V srdci vojenského průmyslu se vyvíjí nový druh vojáků. Dokument Roboti zabijáci představí hrozbu umělé inteligence v armádě

Foto: Netflix

Co se stane, když o životě a smrti začne rozhodovat pouhý stroj? Nepoznané: Roboti zabijáci (Unknown: Killer Robots) ukazuje úskalí umělé inteligence v armádě. Jak velkou vlastně pro lidstvo představuje hrozbu?

Nepoznané (Unknown) je čtyřdílný dokument, který zkoumá vzbuzující neprobádaná území. V prvním díle Nepoznané: Ztracené pyramidy (Unknown: The Lost Pyramid) egyptští archeologové pronikli hluboko do historie při hledání pohřbené pyramidy. Tentokrát se dokument zaměří na umělou inteligenci v armádě.

„Umělá inteligence je dvojsečná zbraň, stačí jen jeden pokyn a technologie může zabíjet. Nejlepším startovacím bodem při debatě je právě armádní využití. Jednotky, které používají umělou inteligenci, naprosto rozdrtí a zničí jednotky bez ní. Armády se urputně snaží umělou inteligenci vyvinout rychleji než protivníci. Když jí to nenakážete, smrti se nebojí. Ve válce nelze skončit druhý. Když se postavíte AI pilotovi, nemáte proti němu šanci,“ zaznívá v traileru k novému dokumentu Nepoznané: Roboti zabijáci (Unknown: Killer Robots), který 10. července dorazí na Netflix.

Hluboko v srdci vojensko-průmyslového komplexu se vyvíjí nový druh vojáků: roboti pohánění umělou inteligencí mění tvář válčení. Tento film sleduje armádu a vědce závodící ve výrobě těchto technologií a také aktivisty na misi, kteří se snaží odhalit jejich nebezpečný potenciál.

Vzhledem k tomu, že umělá inteligence je jedním z nejfrekventovanějších témat poslední doby, tento dokument nemůže být aktuálnější, protože lidé diskutují o její roli v kritickém rozhodování, zejména ve scénářích života a smrti. Umělá inteligence přináší velké morální dilema.

Jak robot pozná rozdíl mezi tím, co je legální a co je správné? „Hrůzou mi z toho vstávají vlasy. Počítač mi vygeneroval desetitisíce nápadů na nové chemické zbraně,“ říká jene z hlasů v traileru k dokumentu. Přenecháme rozhodování o ztrátě života algoritmům a počítačovému softwaru? Je to jeden z nejpalčivějších problémů dnešní doby. Při neuváženém chování představuje umělá inteligence pro všechny na Zemi vážné riziko.

Zdroje: Netflix, Trailer

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.