Netflix ruší mnoho dobrých seriálů, ty méně oblíbené pokračují. Stejně jako drama Šikovný krejčí, které přichází s 2. řadou

Michaela Pašková
Foto: Netflix

První řada tureckého drama Šikovný krejčí (The Tailor/Terzi) slavila úspěch a dokázala se ve sledovanosti probojovat na první místo TOP 10 neanglických pořadů. Dokonce se ji kromě Česka podařilo pohybovat se v TOP 10 i dalších 78 zemí. Netflix si druhou řadu, jejíž premiéra se blíží, předobjednal. Je však otázkou, zda streamovací gigant udělal dobře, protože diváci ze seriálu zrovna nadšení nejsou.

Začátkem května měla na Netflixu premiéru první řada seriálu Šikovný krejčí, která sledovala příběh mladého a slavného krejčího Peyamiho. Po dědečkové smrti se musel vrátit do Istanbulu, převzít úspěšný podnik a zároveň se postarat o svého duševně nemocného otce, jehož samotná existence Peyamimu připomínala trpkou minulost. Musel o něj nejen pečovat, ale zároveň zařídit, aby nikdo o této minulosti nezjistil pravdu. Ve stejné době mu vstoupila do života Esvet, snoubenka jeho nejlepšího kamaráda Dimitriho. Netrvalo to dlouho a vzniklo mezi nimi pouto, které nemělo.

Na světovém Rotten Tomatoes získalo sedm dílů první řady slabých 57 %. Podobně to viděli také Češi a Slováci, kteří svými hodnoceními na Česko-Slovenské filmové databázi dali Šikovnému krejčímu o chlup lepších 58 %. Nicméně převládají zklamané recenze.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nové erotické drama Netflixu vás možná donutí smazat si profil na seznamce. Nabídne peprné scény i spoustu napětí

„Zaujal mě ten jednoduchý název a první díly si říkám: co mi to jen připomíná….? A jo, je to tam – turecká telenovela jako vyšitá:-). Kamera, scény, děj, dialogy, i ti lehce toporní herci – to všechno mi přišlo tak nějak maličko, s prominutím, pitomoučké,“ uvedla jedna z hodnotících, která dala první řadě tři hvězdičky z pěti. I tak bychom ale na ČSFD nalezli hodně pozitivní recenzi. „Musím přiznat, že mě překvapila míra dramatičnosti, s jakou je příběh Krejčího vyprávěn. Seriál se zaobírá dosti vážnými tématy a po celou svoji stopáž se úspěšně vyhýbá jejich zlehčování či zesměšňování. Ústřední čtveřice herců čelila náročným výzvám; blázen, psychopat, týraná žena a muž na pokraji psychického zhroucení; všichni ale odvedli překvapivě kvalitní práci.“

Po intenzivním vyvrcholení posledního dílu mají diváci mnoho otázek. Zveřejněný trailer druhé řady jasně odpovídá alespoň na to, zda Peyami přežije střelné zranění, které mu Esvet omylem způsobila. Trailer sice začíná obrazem, v němž jsou Peyami a Esvet oba v bílém, avšak do vyobrazené idylky okamžitě vtrhá Dimitri. Jelikož se jedná o šíleného maniaka, lze předpokládat, že to byl pouze Peyamiho sen. Krejčí svůj smutek utápí v nočních klubech a ve snaze zaplnit prázdnotu se seznamuje s novými lidmi. Stále však nedokáže uniknout realitě. Jakmile se ocitá sám, hroutí se. I když si uvědomuje své city k Esvet, nebrání mu to v navázání vztahu s jinou ženou.

PSALI JSME: Nejočekávanější postapokalyptický thriller roku míří na Netflix. Z jeho traileru jde mráz po zádech

Mustafa nedokáže unést, že Esvet odešla z jeho života. Jediná osoba, která se k němu po dlouhé době chovala jako k člověku. Uzavře se ve svém pokoji, kde nemá nikoho, kdo by se o něj postaral. Protože Peyamiho matka stále žije, snad se konečně v druhé řadě ukáže a postará se o rozruch.

Dimitri, který svým nepředvídatelným a mnohdy přehnaným chováním první řadu táhl, bude v pokračování dál hrát roli utlačovatele a vesele pustošit životy ostatních lidí. Přestože se jedná o prvotřídního padoucha, diváky prostě baví.

Druhá řada drama Šikovný krejčí bude ke zhlédnutí na Netflixu už 28. července.


Zdroje: Netflixer, ČSFD, Rotten Tomatoes, Leisure Byte, DMT

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.