Mladíkovi zničila život i kariéru dívka, která nikdy neexistovala. Šílený příběh v dokumentární sérii Neslýchané představil Netflix

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Představte si, že se zamilujete do dokonalé dívky a jste s ní v poměrně idylickém vztahu celý rok. Naprosto ve všem si s ní rozumíte, a tak pomalu začínáte snít o společné budoucnosti. Co se ale stane ve chvíli, kdy vám vaše milovaná, která doopravdy neexistuje, zničí život a tvrdě vydřenou kariéru? Netflix v dokumentární sérii Neslýchané (Untold) zpracoval šokující příběh hráče amerického fotbalu a jeho překrásné přítelkyně Lennay Kekua.

Manti Te’o se narodil v havajském ráji a jeho život se dá shrnout do tří slov –⁠ víra, rodina a fotbal. Navíc se příběh hráče univerzitního amerického fotbalu zdá jako z pohádky. Chlapec z chudší rodiny se díky poctivé dřině dostane na univerzitu a má skvěle našlápnuto k tomu, aby svůj milovaný sport začal dělat na profesionální úrovni. V jeden den mu nicméně umře babička i přítelkyně, což způsobí mediální smršť. Netrvá dlouho a nezávislí investigativní novináři se začínají o jeho milovanou zajímat. O tomto neuvěřitelném příběhu pojednává dvoudílný dokument Neslýchané: Přítelkyně, která neexistovala.

V roce 2009 se Manti Te’o rozhodoval, za kterou univerzitu bude hrát. Přestože původně snil o jiné, stal se nakonec linebackerem Notre Damu. Vzhledem k jeho výchově a víře pro něj byly počátky v Indianě obtížné. Zhruba v té době se Manti na Facebooku spřátelil s Lennay Kekua, studentkou ze Stanfordu, která v přátelích měla pár společných známých. Přes ně si Manti ověřil, jestli ji opravdu znají a když se dočkal kladných odpovědí, v komunikaci pokračoval. Postupně se jejich přátelství navíc proměnilo v něco víc.

Lennay dokonce Mantimu radila, na co si má dávat při zápasech pozor. Jejich komunikace samozřejmě neprobíhala pouze prostřednictvím zpráv, ale také dlouhých telefonátů. Během vytouženého videohovoru nicméně měla Lennay špatné spojení, takže Manti viděl pouze černou obrazovku a ona naopak vše. Protože se Mantiho city prohlubovaly, přirozeně se chtěl s Lennay setkat. Dívka se ovšem vždy na něco vymluvila a svému příteli radila, aby se soustředil na hru.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Miláček národa přes 50 let znásilňoval děti i dospělé. Kryla ho policie i advokát královny

Protože se o Mantiho vzhledem k jeho skvělé hře začala zajímat média a na škole byl hvězdou, začala Lennay žárlit. Krátce poté, co se nepohodli, zavolal Mantimu její příbuzný a sdělil mu otřesnou zprávu. Lennay měla autonehodu a je v kómatu. Během jednoho z proběhlých hovorů se hlavního aktéra zeptal bratranec nebohé dívky jestli nechce Lennay něco říct.

Ihned poté, co Manti promluvil, začala Lennay reagovat. Protože dle bratrancových slov takovou reakci u Lennay ještě neviděli, volal Manti od té doby pravidelně. Netrvalo to dlouho a dívka se probrala. Po celou dobu se Manti chtěl za svou přítelkyní vydat, ale vždy mu bylo řečeno, že to není dobrý nápad. Sama Lennay mu po probuzení řekla, že nechce, aby ji takto viděl.

Jakoby to nestačilo, Lennay zjistili leukemii, na kterou zemřela ve stejný den jako Mantiho babička. Jeho rodiče, přestože sami prožívali ztrátu, dlouhé hodiny telefonovali s oním bratrancem a snažili se ho uklidnit. Manti byl ze ztrát svých milovaných na dně, což se odrazilo na jeho sportovních výkonech.

