Vše, co k tomu můžu dodat je, že léky můžou člověku opravdu pomoct. Já měla strach a moc dlouho jsem řešení odkládala. Doporučuji všem tyto problémy začít řešit, dokud je ještě čas,“ řekla pro Independent.

Vše začalo nabírat rychlost v době, kdy bylo Dunst 27 let a randila s frontmanem kapely Razorlight Johnny Borellem. V roce 2008 proto nastoupila do léčebny Cirque Lodge Treatment Center v Utahu, kde se svojí nemocí bojovala také Eva Mendes nebo Lindsay Lohan.

Bradley Cooper

Přestože většina hvězd spadne do drogového pekla až poté, co se pořádně proslaví, existují i jisté výjimky. Třeba Bradley Cooper, který se pořádně ukázal až ve svých šestatřiceti letech v trilogii Pařba ve Vegas, se závislosti postavil už dlouho předtím.

Hollywoodský herec, jenž byl od roku 2013 za svůj výkon několikrát nominovaný na Oscara, se před opravdovým startem kariéry potýkal s depresemi a nízkým sebevědomím.

„Když jsem se přistěhoval do Los Angeles, bylo to, jako bych byl zpět na střední škole. Nemohl jsem se dostat do klubů, žádná holka se na mě ani nepodívala,“ svěřil se webu Entertainment.

Z pasti kokainu a alkoholu se v roce 2004 vyhrabal díky kanadskému herci a kamarádovi Willovi Arnettovi. Jednoho pozdního odpoledne projížděl okolo Cooperova domu a všiml si, že za celý den ani nepustil ven psy. Pro dnes úspěšného herce to prý bylo poprvé, co si uvědomil, že má vážný problém. „Byl to Will, kdo mi to poprvé řekl, nikdy na to nezapomenu…Změnilo mi to celý život,“ dodal.

Foto: Warner Bros. Pictures

Drew Barrymore

Při pohledu na půvabnou Drew Barrymore známou z mnoha romantických komedií většinu lidí nejspíš nenapadne ani polovina hrůz, kterými si prošla. A to dokonce už jako dítě.

Na obrazovce se poprvé objevila už v 11 měsících, v 7 letech z ní byla filmová hvězda. Do 25 let toho Barrymore poté stihla opravdu hodně včetně dvou manželství a dvou rozvodů, období, kdy ji nikdo nechtěl zaměstnat, pokusu o sebevraždu a také alkoholové a drogové závislosti.

Stejně jak nezvykle brzy odstartovala její kariéra, začal i její drogový problém. V pouhých 11 letech ji matka začala brát do nechvalně proslulého newyorského klubu Studio 54, kde jako děvčátko okusilo alkohol. Od té doby pila několikrát do týdne, ve 12 letech přesedlala na marihuanu a kokain.

O rok později malou Drew matka poslala do léčebny, čímž se herečka ocitla v umělecké branži na blacklistu. Deprese, které z jejího stavu pramenily, ji dokonce dovedly až k pokusu o sebevraždu. Hvězda z filmu E.T. – Mimozemšťan se ale nevzdala a v 15 letech se osamostatnila, odstěhovala od matky a začala pracovat jako servírka. O dva roky později už opět zářila před kamerami.

Foto: 2002 Universal Pictures

Daniel Radcliffe

Jen těžko si představit správňáka Harryho Pottera jako alkoholika. Jeho představitel Daniel Radcliffe ale se závislostí na pití skutečně dlouhá léta bojoval. V médiích se sice jeho opilé fotky pravidelně objevovaly pouze na jeho narozeniny, sám herec se ale nechal slyšet, že při natáčení několika posledních dílů této ságy, byl alkohol jeho denním chlebem.

 „Ani bych nespočítal v kolika scénách zkrátka nejsem přítomný. Mám v nich mrtvý pohled,“ okomentoval svoji minulost. Navzdory tomu, že byl na place prý několikrát ještě opilý z předešlé noci nebo měl aspoň kocovinu, moc lidí o jeho problému nevědělo.

Poprvé se pokusil abstinovat v roce 2010 po vydání posledního snímku o mladém čaroději. O dva roky později ho ale údajně vykopli z jednoho newyorského baru, kde byl tak zpitý, že se chtěl poprat. Zanedlouho poté, v roce 2013, ale střízlivosti dal ještě jednu šanci a od té doby se alkoholu nedotkl.

Foto: 2002 Warner Bros

Na Netflixu najdete:

  • Síla psa (2021)
  • Santa Clarita Diet (2017-2019)
  • Dovolená za trest (2014)
  • Pařba ve Vegas trilogie (2009-2013)
  • Nezdolná Kimmy Schmidt: Kimmy versus reverend (2020)

Zdroje: Independent, Entertainment, The Guardian, The Sun, I Am Sober

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.