Nejoblíbenější sci-fi Netflixu boduje i s novou řadou a soutěží s bezútěšnou realitou, které čelí naše společnost

Foto: Nick Wall/Netflix

Po dlouhé odmlce se na Netflix vrátila antologie Charlieho Brookera, která se zabývá zkorumpovaností lidstva. Šestá řada Black Mirror dorazila ve čtvrtek 15. června a ihned se vyšplhala mezi nejsledovanější tituly.

Po dlouhých čtyřech letech čekání je zpátky. Velice očekávaná dystopická antologie Charlieho Brookera Black Mirror měla na Netflixu premiéru 15. června. Zatímco minulé série se výhradně soustředily na životy napadené, zmanipulované a transformované technologiemi, tato se zabývá zkorumpovatelností lidstva.

Od chtíče k závisti, od pýchy k hněvu, tato verze Black Mirror se zabývá hnacími silami stojícími za našimi každodenními prohřešky. První tři díly patří k těm lepším, co tato řada nabízí. Tím úplně nejlepší je podle Netflixeru Beyond the Sea s Aaronem Paulem, kde v alternativním roce 1969 dojde na Zemi k nepředstavitelné katastrofě. Dva astronauti na speciální a nebezpečné vesmírné misi se pak musí vyrovnat s jejími následky.

TAKÉ JSME PSALI: Scénář plný šokujících momentů: Mohla jsem dělat ty nejnechutnější a nejgrotesknější věci, říká Salma Hayek o své roli v Black Mirror

I přes to, že není šestá řada Black Mirror tak dobře hodnocená, jako ty předchozí, pořád má co nabídnout. Na ČSFD má aktuálně hodnocení 73 %, což rozhodně není špatné. Na Rotten Tomatoes si od kritiků získala 77 %, avšak celkem šokující je nízké hodnocení, které má na globální hodnotící platformě od publika. Ti jí udělili pouhých 51 %.

„Nejsem zklamaný, ale spíše bych řekl, že mírně smutný z toho, že se tvůrcům nepovedlo dovést šestou sérii do podobných pocitů mě jako diváka, jenž byly u předešlých sérií, zejména u prvních čtyřech. Není to špatné, jen z mého pohledu u některých momentů mírně nedomyšlené a nedotažené scény,“ píše jeden z recenzentů na ČSFD.

„Ne každý příběh je dokonalý, ale každý obsahuje dost na to, aby vytvořil morální dilemata a poskytl varovné příběhy. Herecké výkony jsou po všech stránkách velkolepé a rozmanitost obsahu udržuje síly poutavé a vzrušující,“ hodnotí zase Chris Joyce z Movie and Munchies.

TAKÉ JSME PSALI: Tvůrce nejlepšího sci-fi Netflixu k napsání jedné epizody použil ChatGPT. Výsledek se nedá popsat slušnými slovy

Foto: Netflix © 2023.

Angie Han z Hollywodo Reporter píše: „Black Mirror má v rukávu jeden poslední trik: V šesté sérii se osvobodí od svého základního předpokladu a ukáže se jako méně předvídatelná verze sebe sama.“ A Bob Strauss ze San Francisco Chronicle dodává: „Tato nejvíce technofobní série působí trochu lidštěji než kdykoli předtím.“

I když není možná šestá řada tak skvělá, jako některé předchozí, rozhodně má co nabídnout. A že jsou na ni diváci, včetně České republiky, zvědaví, dokazuje i fakt, že se u nás během jednoho dne dokázala vyšplhat hned na první příčku TOP 10 aktuálně nejsledovanějších seriálů Netflixu. Globálně si zatím drží třetí místo za seriály Čmuchalové a poslední řadou Tenkrát poprvé.

ČTĚTE TAKÉ: Nejočekávanější postapokalyptický thriller roku míří na Netflix. Z jeho traileru jde mráz po zádech

Zdroje: Netflix, ČSFD, Rotten Tomatoes, FlixPatrol, Hollywood Reporter, Movie and Munchies, San Francisco Chronicle

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.