Velmi rychle se ovšem vzpamatoval, protože si vzpomněl na slova Lennay. Pokud by se jí něco stalo, chtěla, aby zůstal na hřišti a ctil ji způsobem, jakým hrál. Manti se tedy rozhodl přivést svůj tým k vítězství, a to se mu opravdu povedlo. V krátkém rozhovoru reportérům řekl, že hrál pro své milované, které ztratil. Smutného příběhu se okamžitě chytla média a z Mantiho byla rázem ještě větší senzace. Vycházely nejrůznější články, které se sice po obsahové stránce moc neshodovaly, ale lidem to bylo jedno. Bylo jim Mantiho líto a fandili mu.

Timothy Burke a Jack Dickey, reportéři z Deadspinu, obdrželi anonym, ve kterém stálo, že Mantiho přítelkyně nikdy neexistovala. Ihned se pustili do pátrání a po nějaké době přišli na to, že na fotografiích, které měla Lennay na svém Facebooku, je ve skutečnosti žena jménem Diane O’Meara. Rozhodli se proto vypátrat, zda Manti o všem věděl.

Netrvalo dlouho a reportérům došlo, že za vším zřejmě stojí Ronaiah Tuiasosopo, tedy bratranec Lennay. Zhruba v té době se začaly na internetu objevovat nejrůznější zprávy uvádějící, že je Ronaiah podvodník. Protože novinářům bylo jasné, že je pouhou otázkou času, než se celé kauzy ujme někdo jiný, rozhodli se jít se vším ven.

PSALI JSME TAKÉ: Dva kněží zneužili přes 100 dívek, ale nikdy nebyli potrestáni, protože je kryla církev i policie. Oběti promluvily v dokumentu Netflixu

Foto: Netflix

Tehdy už Manti věděl, že je Lennay podvodnice. Ozvala se mu s tím, že je naživu a jako důvod své smrti uvedla, že se prostě musela skrývat. Manti byl z její historky naprosto zmatený a myslel si, že si z něho někdo střílí. Řekl jí, aby mu poslala fotografii, kde bude dělat rukama určité gesto a držet papír s datem. Fotku mu skutečně poslala. Manti se z toho cítil nesvůj, a tak vše řekl rodičům, kteří ihned zkontaktovali právníka.

Výsledek? Manti se stal obětí catfishingu. V té době ještě nebylo běžné, aby se někdo na sociálních sítích vydával za jiného člověka. Když reportéři vydali článek, univerzita už o všem věděla, ale rozhodla se, že veřejnosti sdělí pravdu až později.

Fanoušci a média se k Mantimu okamžitě otočili zády. Tvrdili, že v tom celou dobu jel, protože se snažil skrývat svou sexualitu. Internet, noviny a televize byly plné nejrůznějších vtípků a scének. Jednoduše se všichni bavili na Mantiho účet. Nedokázali pochopit, jak se mohl nechat kluk studující univerzitu a hrající americký fotbal nechat takto nachytat. Než vypukl celý skandál, profesionální kluby se o Mantiho přetahovaly. Poté o problémového hráče ztratily zájem.

ČTETE TAKÉ: TOP 5 seriálů inspirovaných skutečnými událostmi: Děsivý stalker nebo brutální trestný čin, který změnil zákon

Ve dvoudílném dokumentu jsou nejenom rozhovory s Mantim, ale i s Ronaiah, který nyní jako trans žena vystupuje pod jménem Naya Tuiasosopo. V dokumentu prozrazuje, proč si na Facebooku založila účet a jakým způsobem se starala o to, aby na její tajemství nikdo nepřišel. Protože se narodila do fotbalové rodiny a ve své kůži se necítila dobře, založila si falešný profil, který ji poskytoval únik z reality. Aby podpořila jeho věrohodnost, založila také profily členů rodiny a přátel.

Zní to šíleně, ale skvěle se orientovala ve světě, který vytvořila, takže bylo v podstatě nemožné ji nachytat. Hovory s Mantim? Probíhaly skutečně s ní, protože pokud chce, dokáže znít jako dívka. Zmiňovaná fotografie? Oslovila Diane a lží od ní fotku získala. Naya přiznala, že Mantiho milovala. Bohužel jí došlo až příliš pozdě, co provedla.

Foto: Netflix

Zdroje: informace z dokumentu Neslýchané: Přítelkyně, která neexistovala

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.