Africké královny: Nžinga prošla vojenským výcvikem a bránila svou zemi před hrozbou otroctví

Eva Lenská
Foto: Joe Alblas/Netflix

Kdo se zajímá o historii Afriky, jistě bude nadšen z dokumentární série Africké královny. První řada seriálu se zabývá osudem legendární královny Nžingy. Nový pořad má na svědomí známá herečka a také manželka Willa Smitha Jada Pinkett Smith.

Výkonná producentka Jada Pinkett Smith přichází na Netflix s novou dokumentární sérií o životě významných a ikonických afrických královen. První řada této série nese název Africké královny: Nžinga (African Queens: Njinga).

Nžinga byla významnou angolskou královnou a bojovnicí. Už jako malá holčička se po boku svého otce účastnila mnoha úředních a vládních povinností, jako byly právní a válečné porady či důležité rituály. Prošla také vojenským výcvikem, portugalští misionáři ji zase naučili číst a psát portugalsky. Při křtu dostala jméno Anna de Souza. Nebojácně bránila svou zemi před Evropany a hrozbou otroctví. Zemřela v roce 1663, ale i v dnešní době je vzorem mnoha afrických dívek a žen.

Vliv měla i na herečku Jadu Pinkett Smith, která prohlásila: „Jako matce mladé černošky mi nesmírně záleží na tom, aby si vzala ponaučení od afrických královen, které dláždily cestu našemu úspěchu a úspěchům generací černošských žen. Jsem nadšená a těší mě, že mohu divákům přiblížit příběhy těchto mocných žen, abych ukázala jejich sílu, vůdčí schopnosti a nepopiratelný vliv na dějiny.“

Seriálu byly odsouhlaseny dvě řady. První obsahuje čtyři díly a podíleli se na ní Peres Owino, režisérka Tina Gharavi a britská diplomatka NneNne Iwuji-Eme. Diváci se mohou těšit na poutavé rekonstrukce událostí a zajímavé rozhovory s historiky.

Africká královna Nžinga bude na Netflixu vládnout od 15. února.

Zdroj: Netflix, Wikipedia, OkayAfrica

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.