5 zajímavostí o seriálu Brooklyn 99: V čem se (ne)liší od skutečnosti a proč byl nakonec ukončen?

Tereza Pulgretová
Foto: 20th Century Fox Television

Šťastnou zprávu pro všechny fanoušky Brooklyn Nine-Nine nedávno přinesl Netflix, kterému stanice NBC konečně uvolnila sedmou řadu této oblíbené komediální show. Všech třináct dílů si můžete pustit s českými titulky. Co vše jste o seriálu nevěděli?

Konec „Nine-Nine“

Tvůrci sitcomu Brooklyn Nine-Nine o jeho ukončení rozhodli po smrti George Floyda, který zemřel během zatýkaní policistou v americkém městě Minneapolis v roce 2020. Tato událost spustila v USA vlnu protestů proti policejní brutalitě zaměřené zejména vůči Afroameričanům. Představitel detektiva Jakea Peralty (Andy Samberg) se nechal slyšet, že hodně diskutovali o tom, jak za takové situace udělat komediální dílo z policejního prostředí, aby se s ním všichni, kdo se na něm jakkoliv podílí, cítili morálně ztotožnění. Znamenalo to mimo jiné také kompletní předělání prvních čtyř epizod, které už měli scénáristé v té době hotové. Osmou, a tedy i poslední řadu nakonec odvysílala NBC v průběhu loňského srpna a září. Předpokládá se, že na Netflix by se mohla dostat nejdříve v dubnu letošního roku.

Foto: National Broadcasting Company (NBC)

Přátelé už od malička

Gina Linetti (Chelsea Peretti) a detektiv Jake Peralta jsou kamarádi už od dětských let. Nejenže si spolu projdou útrapami střední školy, na kterou také v několika epizodách zavzpomínají, ale stanou se i kolegy na 99. okrsku a jsou tak přítomni u dalších milníků svých životů, jako je Jakeova svatba nebo narození Ginina dítěte. Jejich přátelství na obrazovkách vypadá nenuceně a nefalšovaně. Vysvětlení to má velice jednoduché – představitelé těchto dvou rolí se totiž znají podobnou řádku let i v reálném životě a i doopravdy jsou si velmi blízcí.

Foto: John P. Fleenor/NBC

V LA jako v New Yorku

Ačkoliv se celý děj seriálu odehrává v rušném New Yorku, natáčelo se především ve studiích v Los Angeles. Venkovní záběry na budovu 99. okrsku jsou však autentické! Místo 99. okrsku, který NYPD doopravdy ani nemá, ale zachycují budovu 78. okrsku.

Foto: 20th Century Fox Television

Kdo si málem zahrál Amy Santiago

Pro většinu fanoušků je nejspíš nepřestavitelné, že by policistku Amy Santiago hrál kdokoliv jiný než Melissa Fumero. A co teprve kdyby neexistovala žádná Rosa Diaz? Herečka Stephanie Beatriz, která v show ztvárňuje právě roli Rosy, se původně ucházela o roli Amy. Při zkušebním čtení byla ale hodně nervózní a odcházel tak s pocitem, že roli nedostane. Producenti jí ovšem nabídli zkusit si zahrát roli Meghan (později přetvořenou na Rosu Diaz). Herečka se i přes povedenou zkoušku obávala, že tvůrci do seriálu nebudou chtít obsadit dvě Latinoameričanky, protože roli Amy už v té době měla slíbenou Melissa Fumero. Naštěstí se ale spletla, a my jí tak dnes můžeme znát jako drsňačku Rosu. 

Foto: 20th Century Fox Television

Hlášky v zákulisí i před kamerou

Hned několika hláškám jednotlivých herců se nakonec podařilo proniknout i do seriálu. Oblíbený pokřik „Nine-Nine!“ seržanta Terryho Jeffordse nevymysleli scénáristé, ale sám jeho představitel Terry Crews. Hlášku údajně začal používat, aby ostatní herce nabudil a není tak divu, že se stejně jako seržant Jeffords stal v podstatě takovou týmovou „roztleskávačkou“.

Podobný příběh má i oblíbená fráze Jakea Peralty „Cool cool cool cool cool cool…“. Herec Andy Samberg s ní tak dlouho rozesmíval své kolegy, až si nakonec přirozeně našla cestu i do scénáře.

Foto: National Broadcasting Company (NBC)

Zdroje: BuzzFeed, Screen Rant, Decider, LADbible

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.