Miláček národa přes 50 let znásilňoval děti i dospělé. Kryla ho policie i advokát královny

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Netflix se minulý rok nebál uvést dokument Jimmy Savile: Britský horor (Jimmy Savile: A British Horror Story), který se zaobírá životem miláčka britského národa. V jeho pořadech se vystřídala celá řada celebrit. Od The Beatles, přes The Rolling Stone až po Elvise Presleyho. Úzké vztahy měl s britskou královskou rodinou a tehdejší předsedkyní vlády Margaret Thatcher. Byl natolik zbožňovaný, že jeho zvěrstva mnohé šokovala. Nikdo před ním nebyl v bezpečí.

Jimmy Savile se narodil v roce 1926 v Leeds ve Velké Británii a než se vydal na dráhu diskžokeje, pracoval jako horník. Vždy nad ostatními vyčníval. Byl výstřední do takové míry, že se dostal až do nejvyšších pater a dá se říci, že určitým způsobem vládl celé Británii. Přestože se o něm šuškalo, že je na holčičky, nebyl až do své smrti nikdy pořádně vyšetřován. Když už měly vyplout na povrch jeho zločiny, královský advokát mu zachraňoval zadek.

Ve dvoudílném dokumentu Jimmy Savile: Britský horor, který režíroval Rowan Deacon, je postupně zachycena Savilova cesta na vrchol. Střídány jsou dobové záběry, ve kterých Savile neustále upozorňoval na své zločiny, se současnými rozhovory s lidmi, kteří ho znali nebo se ho snažili v pozdějších letech vyšetřovat. V dokumentu je chronologicky procházena jeho kariéra, ve které byl po dlouhé léta klenotem BBC.

Neustále byl v koketním módu, ve kterém chrlil neskutečné množství sexuálních narážek. Vzhledem k tomu, že se nikdy pořádně neusadil, říkával, že z každého města musí ráno vždy okamžitě zmizet, jinak ho budou manželé, bratři a otcové nahánět. V takovém módu ho zažila i moderátorka Selina Scott, která o něm prohlásila: „Kdyby ten chlap šel po ulici, nechtěli byste s ním mluvit.“

Přestože jeho narážky byly mnohdy úplně mimo mísu, lidé se jim smáli. Nikomu jeho vtipkování o špatném chování k ženám nepřišlo divné. Fanoušci ho neustále zastavovali, fotili se s ním a žádali o autogram. Dámy mu padaly k nohám a zvesela ho i v přítomnosti svých manželů líbaly.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Noční můra ve stylu Kafky: Příběhy žen, které nahlásily znásilnění, ale nakonec byly samy obviněny ze zločinu

V podstatě nebylo týdne, kdy se neobjevil v televizi. Od roku 1955 až do 2009 byl zkrátka naprosto všude. Lidé ho měli rádi nejenom proto, že byl potrhlý a vzhledem ke své minulosti horníka k nim měl blízko, ale horlivě se angažoval v charitě. Například do tří let dokázal vybral 10 milionů liber pro nemocnici, ve které pobývali postižení lidé. Za tento čin si ho oblíbila tehdejší předsedkyně vlády Margaret Thatcher, díky které dostal rytířský titul a muselo se mu říkat Sire. Thatcher se líbilo, že nespoléhal na pomoc státu, ale bojoval společně s obyčejnými lidmi.

Tuto nemocnici slavnostně otevírali princezna Diana a tehdy ještě princ Charles, nyní král Karel III. Zhruba od té doby byl po boku členů královské rodiny vídán pravidelně. S Charlesem si dokonce dopisovali. Princ ho prosil o rady, kam má jezdit a čemu věnovat pozornost. Chtěl se přiblížit lidem a moc dobře věděl, že k nim má Savile neskutečně blízko. Přestože se o královské rodině říkalo, že jsou snobští a namyšlení, Charles se chtěl vydávat do nepopulárních míst a zabývat se potřebnými věcmi, kterým ostatní nevěnovali pozornost, protože by jim nepřinesly popularitu. Netrvalo to dlouho a setkal se i s papežem. Díky tomu se Savile stal nedotknutelným.

Jednou obdržel dopis, ve kterém stálo, že se stává čestným členem spolku pošuků. Vedli ho pacienti Broadmooru neboli ústavu pro kriminální šílence. Zarážející je, že přestože Savile neměl žádné potřebné vzdělání, stal se předsedou ústavu. Bylo mu tam přiděleno apartmá, od kterého dostal vlastní klíč. Dle libosti mohl přicházet a odcházet.

Investigativní novinářka Marjorie Wallace se zabývala případem identických dvojčat, která byla umístěna do ústavu, protože zakládala požáry. Několikrát se s nimi v ústavu sešla a při jedné takové schůzce někdo vyskočil na vedlejší stůl a poté na ten jejich. Wallace si nejprve myslela, že to byl jeden z pacientů, ale ukázalo se, že to byl Savile. Podíval se na děvčata, ukázal na ně a řekl: „Tebe vezmu první a tebe vezmu druhou.“ Se svými obavami se novinářka obrátila na ministryni zdravotnictví, ale nic z toho nebylo.

