Jeden z nejlepších thrillerů posledních let míří na Netflix. Divákům přináší krutou a mysteriózní verzi Ztracených

Eva Lenská
Foto: Showtime Networks

Netflix evidentně ví, kam sáhnout, když chce svým uživatelům předhodit další perlu. Po několika úspěšných seriálech od HBO vyrazil na lov k další konkurenci a z nabídky Showtime nám už v prosinci naservíruje temný seriálový survival thriller Yellowjackets.

V roce 1996 letí dívčí fotbalový tým z New Jersey do Seattlu na národní turnaj. Během letu nad Kanadou se jejich letadlo zřítí a přeživší skončí v neprobádané a bohem i lidmi zapomenuté divočině. Banda středoškolaček, jejich trenér a dva chlapci tak musí čelit hladu, strachu, nevyzpytatelnému počasí i rozbouřeným hormonům. Neobejde se to bez záhad, podivných jevů a vše směřuje až ke kanibalismu.

ČTĚTE TAKÉ: NETFLIX ODHALIL HOROROVOU PODÍVANOU ODEHRÁVAJÍCÍ SE ZA JAPONSKÉ KOLONIÁLNÍ NADVLÁDY. JE PLNÁ PŘÍŠER, NEBEZPEČÍ I AKCE

Seriál má dvě dějové linky, takže se rovnou dozvíme, že některé dívky přežily a o 25 let později v roce 2021 možná vedou běžný život. Jenže jen na první pohled. To, co prožily v minulosti, je ovlivňuje i tolik let po záchraně. Čeho všeho se dopustily a co tak hrozného spáchaly? Postupem času začnou jejich činy i drastická rozhodnutí vycházet na světlo.

Ačkoli je u nás seriál dostupný na SkyShowtime, tedy první řada a část druhé, ten kdo má jen Netflix, přijde si na své taky. I když Netflix pravděpodobně nabídne zatím jen první řadu. Ta je ovšem pěkně výživná. Děvčata si neberou servítky a mají dost odvahy i zbrklosti. Bez zábran řeší menstruaci, sex, homosexualitu a dokonce těhotenství. To vše korunuje příchuť svárů, tajemna, temnoty a krve. Čas od času to vůbec není podívaná pro slabé žaludky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: RECENZE: STRHUJÍCÍ THRILLER ZABIJÁK MŮŽE BÝT PROBLÉM DOKOUKAT. DAVIDA FINCHERA TÁHNE LEDOVĚ KLIDNÝ MICHAEL FASSBENDER

Na ČSFD si seriál vysloužil celkové hodnocení 71 % (1. řada 73 %, 2. řada 67 %). Někteří diváci ho ve svých recenzích nazývají středoškolskou verzí Ztracených (Lost) nebo dívčí verzí Pána much (Lord of the Flies). Co se hereckých výkonů týče, nejvíc chvály si vysloužily Christina Ricci, Juliette Lewis a Melanie Lynskey.

„Jsem po dlouhé době fascinován a totálně vtažen do děje!“ píše jeden recenzent na ČSFD a další uvádí: „Velice milé překvapení. Naprosto parádní volba obsazení, solidní tempo a fantasticky vybraná hudba.“

Pro některé diváky byla první řada jen zahřívacím kolem, spíše drsným vztahovým dramatem a postupným rozkladem sehraného týmu, ale kdo si počká, ten se dočká. Bude mnohem hůř! Začátek první epizody diváka zaručeně navnadí.

Otázkou je ale také, kolik řad vlastně ještě Showtime chystá. Tvůrci jich naslibovali pět a očekávanou třetí zarazila stávka scenáristů. Když si přiznáme, že pro české diváky byla druhá řada slabší, ale zároveň krutější, těžko říci, co tvůrci Ashley Lyle a Bart Nickerson plánují dál. Pořád však platí, že Yellowjackets bezesporu patří k nejvydařenějším survival thrillerům poslední doby.

Na Netflixu se seriálového survival thrilleru Yellowjackets dočkáme 15. prosince.

Zdroj: What’s on Netflix, ČSFD, Showtime, Men’s Health

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.