Brutalitu osvětimského pekla na Netflixu ukáže mrazivé válečné drama ze Slovenska, které je založeno na skutečném příběhu

Eva Lenská
Foto: DNA Production

Slyšeli jste někdy o Vrbově a Wetzlerově zprávě? Napsali ji dva stateční Židé, kteří v ní věrohodně vylíčili osvětimské peklo, včetně průběhů selekcí a fungování plynových komor. Tím vším se zabývá slovenský film The Auschwitz Report (Zpráva/Správa), který v červnu uvede Netflix. 

Je druhá světová válka, 7. duben 1944. Pro vězně z celé Evropy, kteří přebývají ve špinavých barácích a jídlo mají jen na příděl, je to den jako kterýkoliv jiný. Zatímco jedni chtějí pouze přežít, jiní plánují útěk. Když se spoluvězni scházejí na večerní přepočítávaní, jsou už šestadvacetiletý Fredy (Noël Czuczor) a o šest let mladší Valér (Peter Ondrejička) schovaní v jámě pod hromadou trámů.

Potřebují tam vydržet tři dny, protože tak dlouho Němci pátrají po vězních, kteří utekli. Jakmile je vzduch čistý, čeká dva vyhladovělé mladíky dlouhá a nebezpečná cesta do Československa. Rozhodli se, že pokud nezemřou a doputují do cíle, sepíšou zprávu o osvětimském pekle. Hodlají udělat všechno proto, aby jim uvěřil celý svět. Díky této zprávě bylo nakonec zachráněno zhruba 200 000 Židů.

ČTĚTE TAKÉ: Válečný příběh ověnčený Pulitzerovou cenou míří na Netflix. První upoutávka je vytvořena naprosto jedinečným způsobem

Snímek natočil slovenský režisér Peter Bebjak podle scénáře, jenž vycházel z autobiografické knihy Co Dante neviděl od Alfréda Wetzlera. Právě tento spisovatel spolu s Rudolfem Vrbou (vlastním jménem Walter Rosenberg) uprchli v roce 1944 z koncentračního tábora z Osvětimi a předali světu již výše zmíněnou zprávu, která má 32 stran a byla dokončena 27. dubna 1944.

5 zajímavostí o filmu:

  • Fiktivní koncentrační tábor, podobný tomu osvětimskému, vybudovali filmaři u obce Láb na Slovensku.
  • Snímek se kromě Slovenska a Česka promítal také v USA, Velké Británii, Francii, Německu, Španělsku a v Japonsku.
  • Scénář s filmaři konzultoval i herec Michael Douglas, který měl ve filmu hrát, ale nakonec musel z časových důvodů odmítnout. Nahradil ho britský herec John Hannah, známý z filmu Mumie.
  • Noël Czuczor kvůli roli Freddyho zhubl 18 kilogramů. Docílil toho přísnou dietou a cvičením. Náročnější však pro něj bylo uvěřitelně ztvárnit pocity a pohnutky mladíka, který sice přišel o všechno, ale nevzdal se.
  • Izraelský deník Haarec film zařadil k původním dvaceti snímkům o holocaustu, které zaručeně musíte vidět. Recenzent v článku vyzdvihl především sugestivní ztvárnění mrazivé atmosféry.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Filmy a dokumenty o holokaustu, které vám připomenou hrůzy druhé světové války

Snímek je dlouhý 94 minut a režisér Peter Bebjak o něm řekl: „Frustrace, obava i nejistota jsou živnou půdou pro extremismus. Díky tomu, že v porovnání s historií dvacátého století žijeme dlouho v míru, zapomínáme, co znamená dennodenně se bát o život, o své blízké, schovávat se pro svůj původ, myšlenky, vyznání či orientaci. Zapomínáme, co je to být pronásledovaný. Proto je nutné si toto období, kdy jsme jako lidstvo selhali, připomínat.

The Auschwitz Report (Zpráva) bude na Netflixu dostupný 7. června.

Zdroj: Totalfilm, ČSFD, Falcon, Wikipedie

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.