Netflix právě vydal svůj nejhorší seriál. Málo pořadů dostalo na ČSFD hned po vydání tak špatné hodnocení

Foto: Netflix

Netflix vydal svůj možná nejhorší seriál vůbec. A také seriál, který pobouřil nejen mnoho diváků, ale i spoustu expertů na danou tématiku. A to ještě před svým vydáním. O jaký seriál jde? Tím nešťastným je dokumentární seriál Královna Kleopatra ze série Africké královny.

Jako výkonná producentka a vypravěčka přichází Jada Pinket Smith, manželka Willa Smitha, na Netflix s dalším dílem dokumentární série Africké královny. Poté, co se v prvním díle zaměřila na významnou angolskou královnu a bojovnici Nžingu, se tentokrát přesunula do Egypta, aby mohla vyprávět příběh o slavné Kleopatře.

ČTĚTE TAKÉ: Africké královny: Nžinga prošla vojenským výcvikem a bránila svou zemi před hrozbou otroctví

Seriál však pobouřil nejen diváky, ale i vědeckou obec, a to dávno před tím, než vůbec vyšel. Královnu Kleopatru si v tomto čtyřdílném historickém dokumentu totiž zahrála herečka černé pleti. Podle historiků však Kleopatra pocházela z dynastie Ptolemaiovců. Měla tedy řecký, nikoli africký původ. V minulosti ji ztvárňovaly herečky bílé pleti jako například Claudette Colbert nebo Elizabeth Taylor, a to šlo o fiktivní filmy, nikoliv dokumenty, které by se měly držet faktů.

Bouří se samozřejmě i Egypťané, podle kterých seriál usiluje o vymazání egyptské identity. Právník Mahmoud al-Semary reagoval na trailer k seriálu žalobou, která míří jak na jeho tvůrce, tak na samotný Netflix. Ten by měl být podle jeho slov v Egyptě zakázán.

TAKÉ JSME PSALI: Seriál o Kleopatře pobouřil milovníky historie. Vadí jim herečka, která ji hraje

Dokumentární série Královna Kleopatra dorazila na Netflix 10. května a okamžitě se vyšplhala mezi nejsledovanější tituly. Poté, co se kolem seriálu odehrálo ještě před vydáním, není divu, že je na něj každý zvědavý. V globálním žebříčku TOP 10 nejsledovanějších seriálů se okamžitě dostal na druhou příčku. V Česku je zatím třetí.

Jak ale víme, sledovanost není všechno. Důležitější je, co na něj lidé říkají a zda se jim líbí. Čeští a slovenští diváci mají jasno – nelíbí! Během prvního dne dostal dokumentární seriál na ČSFD tolikrát hodnocení „odpad!“, že si celkově vysloužil zatím pouhé 5% hodnocení.

Jde snad o jedno z nejhorších hodnocení, jaké kdy nějaký film nebo seriál krátce po svém vydání dostal. Že by se toto nelichotivé procento mohlo v budoucnu nějak výrazně zlepšit, není příliš pravděpodobné. Stále jsou na ČSFD i hůře hodnocené filmy a seriály, ale už teď je jasné, že se Královna Kleopatra zařadí rozhodně mezi ty nejhorší. A v kategorii dokumentárních rozhodně v tomto ohledu nebude mít příliš velkou konkurenci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 10 nejhorších filmů na Netflixu podle Čechů a Slováků

Zdroje: Netflix, ČSFD, FixPatrol, TudumBBC, NewsweekVariety

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Petra Havířová

    I když úplně odhlédnu od hlavní herečky a nebudu její obsazení komentovat, je podle mě seriál opravdu slabý. Kdyby šlo čistě o dramatické ztvárnění, asi bych hodnotila slovem průměr, ale jako dokument u mě totálně pohořel. U dokumentů totiž očekávám, že se něco dozvím, ale tady není, krom krátkého závěrečného infa a osudu Kleopatřiny dcery, vůbec nic, co bych už dávno nevěděla. A to nejsem na Kleopatru žádný expert. Ale tohle bylo vážně jen omílání triviálních a široce známých faktů. Čili ne, fakt nechápu, proč tohle dílo vzniklo a proč ho autoři potažmo autorky tak moc potřebovaly natočit. Dle mého si prostě svou existenci neobhájí a to ani kdyby k žádné kontroverzi kolem hlavní herečky nedošlo.

    1. Marta Kratochvílová

      Hlavně vzhledem k tomu, jak dobré umí Netflix dokumenty, je tohle fakt špatný počin.