Slavná režisérka v Praze natáčí snímek o Kafkovi. Štáb navštíví mnoho známých míst

Tereza Pulgretová
Foto: Prague Audiosvisual Fund

Na natáčení životopisného snímku o jednom z největších spisovatelů 20. století padla první klapka. Režisérka Agniezska Holland se v Praze dala do práce na místech, která Franz Kafka sám dobře znal. Kromě díla tohoto slavného autora film zachytí také jeho životní příběh. Na plátno by se novinka měla dostat ještě koncem letošního roku.

Od smrti pražského německého literáta Franze Kafky, jenž se věnoval především tématům existencialismu či absurdity, letos v červnu uplyne už celé jedno století. Polská režisérka a scenáristka Agniezska Holland, mezi jejíž výtvory patří například oceňovaný Šarlatán nebo Hořící keř, se rozhodla vzdát mu hold v biografickém dramatu s názvem Franz. Tuzemské hlavní město, ve kterém Kafka žil, zná tato tvůrkyně velmi dobře. Studovala totiž na pražské FAMU.

Po měsících příprav a sepisování scénáře s Markem Epsteinem se štáb vydá do několika lokací spojených se životem tohoto celosvětově známého spisovatele. Kromě míst na Malé straně a na Starém městě se produkční tým do konce května podívá na Karlův most nebo do čtvrti Josefov. Část dramatu štáb zachytí také v Německu.

ČTĚTE TAKÉ: IKONICKÉ DUO MÁDL A VOREL JEDOU V DALŠÍM PRŮŠVIHU. PO GYMPLU A VEJŠCE NATÁČÍ KOMEDII DŽOB

„Ve filmu Franz hraje Praha významnou roli. Franz Kafka se zde narodil, vyrostl tady, vystudoval, pracoval a psal. Ve všech jeho dílech také toto město a jeho lidé probleskují na povrch. Společně s režisérkou Agnieszkou Holland máme nejen ke Kafkovi, ale i k Praze blízký vztah a diváky chceme právě do vidění Kafkovy Prahy prostřednictvím filmu Franz pozvat,“ popsala pro Mediář producentka Šárka Cimbalová.

Právě díky vztahu k českému největšímu městu dostali nedávno filmaři příspěvek ve výši tři miliony korun od Pražského audiovizuálního nadačního fondu. Od Státního fondu kinematografie obdrží 22 milionů korun, podporu má také od České televize. Celkový rozpočet by se měl pohybovat kolem 140 milionů korun. Snímek vzniká v dílně česko-německo-francouzsko-polské koprodukce, hlavním producentem je tuzemská společnost Marlene Film Production.

Hollandová chce pomocí připravované novinky divákům pomoct Kafku lépe pochopit. „Chtěla bych Franze pojmout jako takovou koláž skládající se z příběhů a scén z jeho života i knih,“ vysvětlila. Spisovatele, o jehož osudu se už napsalo mnoho, si v dětství zahraje Štěpán Klán. Více informací o obsazení zatím není známo. Premiéry by se dílo mělo dočkat ke konci roku 2024.

Zdroje: České noviny, ČSFD, Mediář, The Prague Reporter

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.