Silný dokument zabývající se vraždou novináře Kuciaka a jeho snoubenky je na Netflixu. Ukazuje, kam až sahají chapadla slovenské mafie

Eva Lenská
Foto: Final Cut for Real ApS

Když byl 21. února 2018 zavražděn mladý slovenský investigativní novinář Ján Kuciak, bylo v šoku nejen celé Slovensko. Spolu s ním zemřela i jeho snoubenka Martina. Vrah se neštítil ničeho. Chladnokrevně připravil o život dva sedmadvacetileté lidi, kteří si nepřáli nic jiného než lepší Slovensko bez mafie a zkorumpovaných politiků a policistů. O celé události byl natočen dokumentární film Kuciak: Vražda novináře, jenž zamířil i na Netflix.

Proč museli Ján Kuciak a jeho snoubenka Martina Kušnírová zemřít? Jak je možné, že v zemi, jako je Slovensko, se střílí novináři? Dánsko-český koprodukční dokument Kuciak: Vražda novináře (The Killing of a Journalist) rozplétá chapadla nejen slovenské mafie z cenné zahraniční perspektivy a s potřebným odstupem. Divákům nabízí nezveřejněné záběry, nepříliš známé informace a také rozhovory s rodiči Jána a Martiny, ale také s obhájcem hlavního obžalovaného podnikatele Mariana Kočnera.

Dokumentární film, který byl loni uveden na filmovém festivalu v Karlových Varech, natočil novinář producent a režisér Matt Sarnecki a kritici i diváci ho hodnotili velmi kladně. Na ČSFD se mu dostalo hodnocení 75 %, kromě toho byl oceněn na filmovém festivalu v Curychu.

ČTĚTE TAKÉ: Válečný film o vyhrocené situaci na Donbase zabodoval ve Varech a teď míří na Netflix: Emočně vyčerpávající a nesmírně autentický, hodnotí ho diváci

Foto: Final Cut for Real ApS

V dokumentu se objevila také ředitelka a zakladatelka investigace.cz Pavla Holcová. „Natáčení dokumentu pro mě byla jedna z nejtěžších ale zároveň i jedna z nejdůležitějších životních zkušeností. Procházet znovu a znovu poslední hodiny života Jána a Martiny, dívat se, jak se prokazují ty nejtemnější hypotézy, které jsme o fungování Slovenska a jeho justice s Jánem měli, bylo velmi vyčerpávající,“ uvedla.

Kuciak připravoval článek, který slovenská média zveřejnila až po jeho smrti. Byl o podvodech italských podnikatelů působících na východním Slovensku, již mají vazby na mafiánskou zločineckou skupinu ‘Ndrangheta, a o vazbách jednoho z jejích členů na představitele strany SMER-SD a Roberta Fica. Takže rozhodně nešlo o nic malého. Změnilo se však od té doby něco? Třeba ve slovenské politice?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 10 filmů o sériových vrazích, které právě můžete sledovat na Netflixu. Některé rozhodně nejsou pro slabší povahy

„O politice mám velmi špatné mínění, alespoň o té naší. Demokracii se tu teprve učíme. Protože tak, jak to v současné době vypadá, si někteří lidé i při svobodě slova představují, že si mohou dovolit cokoliv,“ řekl otec zavražděného novináře Jozef Kuciak. Rodiče Jána Kuciaka viděli dokument ještě v hrubé verzi a mohli rozhodovat o tom, co se v něm objeví a co nikoliv. Nakonec však filmařům do práce nezasahovali.

Soudní proces se vlekl několik let. Dostali viníci spravedlivý trest? Alena Zsuzsová, která vraždu objednala, dostala 25 let, nicméně Kuciakovi rodiče ani matku Martiny Kušnírové rozhodnutí soudu nepotěšilo. Podle nich by měl pykat i mafiánský podnikatel Marian Kočner, jehož soud nepravomocně zprostil všech obvinění. Tento verdikt zklamal i slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou.

O kauze Kuciak by se dalo mluvit dál, lepší však bude pustit si od 7. června na Netflixu velmi silný dokument Kuciak: Vražda novináře.

Zdroje: IFP, ICJK, Wikipedia, Novinky, ČSFD, Final Cut for Real, Total film

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.