Zaklínač si na konto připsal další obrovské mínus. Kritika profesionálního šermíře je nekompromisní, Cavilla ale chválí

Michaela Pašková
Foto: Katalin Vermes/Netflix

Od roku 2019 ztvárňoval herec Henry Cavill v temném fantasy Zaklínač (The Witcher) obávaného lovce příšer Geralta z Rivie. Jeho encyklopedické znalosti knižní předlohy a následných videoher jsou vyhlášené. Ale co jeho dovednosti s mečem? Obstál by Cavill se svým šermířským uměním u mistra?

Server Insider dal dohromady několik mistrů bojových umění a přehrál jim celkem 85 akčních scén z různých seriálů a filmů. Mistři posuzovali nejen proveditelnost a reálnost scén, ale rovněž dovednosti herců. Scénám udělovali hodnocení na škále od 1 do 10.

Dave Rawlings z akademie London Longsword začal studovat bojová umění už ve svých pěti letech a má za sebou více než 25 let zkušeností s výukou západního šermu. Je jedním z mála profesionálních šermířů na světě a je vůdčí osobností komunity HEMA, kde se těší mimořádné úctě pro své stále se rozvíjející bojové znalosti a výzkum raného umění s mečem.

Právě tento chlapík posuzoval úvodní scénu Henryho Cavilla z prvního dílu první řady temného fantasy Zaklínač, kde Geralt řádil v ulicích Blavikenu. Přestože tuto scénu považuje mistr za jednu ze svých nejméně oblíbených potyček ze Zaklínače, Cavillovo šermířské umění a jeho fyzickou zdatnost chválí.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Diváci se postarali o nový rekord seriálu Zaklínač. Tak mizerné hodnocení ještě neměl a sledovanost stále klesá

„S tímto konkrétním soubojem mám problémy, protože je zde hodně obráceného úchopu s mečem, který je držen dozadu dolů. Není to dobrý způsob, jak používat meč, jelikož tím obětujete svou schopnost se bránit,“ uvedl mistr ve videu a dodal, že takto neměl Geralt se svou zbraní žádný dosah, ale naštěstí úchop poté změnil.

„Líbí se mi, jak se pohybuje,“ pokračoval a doplnil: „Obecně se meč pohybuje před ním, což je dost boží. Velmi zřídka drží meč jen za sebou, čímž uzavírá prostor mezi sebou a protivníkem.“

Výkon Henryho Cavilla si u mistra vysloužil slušnou osmičku, ale skutečná kvalita boje dopadla podstatně hůře. Jelikož se jedná o úvodní akční scénu celého seriálu, vysloužit si za ni slabou čtyřku nesvědčí nic dobrého.

PSALI JSME TAKÉ: Při obsazování Yennefer castigová režisérka toužila zpochybnit standard krásy. Do fantasy světa nepatří jen dámy se sněhově bílou pletí

Foto: Netflix

Vzhledem k tomu, že Cavillovo ztvárnění Geralta je jedním z neoslavovanějších aspektů seriálu, chvála mistra musí herce těšit. Ačkoli několik prvních akčních scén Zaklínače může být pro odborníka drsným zážitkem, z analýzy mistra je zřejmé, že oceňuje práci, kterou Cavill do ztvárnění Geralta vložil. Protože se Henry Cavill s Geraltem třetí řadou rozloučil, je pozitivní kritika mistra umění s mečem dokonalým rozloučením jeho působení v Zaklínači.


Zdroje: Insider, Akademie London Longsword, Screen Rant

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Petr Dočkal

    Na Zaklínače bych koukal pořád, je mi jedno jak se drží předlohy, chtěl bych mnohemvíc dílů. Kéž by ostatní seriály Netflix byly tak zábavné.

    1. Marta Kratochvílová

      Netflix má i spoustu mnohem zábavnějších seriálů.

  2. Jan Hubík

    Profesionální šermíř :-D