Nejúspěšnější dokument Netflixu je zpět. Nová řada série Naše planeta ukazuje, že život v pohybu je nezbytný pro přežití

Eva Lenská
Foto: Ellie DeCent/Netflix

Netflix myslí i na milovníky přírody a ekologie. Britský dokumentární seriál Naše planeta (Our Planet) s populárním vypravěčem Davidem Attenboroughem má pokračování. Druhá řada je již připravena a diváci se tak mohou těšit na velkolepé záběry, které odhalí tajemství toho, jak a proč zvířata migrují.

V každém koutě našeho světa se v daném okamžiku miliardy zvířat musí někam vydat. Obří velryby, nepolapitelné pumy, drobné červené krakatice, dravé kobylky, elegantní jeřábi – téměř všechna zvířata migrují, a ať už cestují v mohutných smečkách, nebo podnikají dlouhé osamělé výpravy napříč svým teritoriem, tyto skupiny zvířat se často symbioticky protínají.

ČTĚTE TAKÉ: Král klonů: Vědec klonoval prasata a pak zkoušel klonovat lidi. Ženy násilím nutil k darování vajíček

Řídí se instinktem, následují slunce a vzory, které jejich předkové vytyčili za miliony let. Na tom všem závisí zdraví naší planety. Ale jak dochází k oteplování, změnám klimatu, tání ledovců a vliv člověka se šíří do stále odlehlejších oblastí, vzniká otázka, zda se tato zvířata dokáží přizpůsobit, aby vůbec přežila?

Po velkém úspěchu první řady dokumentárního seriálu Naše planeta produkční společnost Silverback Films opět spolupracovala s vypravěčem sirem Davidem Attenboroughem na druhé řadě, která se zaměřuje na migraci desítek živočišných druhů, které se vydávají na často životu nebezpečnou cestu za potravou, rozmnožováním a hledáním nového domova.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Silný dokument zabývající se vraždou novináře Kuciaka a jeho snoubenky je na Netflixu. Ukazuje, kam až sahají chapadla slovenské mafie

Úchvatné záběry z dronů, které zachycují táhnoucí stáda křižující rozlehlé savany, se mísí s dokonalou prací kamery při slabém osvětlení v nejtemnějších hlubinách deštného pralesa. Ohromující záběry pod vodou ukazují vodní tvory plovoucí ve stejně velkolepých vzorcích jako hejna ptáků, která se vznášejí na naší obloze.

Diváci se rozhodně mají na co těšit. I pokračování bude prostě velkolepé a milovníci přírody by si jej neměli nechat ujít. Už proto, že první řada sklidila na ČSFD hodnocení 97 %.

Druhá řada dokumentu Naše planeta bude na Netflixu již 14. června.

Zdroj: Netflix, ČSFD, Devdiscourse, Silverback Films

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.