PSALI JSME TAKÉ: Znásilnění při castingu nebo topení ve vaně: Co je ve filmu o Marilyn Monroe pravda a co fikce

Foto: Netflix

Další investigativní novinář, Meirion Jones, vždy pochyboval o tom, že je Savile skutečně tak dobrý, jak se jeví. Jonesova teta kdysi provozovala Duncroft, což byl detenční ústav pro mladistvé, kde byly umísťovány dospívající problémové dívky. Jako kluk byl děvčaty v ústavu často hlídán a všiml si, že při nejrůznějších zahradních večírcích se tam z důvodu charity objevuje řada celebrit. Když mu bylo 16 let, poprvé se objevil i Savile, který tam od té doby jezdil pravidelně. Tehdy jako dospívající mladík viděl, jak tři dívky nastoupily do Savilova auta a všichni pak společně odjeli. Vzhledem k tomu, že jeho rodiče byli učitelé, vše jim řekl. Zeptal se i tety, proč nechá dospělého tahat se s třináctiletými děvčaty. Odpověď byla prostá. Jimmy je přítel školy. Získává peníze pro charitu. Jimmy vše zařídí.

Poté, co byl Savilovi udělen rytířský titul, zveřejnila s ním Lynn Barber v nedělím The Independent rozhovor, ve kterém se ho zeptala, jestli má rád malé holky. Odpověděl jí, že byl dříve hodně ve styku s dospívajícími a ti se k němu měli, protože se bavil s celebritami. Zkrátka před jeho šatnou v zákulisí postával vždy zástup holek. Samozřejmě si Barber za tento článek od veřejnosti vysloužila řadu nadávek. Nicméně různým novinářům přišly jeho odpovědi divné a začali se o jeho minulost více zajímat.

ČTĚTE TAKÉ: Rodiče nemocnici žádali o pomoc pro dceru, pak dostali zákaz ji vídat a matka se zabila. Nad skutečným příběhem z Netflixu zůstává rozum stát

V roce 1994 se šéfredaktor Paul Connew spojil s dvěma bývalými žákyněmi Duncroftu a hodlal otisknout článek, ve kterém své hrůzné zkušenosti popisovaly. Musel jej ovšem stáhnout z tisku, protože si to manžel jedné z nich nepřál. Následně mu zavolal George Carman, advokát samotné královny, a řekl mu, že je Savile za stažení článku rád. Šéfredaktor mu řekl, že výpovědím věří a Savile je pedofil. Reakce advokáta? Uchechtl se a prohlásil, že možná je. Connew se poté vydal na policii, ale ta s tím pro nedostatek důkazů nechtěla nic dělat.

Až v roce 1995 vznikla v Británii první policejní jednotka zabývající se bojem proti sexuálnímu zneužívání dětí. Nejprve v ní bylo šest a poté šestnáct policistů. V roce 1998 tato jednotka obdržela anonymní dopis, ve kterém stálo, že je Savile pedofil. Protože se tehdy vyskytoval v rodném Leeds, byl dopis přeposlán tamnímu policejnímu oddělení. Vzhledem k tomu, že pravidelně v pátek dopoledne Savile zval policisty v civilu k sobě domů, dopis nebyl nikdy zaevidován ani prošetřen.

Foto: Netflix

V roce 2007 kontaktovala policii žena, která uvedla, že byla svědkem incidentu v Dunkrofru. Přestože bylo zahájeno vyšetřování a policie našla tři ženy, které původní výpověď potvrzovaly, nic se nedělo. Savile sice podal výpověď, ale zkontaktoval svého advokáta. Případ byl uzavřen, protože ženy se neodhodlaly dát věc k soudu. Ve zkratce si myslely, že jsou v tom samy. Policie jim neřekla, že jich je víc.

Savile zemřel 29. října 2011. Jeho tělo bylo nalezeno s překříženými prsty. Byl katolíkem, který bral své skutky jako účetnictví. Má dáti a dal. Čím více hřešil, tím více se angažoval v charitě.

Zhruba v té době se začal připravovat dokument, ve kterém tvůrci hodlali odhalit jeho hrozné činy. Nicméně od BBC dostali stopku, protože zdrojem informací byly pouze výpovědi žen. Navíc by odvysíláním dokumentu bylo poškozeno samotné BBC, protože Savile znásilňoval děti v jejich redakci. Tvůrce to naštvalo, a tak všechen materiál předali konkurenční televizi. Chtěli, aby se to dostalo ven. Za deset měsíců byl dokument odvysílán.

Od té doby bylo prošetřeno více jak 400 případů sexuálního napadení. Savile se ovšem nesoustřeďoval pouze na mladé dívky. Jeho nejmladší oběti bylo 5 let a nejstarší 75. Bylo mu jedno, jestli to je dívka nebo chlapec anebo starší osoba.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Prahla po slávě i po penězích, chtěla být milována i litována. Život hvězdy 90. let nakonec skončil hůř než pouhou smrtí

Foto: Netflix

Při nejrůznějších příležitostech si Savile své oběti vyhlížel v kostelech, ve více než 50 dětských domovech a nemocnicích, kde pracoval jako dobrovolník. Nejprve je osahával, poté strkal ruce pod spodní prádlo a následně pokračoval dál. Dospívajícím většinou tvrdil, že pokud mu dopřejí orální sex nebo mu vše dovolí, vezme je do BBC, což poté skutečně dělal. V nemocnicích si vybíral bezbranné. Jedna žena byla svědkem události, kdy Savile začal líbat pacientku, která se nemohla hýbat.

Přestože první případ nevhodného chování byl oznámen už v roce 1955, Jimmyho Savila do jeho smrti nikdo nezastavil.


Zdroj: Informace z dokumentu Jimmy Savile: Britský horor

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.