Seriál o Kleopatře pobouřil milovníky historie. Vadí jim herečka, která ji hraje

Eva Lenská
Foto: Netflix

Vzpomínáte si na dokumentární sérii Africké královny od Jady Pinkett Smith? Po královně Nžinze přichází na řadu věhlasná Kleopatra. Má to ale jeden háček. Milovníci historie jsou už předem pobouřeni. Z jakého důvodu? Nelíbí se jim barva pleti britské herečky Adele James.

Milovníci historie, kteří se těšili na další řadu dokumentární série Africké královny, jsou po vydání upoutávky zklamaní a rozhořčení. Pokud se ptáte proč, vysvětlení je prosté. Královnu Kleopatru si v tomto čtyřdílném historickém dokumentu zahrála herečka černé barvy pleti. Je to ale opravdu takový problém, když Kleopatra žila v Egyptě, jenž se nachází v Africe? Jak se na to dívají odborníci?

Podle historiků pocházela Kleopatra z dynastie Ptolemaiovců, takže měla řecký, nikoli africký původ. V minulosti ji ztvárňovaly herečky bílé pleti jako například Claudette Colbert nebo Elizabeth Taylor, a to šlo o fiktivní filmy, nikoliv dokumenty, které by se měly držet faktů.

ČTĚTE TAKÉ: Africké královny: Nžinga prošla vojenským výcvikem a bránila svou zemi před hrozbou otroctví

Jeden z producentů série ale uvedl, že původ královny Kleopatry je diskutabilní, protože její matkou mohla klidně být Afričanka. Představitelka hlavní role sedmatřicetiletá britská herečka Adele James nespokojeným divákům vzkázala: „Pokud se vám nelíbí obsazení, tak se na ten seriál nedívejte.“

Egyptoložka Sally Ann Ashton vysvětlila: „Vzhledem k tomu, že se Kleopatra považovala za Egypťanku, zdá se mi podivné trvat na tom, aby byla zobrazována jako Evropanka. V Egyptě vládla dlouho před arabským osídlením severní Afriky. Pokud byli její příbuzní z matčiny strany domorodci, byli to Afričané, a to by se mělo odrazit i v moderním ztvárnění Kleopatry.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Válečný příběh ověnčený Pulitzerovou cenou míří na Netflix. První upoutávka je vytvořena naprosto jedinečným způsobem

Co k tomu ještě dodat? V době Kleopatřiny vlády bylo obyvatelstvo Egypta multikulturní. Její rasová příslušnost pravděpodobně nebyla doložena a identita matky a prarodičů z otcovy strany nebyla známa. Někteří spekulují, že panovnice byla rodilou Egypťankou, zatímco jiní tvrdí, že byla Řekyní.

Dokumentární série Královna Kleopatra diváky v každém případě více seznámí s jednou z nejslavnějších, nejmocnějších a nejvíce nepochopených žen historie. Ačkoli byl její příběh předmětem mnoha debat a pověstí, výkonná producentka Jada Pinkett Smith doufá, že dokument zcela novým způsobem vylíčí nejen královnin milostný život, ale také vyzdvihne jednu z jejích nejsilnějších zbraní, kterou byl intelekt.

Na příběh slavné královny Kleopatry se budete moct na Netflixu podívat od 10. května.

Zdroj: What’s on netflix, Tudum, BBC, Wikipedie

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. James Holy

    Dám na doporučení Adele James a na seriál se dívat nebudu.