Při obsazování Yennefer castigová režisérka toužila zpochybnit standard krásy. Do fantasy světa nepatří jen dámy se sněhově bílou pletí

Michaela Pašková
Foto: Katalin Vermes/Netflix

Je to sotva pár dní, co na Netflix vstoupila druhá část třetí řady fantasy seriálu Zaklínač (The Witcher). I přes mizernou sledovanost trojky a odchod Henryho Cavilla je seriál horlivě probíraným tématem. Fanoušky zaklínačského světa zajímají nejrůznější drobnosti. Třeba proč představitelka Yennefer nevypadá jako Sněhurka.

Castingová režisérka Sophie Holland chtěla být původně herečkou, což nevyšlo z mnoha důvodů. Jak sama řekla v rozhovoru pro Variety, její herecký výkon byl pravděpodobně příšerný. Do filmového průmyslu se ovšem zamilovala a nehodlala se ho vzdát. V mysli ji utkvěla myšlenka, že pokud chce mít peníze, měla by být agentkou, ale jestli chce moc, musí se stát castingovou režisérkou. A tak se také stalo. Tato mocná žena rozhoduje o hereckém obsazení tří úspěšných seriálů z produkce Netflixu – Zaklínač, YOU a Wednesday.

Je osobou, která se postarala o to, aby herečka Anya Chalotra byla obsazena do role Yennefer z Vengerbergu, což je stěžejní postava v Zaklínačovi. V knižní sérii je Yennefer popsána jako žena, která se díky magii stala největší kráskou pod Sluncem. Svou krásu využívala k tomu, aby se vloudila mezi nejvyšší vrstvy a ovlivňovala dění v královstvích.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Recenze: Poslední díly třetí řady Zaklínače obsahují jednu z nejlepších scén celého seriálu a drží se předlohy

Holland prohlásila, že považovala za důležité přistupovat k obsazení Yennefer promyšleně, protože chtěla zpochybnit to, co lidé považují za standard krásy. Zasazuje se o to, aby v projektech, ve kterých má prsty, hrála velkou roli rozmanitost. „Když se zamyslíte nad nevědomými předsudky lidí, zvláště ve světě fantasy, připadalo mi, že tyto světy jsou převážně bílé. Vzpomínám, jak jsem si říkala, že musíme zpochybnit to, co lidé považují za standard krásy. Mít v této roli ženu snědší pleti působí na lidi, kteří se na seriál dívají, neuvěřitelně silně,“ řekla.

Skutečnost, že představitelka Yennefer není ženou se sněhově bílou pletí, dává na vědomí, že populární projekty nejsou doménou pouze omezeného počtu lidí. Větší rozmanitost v obsazování normalizuje myšlenku, že se o role mohou ucházet herci bez rozdílu pleti.

Foto: Susie Allnutt/Netflix

Castingová režisérka dále uvedla, že Anya Chalotra na ni udělala obrovský dojem. Ihned ji považovala za výjimečnou a věděla, že jednou budou spolupracovat. Zkrátka jejich setkání bylo dílem osudu. V době, kdy se rozhodovalo o obsazení Yennefer, si vyrazila s výkonnou producentkou Zaklínače do Indie. „Vzala jsem Lauren na představení, které se odehrávalo v Indii. Anya tam vyprávěla příběhy o historii Indie. A právě tam proběhl celý proces konkurzu.“

PSALI JSME TAKÉ: Tvůrci Zaklínače slibují velkolepý nástup nového Geralta. Anya Chalotra alias Yennefer nedá dopustit na Cavilla

Postava Yennefer byla obsazena opravdu skvěle, o čemž svědčí fakt, že si fanoušci výkon herečky převážně pochvalují. Anya Chalotra během tří řad dokázala, že má na to, aby hrála nekrásnější čarodějku celého Bratrstva a milovanou Geralta z Rivie. S Henry Cavillem měla skvělou chemii. Nicméně v připravované čtvrté řadě její protějšek poprvé ztvární Liam Hemsworth, který do fantasy seriálu vnese vlastní kouzlo.

Foto: Susan Allnutt/Netflix

Herečka se nebojí toho, že by jim to s Liamem po chemické stránce v seriálu neklapalo. Vztah Yennefer a Geralta bere za důležitý. „Vím, že jejich vztah pro lidi, kteří milují knihy, hodně znamená. Je to také tak složité a v každé fázi se dá najít něco jiného. Vždyť je jim už přes sto let a pořád jim to klape. Pořád se mají rádi. Něco v tom je,“ prohlásila v rozhovoru pro Digital Spy.


Zdroje: Variety, Digital Spy

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Mary Khan

    Ale on Sapkowski Yen jako Sněhurku rozhodně nepopisoval, takže je docela vtipný, jak jsou najednou woke i lidi, kteří udělají cast zcela v souladu s předlohou. Ačkoliv je otázka, jestli to není spíš děsivý..