5. řada Stranger Things bude jako ta první na steroidech. Tvůrci lákají na velkolepou podívanou i návrat některých postav

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Poslední pátá řada hitu Stranger Things se pomalu, ale jistě blíží. Bratři Dufferovi slibují, že poslední díly přinesou návrat některých klíčových postav z jedničky. S městečkem Hawkins a světem Upside Down se ovšem neloučíme.

Megahit bratrů Dufferových se poprvé objevil na Netflixu v roce 2016, přičemž se rychle stal jednou z nejoblíbenějších nabídek streamera. V rozhovoru pro The Guardian Matt a Ross prozradili, že s úspěchem Stranger Things vůbec nepočítali a neočekávali, že se seriál dočká druhé řady. První řadu brali jako dlouhý film o dítěti, které bylo v roce 1983 záhadně uneseno, a jeho rodina s přáteli se ho snaží získat zpět. To znamená, že skoro nic z toho, co známe teď, nebylo vymyšleno, tudíž plánováno.

Ohledně vývoje děje přijímají bratři všechna rozhodnutí společně. Když připravují scénář, často se svými počítači sedí naproti sobě a pracují ve společném Google dokumentu. Režisér M. Night Shyamalan, který si je najal jako scenáristy pro své drama Městečko Pines, je v rozhovoru pro The New York Times nazval dvouhlavým tvůrčím monstrem.

Jejich výtvor se stal pro Netflix téměř existenčně důležitým. V prvním čtvrtletí loňského roku streamovací gigant ztratil téměř 200 tisíc předplatitelů a jeho tržní hodnota klesla. Když však ke konci května byla uvedena čtvrtá řada Stranger Things, nasbírala za 28 dní 1,35 miliardy zhlédnutých hodin. Kromě toho vyšvihla píseň Running Up That Hill, kterou Kate Bush vydala v roce 1985, na vrchol hitparád.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Stranger Things se chýlí ke konci, ale Netflix za něj našel náhradu. Wednesday už nevěří, ale má seriál ve stejném stylu i časovém období

Není tedy divu, že Netflix učinil ze Stranger Things svou vlajkovou loď a na produkci rozhodně nešetří. Rozpočet čtvrté řady se vyšplhal na astronomických 30 mil. dolarů za epizodu, což znamená, že Netflix na devět dílů vynaložil 270 mil. dolarů, zhruba 6,4 mld. Kč. Všichni nyní s napětím očekávají okamžik, kdy bude poslední řada nejdražšího seriálu Netflixu vůbec uvedena.

„Tato řada je jako ta první na steroidech. Co se týče rozsahu, je největší, jaká kdy byla. Byla to opravdu zábava, protože všichni jsou v Hawkinsu zase pohromadě. Kluci a Eleven spolu komunikují více v souladu s tím, jak to bylo v jedničce. A ano, možná se objeví spin-offy, ale příběh, Eleven, Dustina, Lucase a Hoppera tady bude ukončen,“ uvedl Matt.

Už konečně víme, že se poslední řada začne natáčet začátkem příštího měsíce. Vzhledem k typickému časovému harmonogramu natáčení a postprodukce seriálu s velkým množstvím efektů však bude nějakou dobu trvat, než pětka vstoupí na Netflix. Průměrná doba natáčení jedné řady Stranger Things se pohybuje někde kolem sedmi měsíců, což znamená, že tato část produkce bude splněna kolem srpna.

PSALI JSME TAKÉ: Legenda hororů touží po návratu do poslední řady Stranger Things. Umí si představit souboj se synem a hlavním padouchem

Po dokončení natáčení bude také pravděpodobně nějakou dobu trvat, než se dokončí střih a vizuální efekty. Nejkratší mezera mezi koncem natáčení a datem vydání jedné řady seriálu byla zhruba čtyři měsíce, nejdelší osm.

Pokud vše půjde podle plánu a žádný další velký problém nenastane, mohli bychom se poslední páté řady Stranger Things dočkat nejdříve někdy začátkem roku 2025.


Zdroje: The Guardian, The New York Times, Screen Rant

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.