Válečný příběh ověnčený Pulitzerovou cenou míří na Netflix. První upoutávka je vytvořena naprosto jedinečným způsobem

Eva Lenská
Foto: Katalin Vermes/Netflix

O románu s poetickým názvem Jsou světla, která nevidíme (All the Light We Cannot See) slyšel často i ten, kdo ho ještě nečetl. Americký spisovatel Anthony Doerr za něj v roce 2015 dostal Pulitzerovu cenu. Bylo jen otázkou času, kdy se tohoto dechberoucího díla chopí Netflix a zprostředkuje příběh slepé Marie a německého sirotka Wernera uživatelům z celého světa. První upoutávka je jedinečná. Myslí totiž i na nevidomé.

Marie-Laure LeBlanc žije v Paříži se svým otcem, jenž pracuje v muzeu. Když v 6 letech oslepne, otec pro ni vytvoří model města, aby se naučila orientovat v ulicích. V roce 1940 do jejich života vstoupí válka, tudíž prchají z okupovaného města i s vzácným diamantem, jenž má svému majiteli propůjčit nesmrtelnost za cenu nekonečného neštěstí. Po legendárním kameni touží i krutý gestapák, před kterým se ukryjí v Saint-Malo u samotářského strýce Etienna. V kdysi idylickém přímořském městečku se pak Marie setkává s těmi nejnepravděpodobnějšími spřízněnými dušemi.

ČTĚTE TAKÉ: Na Netflix míří nový film z 2. světové války plný krve a brutality. Natáčelo se i v Česku

Německý sirotek Werner je výjimečně bystrý a umí opravovat rádia, což mu zajistí pobyt v internátní škole vyučující nacistické hodnoty. Tam však pozná akorát bezbřehou krutost a nakonec skončí na frontě, kde má za úkol sledovat nepřátelské signály. Postupem času se se svou jednotkou objeví v Saint-Malo a také v Mariině zvláštním světě.

Román Jsou světla, která nevidíme líčí dojemný příběh o neobyčejné síle lidského spojení — majáku světla, který nás může provést i těmi nejtemnějšími časy. Doufejme, že se toho bude držet i čtyřdílná minisérie, kterou režíroval režisér Shawn Levy podle scénáře Stevena Knighta.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V mnoha zemích byl zakázán a herci při natáčení málem umřeli žízní. 10 zajímavostí o filmu Noe s Russellem Crowem

Foto: Katalin Vermes/Netflix

Do role Marie byla obsazena začínající herečka Aria Mia Loberti. Wernera ztvárnil německý herec Louis Hofmann, známý jako Jonas ze seriálu Dark. Velkým lákadlem pro diváky však určitě budou slavný Dr. House Hugh Laurie a Mark Ruffalo z Bludných kruhů. Ten první dostal roli podivínského strýce Etienna a druhý Mariina otce. Bezcitného Reinholda von Rumpela ztvárnil Lars Eidinger a madam Manec Marion Bailey.

Natáčení probíhalo od března do července loňského roku. Natáčelo se ve městě Villefranche-de-Rouergue, v Budapešti a ve skutečném Saint-Malo. První upoutávka je výjimečná tím, že obsahuje zvukový popis děje v češtině. Myslí tedy i na nevidomé. Snad tomu tak bude i u celé minisérie.

Minisérie Jsou světla, která nevidíme (All the Light We Cannot See) bude na Netflixu dostupná 2. listopadu.

Zdroj: Netflix, what’s on netflix, deadline

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.