Mimořádný pohled do nacistické propagandy nebo poslední rok Franze Kafky. Das Filmfest v Česku uvede spoustu zajímavých filmů

Tereza Pulgretová
Foto: Das Filmfest

Zpestřit podzim si můžou domácí fanoušci německy mluvených filmů. V Praze, Brně a Olomouci totiž v říjnu odstartuje 18. ročník Das Filmfest, který nabídne mnoho kritiky i diváky oceňovaných novinek. Na programu jsou komedie, psychologické snímky i historické velkofilmy. Mimo to festival připomene slavné umělce, jako je například spisovatel Franz Kafka.

Na filmové novinky z Německa, Rakouska a Švýcarska zvou organizátoři festivalu německy mluvených filmů Das Filmfest. Jako každý rok se i letos návštěvníci můžou těšit na více než dvě desítky úspěšných snímků z dílny známých režisérů, k vidění ale budou také kousky od začínajících tvůrců. Program přinese témata současného společenského dění, některé filmy se ale podívají i do nelehkých evropských dějin.

Do Prahy přijede uvést svůj nejnovější snímek Nádhera života (Die Herrlichkeit des Lebens) režisér Georg Maas, a zahájí tak letošní ročník festivalu. Ve filmu zachycuje poslední rok života literáta Franze Kafky po boku jeho lásky Dory Diamant. Pokračovat se bude například oceňovanou novinkou režiséra Adriana Goigingera Rickerl (Rickerl – Musik is höchstens a Hobby) s proslulým rakouským zpěvákem Voodoo Jürgensem v hlavní roli nebo šílenou komedií se špionážními prvky od Petera Luisiho Bonžůr, Švýcarsko! (Bon Schuur Ticino), která si utahuje ze stereotypních švýcarských vlastností. 

ČTĚTE TAKÉ: SLAVNÁ REŽISÉRKA V PRAZE NATÁČÍ SNÍMEK O KAFKOVI. ŠTÁB NAVŠTÍVÍ MNOHO ZNÁMÝCH MÍST

Foto: Das Filmfest

Už v podstatě samostatnou kategorií jsou díla odkazující se na stále naléhavé téma druhé světové války. Mimořádný pohled do nacistické propagandy přinese kousek Joachima A. Langa s názvem Goebbels (Führer und Verführer). Popíše příběh největšího manipulátora všech dob, který dokázal mobilizovat masy a formovat veřejné mínění tak, aby ospravedlnil brutální činy a genocidu milionů lidí.

Naopak tématu protinacistického odboje se věnoval Andreas Dresen a jeho S láskou, Vaše Hilde (In Liebe, Eure Hilde). Na pozadí válečných událostí otevřel palčivou historii u nás málo známého nomádského národa Jenišů žijícího na území Švýcarska výpravný film Lubo režiséra Giorgia Dirittiho. Nejen během druhé světové války, ale až do roku 1972 byly v rámci národního převýchovného programu rodinám Jenišů odebírány děti.

PSALI JSME: ZAMILOVAL SI BRNO, JE PACIFISTA A KVŮLI LAGERFELDOVI MĚL OTEVŘENÝ VZTAH ANEB CO JSTE MOŽNÁ NEVĚDĚLI O LETOŠNÍ HVĚZDĚ VARŮ DANIELU BRÜHLOVI

Foto: Das Filmfest

Pevné místo v dramaturgii festivalu má dokument. Za zmínku stojí zejména dílo Plastic Fantastic od režisérky Isabelly Willinger, které bývá označováno jako nejdůležitější klimatický film roku.

Kompletní program zájemci najdou na webu festivalu. Na samotné promítání můžou zavítat v pražské Lucerně a Edison Filmhubu od 16. do 20. října, v brněnském kině Art od 22. do 26. října a nebo v olomouckém kině Central od 1. do 5. listopadu.

Zdroje: Das Filmfest

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.