Král klonů: Vědec klonoval prasata a pak zkoušel klonovat lidi. Ženy násilím nutil k darování vajíček

Eva Lenská
Foto: Netflix

Už jste si někdy říkali, že byste potřebovali klon? Třeba na úklid nebo na druhé zaměstnání? S klony to ale není tak jednoduché. Může se to zvrtnout v něco hodně ošklivého. A právě proto míří na Netflix dokument Král klonů (King of Clones) pojednávající o nechvalně proslulém jihokorejském vědci Hwang Woo Sukovi.

Dokument bude líčit příběh známého korejského vědce Hwang Woo Suka a zaměří se na jeho výzkum klonování lidí až po skandální pád. Hwang, vyzbrojený diplomem z veterinárního lékařství a magisterským a doktorským titulem v oboru teriogenologie, tedy vědy o reprodukci zvířat, se proslavil úspěšným klonováním krav a prasat.

V roce 2002 začal však zkoumat i klonování lidí a navázal spolupráci s Moon Shin Yongem, porodníkem s odbornými znalostmi v oblasti oplodnění in vitro. Jejich spolupráce vyústila ve významné prohlášení z roku 2004, ve kterém tvrdili, že se jim podařilo úspěšně naklonovat lidská embrya s potenciálem léčit některé nemoci. Toto oznámení vyvolalo bouřlivou debatu, přestože Hwang a Moon zdůrazňovali, že se jejich práce zaměřuje výhradně na terapeutické účely, a důrazně se stavěli proti reprodukčnímu klonování.

ČTĚTE TAKÉ: Tváří v tvář stříleli muže, ženy i děti. Sami byli přitom obyčejnými lidmi. Netflix uvede dokument o procesu pracovní skupiny v Norimberku

Foto: Netflix

V listopadu téhož roku se však proti Hwangovi obrátila vlna nevole, když řekl, že použil lidská vajíčka, která mu darovaly dvě členky jeho týmu. Toto porušení etiky otřáslo vědeckou komunitou. Postupem času vycházelo najevo, že vědec násilím nutil ženy, zejména studentky, aby mu vajíčka k pokusům darovaly a využíval také služeb černého trhu. Ačkoli se k tomu přiznal a uvedl, že mnohé výsledky své práce zfalšoval, také dodal, že jeho cílem nebylo klonovat lidi, ale klonovat buňky, které by se daly využít v medicíně. Nicméně se tvrdilo, že v jedné věci Hwangův tým skutečně uspěl. V naklonování psa, který dostal jméno Snuppy.

Jak to bylo doopravdy a jak to s Hwangem dopadlo? Musel se podrobit vyšetřování a vyšetřovací komise nenašla žádný důkaz o tom, že by klonováním vypěstoval byť jen jedinou linii embryonálních kmenových buněk. Šlo o jasný podvod a věc se předala policii. Dokument na Netflixu, který natočila indická režisérka Aditya Thayi, rozvine kariéru, revoluční výzkum i neblahý konec jihokorejského vědce důkladněji.

Thayi se o Hwangovi náhodou dozvěděla před 3 lety. „Před narozením mého prvního syna jsem byla z nějakého velmi zvláštního důvodu opravdu paranoidní a bála jsem se, že můj syn přijde na svět postižený. A tak jsem se začala zabývat vědeckými poznatky o porodech a umělém oplodnění. Pak jsem si uvědomila, že spousta dětí, které se narodily v 80. letech v Indii, byla opravdu poznamenána plynovou tragédií v Bhópálu. Vzpomínám si, že jsem viděla děti s dětskou obrnou a děti s různými deformacemi. Myslím, že to pravděpodobně přispělo k mým obavám v době těhotenství. Pátrala jsem po tom a narazila na nějaké příběhy o klonování lidí,“ uvedla režisérka pro týdeník Variety.

Dokument Král klonů bude na Netflixu dostupný 23. června.

Zdroj: Variety, Osel, Wales online, Wikipedie

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.