Aby přežili, museli jíst své spolucestující. Katastrofický film Netflixu v drsné upoutávce ukazuje hrůzy skutečného příběhu

Eva Lenská
Foto: Netflix

Španělský režisér J. A. Bayona si libuje v tématech, ze kterých mrazí, což dokazuje i katastrofický snímek Nic nás nerozdělí z roku 2012, v němž se vysněná dovolená jedné rodiny promění v noční můru, když luxusní letovisko zničí tsunami. Nyní chystá ještě něco děsivějšího, co přímo zavání syrovým lidským masem. Šokující thriller Sněžné bratrstvo (Society of the Snow, La sociedad de la nieve), který se ohlásil pěkně dramatickou upoutávkou.

Film vychází ze stejnojmenné knihy Pabla Vierciho, která poprvé vyšla v roce 2008 a mapuje příběh 45 lidí, kteří 13. října 1972 nastoupili na palubu letu 571 a mířili z Uruguaye do Chile. Na palubě bylo pět členů posádky a 40 cestujících, včetně 19 členů ragbyového týmu Old Christians Club.

K tragédii došlo, když pilot začal klesat příliš brzy a letadlo se zřítilo k zemi. 12 osob okamžitě zahynulo a zbytek lidí uvízl v Andách. Přeživší se upínali k víře, že pomoc přijde, ale žádná nepřišla. Po týdnech hladu, kdy vyčerpali všechno, co měli v zavazadlovém prostoru letadla, byli nuceni udělat něco nemyslitelného, tedy konzumovat maso těch, kteří zemřeli.

ČTĚTE TAKÉ: V nepředvídatelném krimi thrilleru s Del Torem a Timberlakem jen těžko odhadnete, kdo je vrah. Netflix láká na napínavou podívanou

Foto: Quim Vives/Netflix

Všichni přítomní byli katolíci, takže myšlenka kanibalismu byla skutečně pobuřující. Maso si navíc ani nemohli opéct, protože museli šetřit ohněm. V nehostinné andské pustině museli strávit 72 dní. Nakonec je objevil místní pastevec, který přivolal pomoc. Když byli 23. prosince všichni dopraveni do nemocnice v Santiagu, bylo jich už jen 16. Několik jich totiž zemřelo kvůli lavině. Celkem při této letecké havárii přišlo o život 29 osob.

Na otázku, proč se rozhodl natočit právě tento příběh, Bayona odvětil: „Myslím, že mě přitahují právě takové extrémní příběhy. Mohou působit ponuře, ale nakonec jsou velmi optimistické, pokud jde o názor na život. Myslím si, že k obohacení života je někdy potřeba čelit smrti. Na Vierciho knize se mi líbilo mimo jiné to, že vás dokáže vtáhnout do mysli postav. Donutí vás projít touto zkušeností, postaví vás před smrt, aby byl vyzdvižen život.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 5 nejlepších válečných filmů a seriálů, které v roce 2023 zatím vyšly na Netflixu. Jeden se dokonce natáčel v Česku

Ve filmu o délce 144 minut si zahráli například Enzo Vogrincic Roldán, Matías Recalt, Agustín Pardella, Tomas Wolf, Diego Ariel Vegezzi a Esteban Kukuriczka. Herci i režisér měli výjimečnou příležitost úzce spolupracovat se všemi pozůstalými a rodinami zesnulých, což určitě prospělo autenticitě snímku. Herci se také několik dní učili ragby, aby si mezi sebou vytvořili pevné pouto. Také čelili silnému větru, sněhu a lavinám. Naštěstí jim pomáhali profesionální horolezci.

Španělský katastrofický thriller Sněžné bratrstvo nejdříve 9. září zakončí benátský filmový festival a poté zamíří na Netflix.

Zdroj: Netflix, Deadline, What’s on Netflix, Wikipedia, La biennale di venezia

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.