Tvůrci thrilleru Milé dítě dali dětským hercům speciální scénář. Z jejich pohledu nebyl pachatelem psychopat, ale ustaraný otec

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Thriller Milé dítě (Dear Child) na Netflixu zahýbal se sledovaností, přičemž se aktuálně na Česko-Slovenské filmové databázi těší hodnocení 80 %. Není divu, že diváci seriálu podlehli, jelikož se v něm nejenom skvěle prolíná minulost s přítomností, ale samotný příběh je velmi poutavý.

Na začátku thrilleru Milé dítě je nám představena ‘dokonalá’ rodina, kterou tvoří otec, matka Lena, dcera Hannah a syn Jonathan. Krátce na to ovšem přichází rychlé vystřízlivění, jelikož zjišťujeme, že matka s dětmi má povinnost chodit na toaletu v přesně stanovenou dobu, okna jsou zabedněná a vzduch je přiváděn do domu pomocí ventilace. Aby to nebylo málo, matka s dětmi nesmí ven. Otec jako pán domu může vše a svou rodinku sleduje pomocí kamer.

Leně se přece jen podaří z vězení uniknout, ale následkem nehody je společně s Hannah převezena do nemocnice, kde pomalu na světlo vyplouvá děsivá pravda. Před třinácti lety otec unesl pravní Lenu, která byla tehdy se svým bývalým přítelem těhotná. V izolovaném domě porodila Hannah a o pár let později Jonathana, jehož otcem byl už únosce.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Thriller Milé dítě vás dostane do míst, kde opravdu nechcete být. Diváky nejvíc zajímá, zda je založen na skutečné události

Naila Schuberth jako Hannah v thrilleru Milé dítě.
Foto: Netflix

Už za pár dní na místo první Leny nastoupila další žena, které otec přebarvil vlasy na blond, změnil jí jméno a nutil ji chovat se jako původní matka. Jeho šílené chování několik žen nepřežilo. Poslední Lena, ta, která byla převezena do nemocnice, strávila v domě pět měsíců.

Vzhledem k tomu, že se jedná o velice traumatický příběh, dali Isabel Kleefeld a Julian Pörksen, režiséři, kteří rovněž napsali scénář, představitelům Hannah a Jonathana speciální dětský scénář. Dospělí herci ho také využívali, a to ve chvílích, kdy natáčeli scény s dětmi. „Měli jsme tak dvě reality najednou,“ prohlásil Pörksen pro Die Woche a doplnil: „Jak už to, tak bývá, zvláště mezi dětmi a dospělými.“ V dětském scénáři není pachatelem psychopat, ale ustaraný otec. „Někdo, kdo se bojí, že si kdokoli ublíží,“ uvedla Kleefeld. „To je důvodem, proč nikoho nepouští ven. Samozřejmě je to všechno od otce přehnané,“ dodává.

Všechny postavy v thrilleru Milé dítě jsou určitým způsobem spojeny se zločinem. „Tak či onak jsou všichni oběťmi. Chtěli jsme vyprávět jejich příběhy,“ řekl Pörksen. „Jsou to všechno poškozené postavy, jež jsou těžce poznamenané zločinem, se kterým se vypořádávají odlišně.“ V takovýchto seriálech je pachatel často v centru dění a je oslavován jako tajemná, temná síla. V případě Milého dítěte tomu tak není. „Není to náš případ. Je tu dívka, která je výjimečná ve všech směrech. Dívka, která má zvláštní pohled na svět, zvláštní způsob mluvení, myšlení a prožívání,“ uvádí tvůrci.

PSALI JSME TAKÉ: Nervy drásající kriminální drama natočené podle skutečnosti míří na Netflix. Emily Blunt a Chris Evans budou vydělávat na utrpení druhých

Matka objímající děti v seriálu Milé dítě.
Foto: Netflix

„Milé dítě je jiné tím, že je příběh vyprávěn z pohledu obětí, nikdy ne pachatele,“ uvedla Kleefeld. Právě tohle ji zaujalo na knižní předloze autorky Romy Hausmann. „Knihu jsem přečetla za jednu noc a celý příběh jsem si velmi živě představovala. Předloha mě okamžitě fascinovala,“ řekla Kleefeld v rozhovoru pro The New York Times.

Německá spisovatelka Roma Hausmann v rozhovoru pro American Booksellers Association prozradila, že píše, aniž by věděla, co se v příběhu stane dál. „I kdyby mi to nikdo nevěřil, neplánuji zápletky. Prostě si stanovím výchozí premisu a snažím se vytvořit co nejdefinovanější postavy.“ Následně se ptá sama sebe, jak by se v dané situaci zachovala ona a zda je konání postavy vůbec reálné.


Zdroje: Tudum, American Booksellers Association, Die Woche, The New York Times, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.