Průběh jedné z nejriskantnějších misí v historii NASA: Netflix se zaměřil na dalekohled, který vidí až do doby po Velkém třesku

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Na Netflix právě vstoupil poslední díl dokumentární série Nepoznané (Unknown), který se nám pokouší odhalit tajemné záhady vesmíru. Dokumentární film Kosmický stroj času (Cosmic Time Machine) přináší jedinečné informace a záběry z historického startu vesmírného dalekohledu Jamese Webba.

Streamovací gigant se již ve své dokumentární sérii Nepoznané zabýval záhadami Egypta, vyděsil nás využitím umělé inteligence v armádě a ukázal nám 250 000 let staré kosti předka člověka. Tentokrát se tvůrci zaměřili na vznik vesmírného dalekohledu, jehož úkolem je zkoumat galaxie co nejblíže Velkému třesku. Je všeobecně známo, že je náš vesmír starý zhruba 13,799 miliardy let a právě díky novému dalekohledu se mohou vědci z celého světa vrátit zpátky v čase.

Poté, co byl v roce 1990 vypuštěn Hubbleův teleskop a došlo tak k prvnímu významnému průlomu v poznávání vesmíru, předmětem rozhovorů se staly možné formy života ve vzdálených galaxiích. Od úspěchu Hubbleova teleskopu pracovala NASA a další střediska kosmického výzkumu na daleko lepším dalekohledu, který by se dokázal podívat dál do vesmíru. Dokument Nepoznané: Kosmický stroj času sleduje vznik dalekohledu Jamese Webba, jehož vývoj provázela celá řada problémů.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Realistická vize budoucnosti nebo depresivní hit s DiCapriem: 5 sci-fi filmů, které právě teď můžete sledovat na Netflixu v češtině

Předpokládalo se, že bude hotov do roku 2007 a jeho cena se vyšplhá maximálně na 500 milionů dolarů. Vědcům bylo okamžitě jasné, že je předpokládaný rozpočet naprosto směšný, protože i Hubbleův teleskop vyšel na několik miliard dolarů. Když se projekt rozběhl naplno a nabral obrovské zpoždění, náklady na stavbu nového dalekohledu přesáhly 6 miliard dolarů. V roce 2011 chtěl Kongres celý projekt zrušit, ale týmu NASA se ho povedlo přesvědčit, díky čemuž vláda souhlasila, že uvolní další finanční prostředky.

Přestože otázka financování byla vyřešena, stále tu byly problémy spojené se složitostí dalekohledu. Jedním z nejzásadnějších problémů byla skutečnost, že obvod gigantického dalekohledu byl větší než obvod rakety, na kterou se měl připevnit a vyslat do vesmíru. Z tohoto důvodu musel být dalekohled rozložen na několik dílů, čímž se samozřejmě zvýšil počet pohyblivých mechanických částí, což zvýšilo počet možných poruch. Při startu rakety, následném letu a složení dalekohledu ve vesmíru mohlo nastat celkem 344 problémů. Pod taktovkou nového šéfa projektu byla stavba dalekohledu Jamese Webba dokončena za zhruba 10 miliard dolarů.

PSALI JSME TAKÉ: Realistická vize budoucnosti nebo depresivní hit s DiCapriem: 5 sci-fi filmů, které právě teď můžete sledovat na Netflixu v češtině

Foto: Netflix

Dalekohled odstartoval v raketě ESA Ariane 5 na Štědrý den roku 2021 z evropského kosmodromu a obíhá kolem Slunce v blízkosti druhého Lagrangeova bodu, což je o 1,5 milionu km dále od Slunce než je oběžná dráha Země. Je největší a nejsložitější observatoří na světě. Především díky větším zrcadlům poskytuje lepší rozlišení a citlivost v infračerveném spektru než jeho předchůdce. Je dostatečně výkonný na to, aby mohl studovat molekuly v atmosférách konkrétních planet, díky čemuž lze říci, jestli je daná planeta obyvatelná, či nikoli.

Od té doby, co začal dalekohled fungovat, neustále pořizuje překrásné snímky. Nedávno se mu podařilo například pořídit úžasný snímek molekulárního mračna Rho Ophiuchi, které se nachází 390 světelných let od Země. Snímek, který můžete vidět níže, pokrývá zhruba jeden světelný rok a zachycue 50 mladých hvězd.

Mimo to dokázal dalekohled nalézt jednu exoplanetu dosti podobnou naší Zemi.


Zdroje: Informace z dokumentu Nepoznané: Kosmický stroj času, SPACE.com, DMT

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.