Nový katastrofický thriller podle skutečné události nezklamal. Netflixu se zase něco povedlo, jásají diváci

Foto: Netflix

Thriller Den po dni (The Days), který před pár dny dorazil na Netflix, měl poměrně těžkou úlohu. Už před svým vydáním byl totiž srovnáván s hitem HBO Černobyl, který mapoval hrůzostrašnou katastrofu v jaderné elektrárně. Japonský seriál však nakonec diváky nezklamal.

Jedno z nejsilnějších zemětřesení v zaznamenané historii se odehrálo pod mořem u východního pobřeží Japonska 11. března 2011 a přerušilo hlavní přívod elektřiny do jaderné elektrárny Fukušima Daiichi.

Na začátku června na Netflix dorazil japonský thriller podle skutečné události Den po dni, který mapuje jadernou havárii způsobenou zemětřesením v japonské Fukušimě. Za produkcí seriálu pro Netflix stojí Warner Bros Film a Lyonesse. Režii měli společně na starost Nishiura Masaki a Nakata Hideo.

Seriál Den po dni ukazuje fukušimskou katastrofu ze tří různých pohledů – z pohledu vlády, korporátních organizací a těch, kteří nasadili své životy a snažili se nebezpečí odvrátit nebo alespoň o nejvíce zmírnit jeho následky. Seriál divákům přibližuje, co se osudného dne na místě havárie skutečně stalo a jaký byl postup „den po dni“. Stejně tak poukazuje na vládní paniku, její neschopnost a korupci korporací, jejichž nedbalost způsobila, že došlo k větší katastrofě, než skutečně muselo.

Více jsme o seriálu a jaderné katastrofě psali v článku zde.

TAKÉ JSME PSALI: Nejočekávanější postapokalyptický thriller roku míří na Netflix. Z jeho traileru jde mráz po zádech

Na ČSFD japonský thriller nasbíral prozatím luzných 74 % a hromadu pozitivních recenzí. Ačkoliv zdaleka pořád nedosahuje takové popularity jako Černobyl od HBO, který se pyšní 96% hodnocením a patří mezi celosvětově nejúspěšnější seriály, diváky rozhodně nenechal chladnými.

„Netflixu se zase něco dobrého povedlo,“ stojí v jedné recenzích. „Skvělá odpověď Netlixu na Černobyl od HBO, sice se to občas trochu táhne, ale pokud máte rádi téma jaderné elektrárny, Fukušimu a asijskou produkci tak se vám to bude líbit,“ píše se v další.

Ve srovnání s Černobylem, který byl podle některých diváků zpracováním i ve skutečnosti naprostý horor, je podle některých recenzí Den po dni spíše thriller a zároveň dokument. I když horor to byl pro zúčastněné jistě také. Jiný styl zpracování však většině diváků dle internetových diskusí nevadí.

„Vůbec nemám pocit, že bych měla srovnávat se seriálem Černobyl, ani mě to během koukání nenapadlo, protože jednak o Černobylu tak nějak vím za ty roky hodně věcí, zatímco o výbuchu v jaderné elektrárně Fukušima jsem moc věcí, než jenom to, že vybuchla, nevěděla,“ píše svůj názor Simona ve facebookové skupiny Netflix Tipy CZ/SK.

Foto: Netflix

Ačkoliv není seriál plný známých hvězd, jako jsou Jared Harris či Stellan Skarsgård, je na co se dívat a role jsou bravurně zahrané. Hlavního inženýra elektrárny Masaa Yoshidu si zahrál Koji Yakusho. První epizoda má celkem spád, avšak později se začne děj trochu zpomalovat.

Scénář je plný spousty zaznamenaných faktů a odborných řečí, které mu dávají více dokumentární nádech, což některým divákům nemusí příliš vyhovovat. Kromě Yoshidy zde nemáme příliš mnoho postav, které by měly nějaký srdceryvný příběh, díky kterým by k nim divák více přilnul.

Seriál nás pustí dovnitř tak akorát, ale ne úplně. Avšak je velice dobře natočený a rozhodně vzdělává, což není na škodu, jelikož toho průměrný divák ví o fukušimské katastrově většinou hodně málo a okrajově, než tomu bylo u Černobylu. Divák může vidět ty nejsložitější situace, ke kterým při havárii došlo. Seriál dokáže perfektně přiblížit její hrůzy. Den za dnem tedy sice nepřekonává Černobyl, ale rozhodně stojí za to si ho pustit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Lidé prodávají roky svého života, aby vydělali peníze. Nový zvrácený sci-fi thriller už brzy dobude Netflix

Foto: Netflix

Zdroje: Netflix, Autorka článku, ČSFD, Netflix tipy czk/sk,

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.