5 nejlepších válečných filmů a seriálů, které v roce 2023 zatím vyšly na Netflixu. Jeden se dokonce natáčel v Česku

Eva Lenská
Foto: Nordisk Film

Patříte k divákům, které zajímá vše, co se nějakým způsobem vztahuje ke 2. světové válce? Netflix v tomto ohledu není lakomý a vydává slušné množství válečných seriálů, filmů i dokumentů. Jak si vedl letos? Přinesl fanouškům válečné historie něco zajímavého? Rozhodně ano. Vybrali jsme pro vás 5 tipů z letošního roku, které určitě stojí za vidění.

Transatlantic

Děj seriálu Transatlantic se odehrává v letech 1940 až 1941 a zaměřuje se na hrdiny, kteří za 2. světové války pomohli mnoha uprchlíkům opustit válkou zasaženou Evropu. Varian Fry roce 1940 odcestoval do Marseille se třemi tisíci dolary v kapse a seznamem ohrožených umělců a spisovatelů, kterým chtěl během několika týdnů pomoci uprchnout z Evropy. Místo toho zůstal více než rok a pracoval na obstarávání falešných dokladů a organizování cest přes Španělsko a Portugalsko, odkud se jeho klienti, mezi které patřili třeba Hannah Arendt, Max Ernst, Marcel Duchamp a Marc Chagall, dostávali do bezpečí.

Hodnocení na ČSFD: 61 %

ČTĚTE TAKÉ: Temná hororová satira inspirovaná historií Chile míří na Netflix. Děj ovládne fašistický upír Augusto Pinochet

Námořník ve válce (War Sailor)

Alfred Garnes je námořník z dělnické třídy. Spolu se svým přítelem z dětství Sigbjørnem Kvalenem neboli Wallym pracuje na obchodní lodi uprostřed Atlantického oceánu. Když vypukne druhá světová válka, oba muži bojují o přežití a mnohokrát čelí smrti. Na jejich plavidla mohou totiž kdykoli zaútočit německé ponorky. Mají jediný cíl: přežít a vrátit se domů ke svým blízkým. Alfredova žena Cecilia mezitím žije s třemi dětmi v Bergenu. Neví, zda Alfreda ještě někdy uvidí. Když se britská letadla pokusí bombardovat německý ponorkový bunkr v Bergenu, zasáhnou místo toho základní školu v Laksevågu a civilní domy v Nøstetu, což má za následek stovky mrtvých civilistů. Když se tato zpráva dostane k Alfredovi a Wallymu, oba muži přemýšlejí, zda jim doma vůbec někdo zbyl a zda se budou mít kam vrátit.

Hodnocení na ČSFD: 66 %

Narvik (Kampen om Narvik)

Duben 1940. Začínající válka v Evropě se Norům zdá vzdálená, ale oči celého světa se již upírají k Narviku, který dodává železnou rudu, na níž závisí Hitlerův pohon německé válečné mašinérie. V noci 9. dubna je porušena norská neutralita a němečtí vojáci vystupují na břeh. Velitel města se vzdává bez boje, ale ne všichni jsou ochotni složit zbraně. Rotě, čítající 200 ozbrojených norských vojáků, se podaří blafováním opustit město a zapojit se do boje. Mezi vojáky najdeme i desátníka Gunnara Tofteho, který si v horách prožije svůj křest ohněm v boji proti nenáviděným nepřátelům. Jeho žena zatím musí coby pokojská čelit vojákům, kteří se usadili v hotelu.

Hodnocení na ČSFD: 62 %

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bradley Cooper si v novém dramatu Maestro zahrál bisexuálního dirigenta a splnil si tak dětský sen

Krev a zlato (Blood & Gold)

Německý dezertér Heinrich hledá svou dceru, když v tom ho překvapí záškodnická jednotka SS. Její velitel von Starnfeld ho chce pověsit na strom, ale v poslední chvíli jej zachrání statečná mladá farmářka Elsa. Oba si uvědomí, že je spojuje víc než společný nepřítel: bojují za spravedlnost i za své rodiny. V nedaleké vsi je však ukryt zlatý židovský poklad, kterého se chtějí nacisté zmocnit. Začíná napínavé pátrání po pokladu a je jasné, že vesničané jej nechtějí přenechat esesákům. Chamtivost po zlatě vynese na světlo velké tajemství a skončí krvavým střetem v kostele. Zajímavostí je, že se tento film natáčel také v Česku.

Hodnocení na ČSFD: 65 %

Eldorado: Co náckové nesnesou (Eldorado: Everything the Nazis Hate)

Na konci zlatých 20. let kraloval nočnímu berlínskému životu legendární klub Eldorado. V dekadentním prostředí smyslně tančili gayové, lesbičky i transsexuálové před publikem skládajícím se z boháčů a celebrit. Svíjeli se v extázi při elektrizující hudbě jazzové kapely Weintraub Syncopators, opojeni vůní parfémů, rumělky a mužského potu. Eldorado však bylo i místem plným rozporů. Někteří homosexuální návštěvníci tam chodili oblečeni v nacistických uniformách, mezi návštěvníky navíc patřil i nacistický důstojník Ernst Röhm. Sexuální svobodu, která byla pro Berlín tak typická, nakonec ohrozil až příchod nacistů.

Hodnocení na ČSFD: 62 %

NAPSALI JSME TAKÉ: 4 příběhy o neuvěřitelných setkání s mimozemšťany. Netflix přichází s dokumentem, který popisuje jako přelomový

Zdroj: ČSFD, autorka článku, Netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.