V mnoha zemích byl zakázán a herci při natáčení málem umřeli žízní. 10 zajímavostí o filmu Noe s Russellem Crowem

Eva Lenská
Foto: Paramount Pictures

Kdo by neznal příběh o Noemově arše a velké potopě, který je zapsaný v biblické knize Genesis. Americký snímek Noe (Noah) z roku 2014 se však původním příběhem jen lehce inspiroval. Mnohem více dal na kanadský komiks. Věděli jste, že v některých zemích byl zakázán ještě před premiérou? Pojďme se podívat i na další zajímavosti!

Zneklidňující vidina velké vodní záplavy pronásleduje Noema (Russell Crowe) ve snech čím dál víc. Různá podivná znamení mu naštěstí pomáhá rozluštit moudrý Metuzalém (Anthony Hopkins). Země se ocitla na pokraji zkázy, když se Stvořitel rozhodl pro kompletní restart v podobě velké potopy. Pro obnovu lidského druhu si vybral právě Noema a jeho rodinu. A jelikož Noe ví, že zkáza přijde spolu s vodou, začne stavět archu, aby se on i jeho rodina zachránili.

Během stavby gigantického plavidla se musí potýkat nejen s nedostatkem času, mnoha pochybnostmi, ale i s jasně patrnou nenávistí soukmenovců v čele s krutým potomkem bratrovraha Kaina (Ray Winstone). Kromě toho musí do archy nalodit zástupce všech živočišných druhů, aby život na „nové” Zemi mohl být kompletní. Největší katastrofa v dějinách planety může začít.

Ve filmu režiséra Darrena Aronofskyho si dále zahráli Emma Watson, Jennifer Connelly, Douglas Booth, Nick Nolte, Mark Margolis, Kevin Durand a Madison Dave.

ČTĚTE TAKÉ: 8 filmů, které se natáčely v Česku a najdete je na Netflixu. Byli u nás Cruise, Jolie i Gosling

Nyní je čas na slíbené zajímavosti z natáčení:

  • Ještě před premiérou byl film zakázán v několika islámských zemích, protože ukazoval Noema ve stavu opilosti a nahého. Dále byl zakázán v Izraeli a v Egyptě. Později se k těmto zemím připojila i Indonésie. Kvůli mnoha věřícím v USA museli tvůrci snímku uvést, že jde pouze o fantazijní, nikoli doslovné převyprávění Písma.
  • Líbací scéna se natáčela tak dlouho a opakovaně, že Emmě Watson krvácely rty a Douglas Booth si stěžoval na bolavý nos a oteklá ústa.
  • Scénárista, producent a režisér Darren Aronofsky byl postavou Noema fascinován už od dětství. Viděl v ní temnou, komplikovanou postavu, která prožívá skutečný pocit viny přeživšího. Dokonce o ní ve 13 letech složil báseň.
  • Režisér kvůli ekologii zakázal na place používat plastové lahve. Kvůli tomu byli herci často dehydratovaní. Emma Watson měla takovou žízeň, že se omylem napila z hrnku s odstátou vodou, starou asi 3 měsíce. Udělalo se jí nevolno, ale režisér ji odbyl s tím, že se jí ta nevolnost může při ztvárnění její postavy hodit.
  • Russell Crowe přibral kvůli roli Noema 8 kg. Kromě toho se po dobu natáčení nesprchoval a ani nepoužíval deodorant, aby lépe zapadl do své role.
  • Ve filmu kupodivu ani jednou nezazní slovo Bůh, ale pouze On či Stvořitel.
  • Duha, která se objevila ve filmu, byla opravdová. Objevila se dokonce přesně tak, jak si ji žádal scénář. Byl to takový malý zázrak.
  • Ve filmu se sice objevuje mnoho zvířat, ale ve skutečnosti se žádné živé zvíře natáčení nezúčastnilo. Všechna byla přidělána pomocí počítačové animace.
  • Zhruba v polovině natáčení se New Yorkem prohnala tropická bouře Sandy, která fimařům poškodila kulisy. Darren Aronofsky však některé záběry ničivé bouře použil i ve filmu.
  • Na premiéře filmu v New Yorku byl čistě veganský raut. Režisér je totiž ortodoxním veganem. Veganství vlastně propaguje i film, ve kterém jsou Noe a jeho rodina sběrači bobulí a jiné rostlinné potravy.

Zdroj: ČSFD, IMDb, Cinemart

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.