Dokáží Poláci po hitu Mastičkář opět dobýt Netflix? Nový satirický seriál si dělá legraci ze života samolibého šlechtice v 17. století

Eva Lenská
Foto: Robert Palka/Netflix

Co by tak mohlo potkat praštěného polského šlechtice užívajícího si blahobytu na konci 17. století? Možná tomu nebudete věřit, ale úplně všechno! Střety s rolníky i potíže s církví a ženami. Dokáže vám to nový polský satirický seriál s názvem 1670, který plnou parou míří na Netflix.

Šlechtic Jan Adamczewski (Bartłomiej Topa) žije ve vsi Adamczycha. Je oddaný své rodině i tradicím a má ambice zapsat se do polských dějin. Jeho plány však narušuje manželka Zofia (Katarzyna Herman), která spíše věří ve vůli Stvořitele než v moc svého chotě. Dcera Aniela (Martyna Byczkowska) taky není žádná poslušná ovečka. Nesmírně ji trápí omezené zvyklosti 17. století a odmítá si vzít za muže zámožného nápadníka.

ČTĚTE TAKÉ: 10 NEJLEPŠÍCH FILMŮ SERIÁLŮ, KTERÉ V LISTOPADU VYŠLY NA NETFLIXU: THRILLER, OD KTERÉHO SE JEN TĚŽKO ODTRHNETE, NEBO POUTAVÉ VÁLEČNÉ DRAMA

Inu život šlechtice a statkáře není jednoduchý. Nikomu se nelíbí zvyšování daní a rolníci ztrácejí motivaci k práci. Záludný soused Andrzej, se kterým se Jan musí dělit o vliv ve vesnici, myslí akorát na co nejhojnější sklizeň. Povzbuzení nelze čekat ani od Zofiina bratra Bogdana (Dobromir Dymecki), jenž zažil všechny významné porážky polského vojska. Zajímavou figurkou je i svérázný rolník Maciej (Kirył Pietruczuk), který přijel do Polska z Litvy v rámci výměnného rolnického programu Erasmus.

Naši hrdinové čelí univerzálním a nadčasovým problémům. Zlobí je nevolníci, kurtizány, zlotřilci i zloději. Nejde ani tak o historický příběh, ale o jakousi satirickou fantazii. Ač se však na obzoru objevují temná mračna, prozřetelnost je naštěstí vždy na straně Polska a udatný Jan má pokrokové myšlení, díky kterému snad nakonec dosáhne vysněné věčné slávy!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: TŘETÍ ŘADA BRIDGERTONOVÝCH KLEPE NA DVEŘE: PŘEDSTAVITELKA PENELOPE PROZRADILA NĚKOLIK PIKANTNOSTÍ Z NATÁČENÍ

Milovníci historických seriálů nejspíš viděli už ledacos, nicméně tato polská novinka je na hony vzdálena dílům jako je třeba slavný Pan Wolodyjowski. Už z ukázky je jasně vidět, že jde o bláznivou komedii, která má za cíl pobavit a zároveň přimět diváky věřit postavám, jejich emocím i touhám. Alespoň tak o seriálu mluví režisér Maciej Buchwald.

„Šlechta byla odjakživa přítomna v různých dílech naší kultury, ale ještě nikdo o ní nevyprávěl jazykem moderní komedie. Přitom šlechtic, jenž uvízl v neotřesitelné samolibosti a jako by si nevšiml, že se všechno kolem něj hroutí, je postavou tragickou, ale také velmi vtipnou,“ prohlásil scenárista Jakub Rużyłło, jenž se podílel i na seriálu Sexify.

Polský seriál 1670 bude na Netflixu dostupný už 13. prosince.

Zdroj: Gazeta, Filmweb, Netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.