Nejedna scéna na těle vyvolá husí kůži. Diváky nadchl nový horor Netflixu, který dokáže přinést vnitřní uspokojení

Foto: Eike Schroter/Netflix © 2023

Těsně před pátkem třináctého a Halloweenem vydal Netflix nový hororový seriál od mistra v tomto odvětví Mikea Flanagana. Pád domu Usherů (The Fall of the House of Usher) sklízí spoustu pozitivních ohlasů a nadchl i české diváky.

Mike Flanagan, který má na svědomí hororové hity Netflixu jako Dům na kopci nebo Záhadné sídlo Bly, se nyní ujal dalšího seriálu. Pád domu Usherů je inspirováno povídkou Edgara Allana Poea, ve kterém sourozenci Roderick a Madeline Usherovi přetvoří podnik Fortunato Pharmaceuticals v bohaté, vlivné a mocné impérium.

Roderickovy potomci však začnou jednoho dne postupně umírat rukou tajemné ženy a na povrch začnou vyplouvat děsivá tajemství. Touto tajemnou postavou je Verna, kterou hraje Carla Guino.

V seriálu není nouze o překvapivá odhalení, strašlivé démonické síly ani napětí. A samozřejmě nechybějí typické „lekačky“, ve kterých si Mike Flanagan velice libuje. I když se seriál rozjíždí v prvním díle trochu pomalu a divák stále čeká, kdy se něco značně dít, důležité je setrvat. Nakonec se totiž dočkáte pořádného spletitého příběhu.

Ačkoli existuje jeden ústřední příběh, který spojuje ostatní dohromady, každá epizoda se ponoří do úmrtí jednotlivých Roderickových dětí, dává nám nahlédnout do jejich životů a ukazuje nám, jak vlastně zemřely. V seriálu je nejedna scéna, která vám okamžitě na těle vyvolává husí kůži.

Tajemný dům ve tmě v hororovém seriálu Pád domu Usherů.
Foto: Netflix

Seriál, který na Netflixu vyšel 12. října, tedy přesně den před pátkem třináctého, si mezi českými diváky našel spoustu příznivců. Na ČSFD mu udělili zatím pěkných 70 %. To filmoví kritici v zahraničí jsou nadšení ještě víc, protože na Rotten Tomatoes má od nich seriál pěkných 90 %.

„Své charakteristické rysy zmodernizoval do série, která diváky šokuje, ohromí a potěší svým drsným dramatem a příšernými vraždami,“ komentuje Flanaganův výtvor Coleman Spilde z magazínu The Daily Beast. Aramid Tinubu z Variety zase komentuje: „Ohromující využití Poeova díla k jeho vlastnímu majestátnímu, složitému způsobu vyprávění.“

„Jak absurdně bohatí ničí naši jedinou planetu, naše nevinné radosti a naše životy. I tupá, přehnaně rozšířená alegorie může přinést vnitřní uspokojení. Hádat se, že by miliardáři neměli existovat, se jen zřídka zdálo tak biblické,“ nebere si servítky Ben Travers z IndieWire. „Pár domu Usherů slouží k pohrdání bohatými, znechucení jejich sobectvím a radostí z jejich stále drsnějších zániků,“ uvádí zase Roxana Hadadi z New York Magazine.

Bruce Greenwood jako Roderick Usher v hororové seriálu Pád domu Udherů.
Foto: Eike Schroter/Netflix © 2023

Zdroje: Seriál, Netflix, ČSFD, Rotten Tomatoes

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Myška Modroočka

    Asi jsem měla velký očekávání, ale u mě nejhorší seriál v tomto odvětví. Po 3 dílu už se nebudu koukat dal.

    1. Marta Kratochvílová

      Tak to je škoda. Právě od třetího dílu dál je seriál nejzajímavější a hezky se rozjíždí. Což jsme psali i v naší recenzi. Za nás velmi povedený.