Na Netflix konečně dorazil prolog ke hře FFXV, který u kritiků pohořel, ale divákům se líbil

Michaela Pašková
Foto: Sony Pictures Home Entertainment

Jen málokterá hra byla očekávaná tak, jako se fanoušci kdysi těšili na Final Fantasy XV. Nemohli dočkat, až se jim hra dostane do rukou. Aby neúnosné čekání vydrželi, byl jim nabídnut ke zhlédnutí film Kingsglaive: Final Fantasy XV. Ten sloužil nejenom jako prolog ke hře, ale jeho cílem bylo zároveň oslovit široké publikum, které o světě Final Fantasy nemělo ani ponětí. Nyní je film také ne Netflixu!

Na hře Final Fantasy XV se pracovalo opravdu dlouho. Ještě za dob Playstationu 3 se jmenovala Final Fantasy Versus 13. Až později ji tvůrci přejmenovali na FFXV. Za vznikem filmu Kingsglaive: Final Fantasy XV stojí filmový režisér Takeshi Nozue.

Redakci WORKPRINT zajímalo, zda nápad natočit film vznikl už v době Versus 13 anebo až později. Režisér v rozhovoru prozradil, že jakmile se Versus 13 přesunula o generaci konzolí výš, tedy na PS4, bylo rozhodnuto o jejím přejmenování a zároveň v té době vznikl nápad s filmem. „V průběhu konzolové generace jsme zaznamenali menší zájem hráčů o Final Fantasy jako sérii. Myšlenkou filmu bylo oslovit více lidí, širší publikum, které by mohlo chtít poznat svět FFXV,“ říká.

O čem je Kingsglaive: Final Fantasy XV?

Impérium Niflheim si dlouhé roky brousí zuby na posvátný krystal kouzelného království Lucis. Chrání ho však elitní jednotka vojáků, mezi kterými působí Nyx (Aaron Paul), jehož mnozí nazývají hrdinou. V jedné z mnoha bitev se impérium stáhne a následně vyšle svého kancléře, aby předal králi Regisovi (Sean Bean) návrh míru, nebo spíš kruté ultimátum. Nejenom, že se království Lucis musí ve prospěch impéria vzdát svých území, ale král musí oženit svého syna, prince Noctise, s princeznou Lunafreyou z Tenebrae (Lena Headey). Přestože král se podvolí, brzy vyjde najevo, že tento návrh míru je pouze dalším z krutých plánů impéria, jak získat krystal a nadvládu nad dalším územím. Jen vojáci Kingsglaive v čele s Nyxem mohou impériu plán překazit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Seriál podle slavné videohry je tady. Cuphead na scénu! Vzdává poctu animákům ze 30. a 40. let

Jak film hodnotí kritici a diváci?

Na Rotten Tomatoes u kritiků film dost pohořel, protože získal pouhých 12 %, nicméně od diváků si vysloužil slušných 69 %. Christian Holub z Entetainment Weekly dal filmu hodnocení C+, jelikož snímek měl sice utišit hry chtivé fanoušky, ale pro diváky se stal spíše prázdným zážitkem. Scény podle něj pokulhávaly, děj bylo obtížné sledovat a tváře vojáků splývaly.

Na Česko-slovenské filmové databázi dosáhl film v hodnocení 69 %. Hodnotící Jeoffrey ve své recenzi uvedl: „Celovečerní film s názvem FF je prakticky pokaždé událostí. I když jde skoro pokaždé o marketingový tah jak upoutat pozornost k herní sérii, je to vždy i krásná ukázka toho, kam se zase pohnula kvalita CGI animace „made in Japan”. Prostě když máte pořádný budget a zkušenosti z tvorby PC her, pak je výsledek skoro vždy minimálně dobře koukatelný. Co byl povětšinou problém obou předchozích filmů a čeho se vždy tak trochu bojím u filmů FF, je příběh. Buď je to v podstatě o ničem, jako byla Esence života, nebo je děj tak úzce spojený s hrou, že se v něm nezasvěcený divák, který nezná FF hru, pravděpodobně nevyzná (Advent Children).”

PSALI JSME: 5 skvělých seriálů na Netflixu, ve kterých hlavní hrdinové spřádají šílené plány na pomstu

Zajímavosti

Ačkoliv je princ Noctis často zmiňován a označován jako důležitý, ve filmu jako takovém se neobjevuje.

Herečka Lena Haedey propůjčila svůj hlas princezně Lunafrey. Protože v době premiéry už byla známá jako intrikánská královna Cersei Lannister z Her o trůny, diváky to poněkud mátlo. Měli velký problém spojit si nenáviděnou Cersei s princeznou s dobrým srdcem.

Úvodní scéna filmu je velkolepou bitvou mezi vojskem impéria a elitní jednotkou Kingsglaive. Před tím, než se vojsko impéria stáhne, nechá zaútočit monstrum, které je nejprve zahalené kouřem. Toto stvoření je ve skutečností zbraní, která je podobná volitelným bossům z Final Fantasy VII a vypadá jako kaidžú. Tento pojem mají lidé nejvíce sžitý s příšerami z filmu Pacifik Rim – Útok na Zemi. Ve skutečnosti je ale kaidžú příšera, která je antihrdinou ve stejnojmenném filmovém žánru z dob poválečného Japonska.

Tuba s prášky, kterou Libertus neustále chrastil, je v jednom záběru skvěle vidět. Je na ni napsáno ,tablety Oiseaurare’, což se dá přeložit jako Červená harpyje, což je jméno nepřítele z Final Fantasy V. Nejsilnější útok oiseaurare cílí na magické body soupeře. Tyto prášky mají nejenom pomáhat ovládat emoce, ale také zmírňovat bolest způsobenou zraněními.

Jedná se o první film spojený s Final Fantasy, ve kterém se objevily stroje ze skutečného světa. V jednom záběru se objevuje dokonce Audi TT.

Přestože je děj filmu zasazen do fiktivního světa, objevují se v něm loga mnoha skutečných značek. Patří mezi ně už zmiňované Audi, ale také Japan Airlines, Beats, Solid Stone a také i samotné Square Enix. Jedná se o japonskou společnost vyvíjející počítačové hry. Mezi její nejznámější hry patří Final Fantasy, Dragon Quest a Kingdom Hearts, které jsou všechny RPG.

Foto: Sony Pictures Home Entertainment

PSALI JSME: V pokračování fantasy seriálu Sandman se představí nové postavy a možná nastane věčné utrpení

Film Kingsglaive: Final Fantasy XV se na Netflixu nachází v původním znění s českými titulky.


Zdroje: ČSFD, Rotten Tomatoes, Entertainment Weekly, GameSpot, WORKPRINT

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.