Oblíbený thriller o agentce německé rozvědky bude mít na Netflixu pokračování. Tentokrát po ní půjde KGB i CIA

Michaela Pašková
Foto: Julia Terjung / Netflix

Je to už nějaký ten pátek, co dal Netflix zelenou pokračování skandálního akčního thrilleru Kleo, který pojednává o příslušnici bývalé tajné policie Stasi, jež se po pádu Berlínské zdi vydává na cestu pomsty. Do značné míry německá obdoba eposu Quentina Tarantina Kill Bill slibuje ve dvojce pořádnou akci.

V srpnu na Netflixu objevil akční thriller Kleo, který byl nazýván nejlepším německým seriálem posledních let. Dokonce si ho oblíbil i americký autor bestsellerů Stephen King. Po svém uvedení získal řadu dobrých recenzí od kritiků, přičemž například na světovém Rotten Tomatoes osmi dílům udělili skvělých 92 procent.

Nicméně diváci se k akčnímu thrilleru staví spíše rozpačitě, jelikož jejich hodnocení na Rotten Tomatoes dosahuje pouze 63 procent. U nás si ovšem seriál vede se svými 74 procenty na ČSFD lépe. Dle recenzí je ovšem zřejmé, že se tvůrci netrefili do noty každému. „Agentka Stasi jako hlavní hrdinka, komunističtí zločinci reflektovaní v pozitivním světle, nostalgie a ujíždění na východoněmeckém fetiši. Odpad,“ píše jeden z hodnotících.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Recenze: John Wick zabíjel propiskou, jeho ženská verze to zvládla konzervou. Korejci Baletkou opět dokázali, že jsou mistři akčních thrillerů

Foto: Julia Terjung / Netflix

Další vnímá Kleo podstatně lépe. „Nalákalo mě téma (špiónka z NDR), tak jsem to zkusil. A ono to bylo každou epizodou lepší a lepší. Seriál je jako celek zábavný. Je to směsice žánrů, ale ne paskvil, jako některé jiné nové, i když uznávané, výtvory. Linka špiónky Kleo je vážná a doslova smrtelná. Kleo je bojovník za svobodu a socialismus, ale po pádu Berlínské zdi tomu věří dál. Linka jejího soupeře z NSR je naopak pohodově humorná.“

První řada ve dvou týdnech po uvedení nasbírala celosvětově 34,33 milionu zhlédnutých hodin. Podle údajů webu FlixPatrol si jednička vedla nejlépe v zemích, kde se mluví německy. Objevila se v TOP 10 i v desítkách jiných zemích, ale vydržela tam jen několik dní. Za to v Německu se první řada udržela v TOP 10 celých 29 dní.

Netrvalo dlouho a představitelé hlavních postav, Jella Haase a Dimitrij Schaad, oznámili druhou řadu. Natáčení dvojky nejprve probíhalo v Berlíně a Braniborsku a přes podzim se produkce přesune do srbského Bělehradu. Podle Netflixu můžeme druhou řadu očekávat v příštím roce.

PSALI JSME TAKÉ: Nové historické špionážní drama ukazuje plán na infiltraci tajné nacistické sítě. Na Netflixu je i s českým dabingem

Nejprve diváci mohli vidět, jak špičková východoněmecká agentka zabila během mise v Západním Berlíně podnikatele a nedlouho poté byla na základě falešných tvrzení Stasi zatčena. Udána byla známými včetně svého dědečka. V průběhu dvou letech strávených ve vězení padla Berlínská zeď, díky čemuž se Kleo náhle dostala na svobodu. Brzy zjistila, že spiknutí proti ní bylo daleko větší, než si dokázala představit. Podstatnou roli hrál červený kufřík, který se zdál být chybějícím dílem skládačky. Hlavní hrdinka se okamžitě rozhodla v plné parádě pomstít všem, kteří ji podrazili.

Ve druhé řadě bude nadále pokračovat v honbě za svou pomstou a červeným kufříkem, jehož obsah hraje důležitou roli v reorganizaci Německa a Evropy po Studené válce. Není divu, že po ní i zavazadle půjde jak KGB, tak i CIA.


Zdroje: Netflix, About Netflix, Deadline, What‘s on Netflix, Rotten Tomatoes, ČSDF, FlixPatrol

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.