Konkurence seriálu Černobyl míří na Netflix. Den po dni zmapuje hrůzostrašnou jadernou havárii ve Fukušimě

Foto: Netflix

Netflix zveřejnil první upoutávku k dramatické sérii o katastrofě ve Fukušimě s názvem Den po dni (The Days). Celosvětová premiéra seriálu, který je už nyní srovnáván s úspěšným Černobylem, je naplánována hned na začátek června tohoto roku.

Seriál Den po dni byl poprvé oznámen v září 2022 a od té doby je srovnáván s přelomovou limitovanou sérií HBO a Sky Černobyl, která se rychle stala jednou z nejslavnějších sérií všech dob. Pokud bude novinka zaměřující se na katastrofu v japonské Fukušimě alespoň z poloviny tak dobrá jako Černobyl, pak se předplatitelé Netflixu budou mít na co těšit.

Za produkcí seriálu pro Netflix stojí Warner Bros Film a Lyonesse. O režii se společně postarali Nishiura Masaki a Nakata Hideo. Druhý jmenovaný je známý například svou prací na japonském hororu Kruh. Nyní spolurežíruje příběh, který vypráví skutečný hororový příběh. Hlavního inženýra elektrárny Fukušima si zahrál Koji Yakusho.

Netflix na japonském YouTube kanálu k seriálu v únoru vydal první upoutávku, která je bohužel dostupná pouze v japonštině. Nyní však konečně přišel i s verzí s anglickými titulky.

O čem je seriál Den po dni?

Jaderná katastrofa se odehrála v Ókumě ve Fukušimě v Japonsku 11. března 2011. Byla způsobena zemětřesením v Tóhoku a následnou vlnou tsunami. Odpoledne osudného dne zasáhlo Japonsko zemětřesení o síle 9,0 stupně s epicentrem pouhých 45 mil východně od pobřeží regionu Tōhoku. Zemětřesení vyvolalo extrémně silné tsunami, přičemž vlny zaznamenané až do výšky 14 metrů zasáhly japonské pobřeží. Převalily se přes umělou zábranu, která chránila elektrárnu, což způsobilo zničující množství škod.

Zatopení bloků 1-4 ve spodních částech reaktorových budov způsobilo nejen ztrátu výkonu, ale selhaly i nouzové generátory. V důsledku toho přestala fungovat čerpadla sloužící k chlazení aktivních zón reaktorů. Vzhledem k tomu, že reaktory nebylo možné ochladit, došlo ke třem jaderným tavením, ke třem výbuchům vodíku a do tří ze čtyř bloků se uvolnilo velké množství radioaktivní kontaminace.

Radiace, která byla uvolněna do atmosféry, donutila japonskou vládu zvětšit evakuační oblast na 12 mil. Nemluvě o tom, že do Tichého oceánu bylo vypuštěno nebývalé množství radioaktivních izotopů.

Seriál Netflixu ukáže katastrofu ze tří různých pohledů – z pohledu vlády, korporátních organizací a těch, kteří nasadili své životy a snažili se udělat vše, aby katastrofu odvrátili a zachránili co nejvíce životů. Seriál přiblíží, co se osudného dne na místě havárie skutečně stalo a jak se postupovalo v následujících dnech. Zobrazuje také vládní paniku, neschopnost a korupci korporací, jejichž nedbalost způsobila, že katastrofa byla větší, než mohla být.

Seriál Den po dni dorazí na Netflix už 1. června.

Zdroje: Netflix, Trailer, Státní úřad pro jadernou bezpečnost, World Nuclear Association, Netflix Life

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.