12 hereček, které se proměnily v královnu Alžbětu. Některé, jako by jí z oka vypadly

Foto: Miramax Films, Alex Bailey / Netflix

Anglie není jediným místem, kde vládne královna Alžběta II. Její Veličenstvo udělalo dojem i na zábavní průmysl a inspirovalo řadu filmů a seriálů. Královnu Alžbětu ztvárnila za její dlouhý život řada hereček. Která byla v její roli nejlepší? Dnes, v den jejích 96. narozenin se na to podíváme.

Neve Campbell

Neve Campbell se objevila v satirické komedii Fešák Churchill z roku 2004 jako mladá a odhodlaná princezna Elizabeth, která musí pomoci americkému GI Winstonu Churchillovi (Christian Slater) zachránit monarchii před Hitlerovými ďábelskými plány. Hvězdná síla Neve Campbellové bohužel nedokázala vynahradit ne příliš dobrý film. Na ČSFD má hodnocení pouhých 45 %.

Foto: Pathé Pictures Ltd.

Jane Alexander

Okouzlující interpretace postavy královny od Jane Alexander se jistě zalíbí každému královskému nadšenci. Zatímco se film William & Catherine: A Royal Romance zaměřuje na začínající románek prince Williama (Dan Amboyer) a Kate Middleton (Alice St. Clair), objevuje se v něm samozřejmě i aktuální vládnoucí monarcha a zároveň Williamova babička.

Foto:  The Hallmark Channel

Maggie Sullivan

Královna nechybí ani ve filmu z roku 2018 Harry a Meghan: Královská romance, který se zaměřuje na jejího druhého vnuka. Zde si ji zahrála herečka Maggie Sullivan. Panovnici vyobrazuje s vřelostí, v konzervativním stylu a s načesanými kadeřemi. Film ale zrovna nepatří k těm nejlepším, na ČSFD má hodnocení jen 40 %.

Foto: Lifetime Television

Freya Wilson

Královnu Alžbětu ještě jako dítě si ve filmu Králova řeč, zahrála herečka Freya Wilson. Její role zde není nijak zásadní, ale film rozhodně vypráví o zásadním dění v jejím životě. Jde totiž o životopisný film o jejím otci, králi Jiřím VI. (Colin Firth), který se po abdikaci svého bratra dostal na trůn a musí se naučit překonat vadu řeči, kterou trpí. Film nakonec získal čtyři Oscary včetně toho za nejlepší film.

Foto: Speaking Film Productions Ltd 2010 / Laurie Sparham

Emma Thompson

Emma Thompson podala velmi přesvědčivý výkon jako královna v seriálu Playhouse uvádí, který je fiktivním převyprávěním skutečné události, kdy se muž se schizofrenií vloupe do Buckinghamského paláce a vplíží se do ložnice panovnice.

Foto: Sky Arts

Sarah Gadon

Britské komediální drama z roku 2015 Královská noc sleduje náctiletou princeznu Alžbětu, která se připojí ke své rebelské sestře princezně Margaret (Bel Powley) na zábavnou noc na VE Day. Sarah Gadon budoucí královnu zobrazuje jako dospívající dívku, která dokáže být v jednu chvíli přísná, ale v další chvíli milující a vřelá.

Foto: Lionsgate

Helen Mirren

V roce 2006 si v životopisném dramatu Královna zahrála Helen Mirren. Film se zaměřuje na následky tragické smrti princezny Diany a nabízí intimní portrét Jejího Veličenstva, když truchlí za zdmi paláce. Vystoupení Helen Mirren je tak trochu jako sledování samotné královny, doplněné stylovými klobouky a elegantními šedými kadeřemi. Herečka vystihuje její půvab a důstojnost a zlidšťuje panovnici pomocí vtipu a šarmu. Není žádným překvapením, že za tuto roli herečka získala několik ocenění a osobní pozvání na večeři se samotnou královnou. Podle The Guardian ho však bohužel herečka musela odmítnout kvůli pracovnímu nasazení. Lze ale s jistotou říci, že královna její skvělé ztvárnění schvaluje.

Foto: Miramax Films

Claire Foy

Jemné a okouzlující ztvárnění královny předvedla v seriálu Netflixu Koruna herečka Claire Foy. Jde o jedno z nejlepších ztvárnění Jejího Veličenstva. Claire Foyzde hraje královnu v začátcích její vlády, v době kdy musela jako mladá, nečekaně po otcově smrti, nastoupit na trůn a také v době, kdy Britské impérium začíná upadat spolu s jejím manželstvím. Herečka odvedla fenomenální práci a dokázala dokonale pracovat s výrazy.

Foto: Stuart Hendry / Netflix

Olivia Colman

V roli královny Claire Foy vystřídala ve třetí a čtvrté řadě seriálu Koruna herečka Olivia Colman, aby zahrála zralejší verzi Alžběty v polovině 60. let. Postava, kterou herečka předvedla je chvílemi sympatická a emotivní, chvílemi zase chladná s kamennou tváří. Emmy a Zlatý glóbus byly zaslouženými cenami.

Také jsme psali: Netflix na Emmy poprvé vyhrál většinu cen: Jeho seriály získaly celkem 10 sošek

Foto: Ollie Upton / Netflix

Imelda Staunton

Poslední, kdo si v seriálu Koruna zahraje královnu, je Imelda Staunton, známá také jako Dolores Jane Umbridgeová z Harryho Pottera. Podle prvních snímků, které byly z natáčení zveřejněny, je už nyní jasné, že herečka do role skvěle zapadá minimálně vzhledově. Pátá a šestá řada budou zaměřeny na rozpadající se vztah prince Charlese a princezny Diany. Jak bude role Imeldě Staunton sedět se dozvíme už v listopadu letošního roku.

Foto: Alex Bailey / Netflix

Stella Gonet

V roce 2021 si královnu Alžbětu zahrála také Stella Gonet. Během událostí filmu Spencer, v hlavní roli s Kirsten Stewart, který se zaměřuje na princeznu Dianu, bylo panovnici přibližně 66 let. Film se odehrává pouze ve třech dnech na začátku 90. let, zhruba kolem roku 1992, v prázdninovém domě královské rodiny Sandringham Estate. Během těchto posledních dnů v roce si princezna z Walesu uvědomí, že její manželství s Charlesem se rozpadá a s ním i její duševní stav.

Čtěte také: Příběh svatebních šatů princezny Diany: V seriálu Koruna herečka potřebovala asistenci 10 lidí, aby je oblékla

Foto: STX International

Královna je i animovaná

Kdo by odolal animované verzi královny jako temperamentní psí mámy? Julie Walters jí v komedii Psí veličenstvo z roku 2019, která vypráví příběh rozkošného štěněte Jejího Veličenstva Rexe, propůjčila hlas. Vzhledem k tomu, že královská rodina během 70 let vlastnila 30 psů plemene corgi, zdá se až příhodné, jak rodinný film zdůrazňuje její zvláštní pouto s psími mazlíčky. Film si můžete s českým dabingem pustit i na Netflixu.

Čtěte více: Zhýčkaní psi královny Alžběty a rozverný Trump. Komedie Psí veličenstvo je plná kulturně-politických narážek

Foto: nWave Pictures

Zdroje: Autorka článku, ČSFD, Netflix, Style Caster, Pure WOW, The Guardian, BBC, E Online, Bustle

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.