Deset let od epického konce kultovního seriálu Perníkový táta: 5 zajímavostí, které vám vyrazí dech

Tereza Pulgretová
Foto: AMC

Jen těžko lze uvěřit tomu, že od poslední série legendárního seriálu Perníkový táta (Breaking Bad) uběhlo už téměř deset let. I přesto ale stále patří k těm nejlepším a mezi fanoušky nejoblíbenějším. Pojďte si s námi tento kultovní kousek, jehož velké finále v září oslaví kulatiny, připomenout fakta, která by vás nejspíš ani ve snu nenapadla. 

Barvy všude

Všímaví diváci jistě zaregistrovali, jak moc byly pro tvůrce Breaking Bad důležité barvy. Ty se mění nejen v závislosti na filtrech v různých scénách, ale také každá z hlavních postav je s jednou spojována. Konec konců, ani Waltovo příjmení White nebude úplně náhoda, nemyslíte?

Walt je reprezentován, jak jinak, než zelenou. Ta stojí na pomezí mezi žlutou, již znázorňuje drogový business a je s ní nejčastěji spojován Jesse, a modrou, která znamená čistotu a zastupuje ji Skyler.

V kontrastu s ní je Hankova oranžová, která spojuje žlutou a červenou, tedy trh s pervitinem a násilí. Hank se Skyler jsou tak na spektru barev naproti sobě, neboť Hank se celou dobu snaží Walta dopadnout, zatímco Skyler se postupem času stane jeho komplicem.

Stejně tak se naproti sobě ocitá Jesseho žlutá a fialová, kterou tvůrci přisoudili Marie. Tu diváci často vidí ve fialovém oblečení, které vyvolává dojem vznešenosti. Zároveň je nejdál od žlutého pervitinového podniku.

Foto: Sony Pictures Television

Zachraňte Waltera Whitea

Když se Walt Jr. rozhodl udělat pro svého nemocného otce charitativní webovou sbírku, zahřálo to na srdci pravděpodobně nejen jeho matku, ale také většinu diváků. A to i bez ohledu na to, k čemu ji později „Heisenberg“ použije.

Internetová stránka s názvem „Save Walter White“ ale skutečně dodnes existuje. I přesto, že od vysílání epizody uběhlo už několik let, si o „Walteru Whiteovi – tátovi, manželovi a učiteli“ můžete v klidu počíst i vy.

Modré donuty v Albuquerque

Že jste toho o americkém městě Albuquerque až do zhlédnutí Breaking Bad příliš nevěděli? Nebojte, nejste v tom sami. Díky seriálu ho ale začali hojně navštěvovat zvídaví turisté, a více než půlmilionové město tak z popkultury začalo těžit.

Návštěvníci si můžou například vychutnat vyhlášené koblihy s názvem „Blue Sky“, které nesou jméno po Waltově a Jesseho modrém pervitinu. Stejně tak se stále drží obchod s cukrovinkami, jenž filmařům dodával rekvizitu slavné modré drogy.

Pro fanoušky vznikla také webová stránka, na které lze najít všechny lokace v Albuquerque, které se v seriálu objevují. Nutno ale podotknout, že se na ní vyskytují i místa, jako je dům rodiny Whiteových. Z toho samozřejmě nejsou nadšení majitelé, kteří ve stavbě bydlí. Kromě toho, že se jim u jejich domova pravidelně fotily zástupy turistů, někteří jim po vzoru naštvaného hlavního hrdiny házeli pizzu na střechu!

Foto: AMC

Zuby jako perličky

Hned v první řadě se mladý Walt Jr. dozvídá od svého strýce Hanka, že jeden z vedlejších účinků užívání drog, je zničený chrup. I přesto, že si scénáristé dali opravdu práci s detailním vykreslením této scény, jeden drobný fakt jim unikal celý zbytek seriálu. Protagonista Jesse Pinkman, jenž nejenže sám ujížděl na pervitinu, ale také měl několikrát pořádně rozbitý „ciferník“, má celou dobu zuby zářivě bílé. Režisér Gilligan dokonce zpětně uznal, že je to snad jediná věc, které na seriálu lituje.

Foto: Sony Pictures Television

Hod pizzou

No a na závěr to nejlepší. Ikonická a nechvalně proslulá scéna, kde Walter v záchvatu zuřivosti mrskne s obří pizzou do vzduchu a ta následně přistane na střeše garáže, se herci Bryanu Crestonovi podařilo natočit na první pokus. Tomu říkáme trefa!

Hodit pizzu na určené místo se takto hladce povedlo samozřejmě díky tomu, že nebyla nakrájená. No a protože se tvůrci nechtěli potýkat se zdviženým obočí diváků nad tím, že takto pizzu snad nikde v Americe neprodávají, přidali později scénu, ve která vše vysvětlují. Vzpomenete si na debatu Badgera a Skinny Petea o restauraci, kde krájení pizzy nechávají na zákazníkovi?

Zdroj: Insider, Mental Floss, Breaking Bad Wiki, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.