Opilí princové, narážka na ministra a zajímavý příběh při obsazení Mileny Dvorské: Co jste možná nevěděli o pohádce Byl jednou jeden král

Kamila Bartošová
Foto: Československý státní film

Byl jednou jeden král je legendární zábavná pohádka, ve které můžeme vidět vysoce uznávané herce. Věděli jste však, že jsou ve filmu drobné chyby a během natáčení se stalo mnoho vtipných a zajímavých příhod?

Jedna z nejstarších pohádek Byl jednou jeden král, která byla natočena v roce 1954, stále patří mezi nejpopulárnější české filmy a například na Kinoboxu se pyšní krásnými 83 %. V čele s režisérem Bořivojem Zemanem byla pohádka natočena na motivy pohádky Sůl nad zlato od spisovatelky Boženy Němcové. Díky legendárnímu herci Janu Werichovi je film plný humoru, což původně nebylo v plánu a lidé se u něj baví dodnes.

Během natáčení vzniklo několik humorných příhod a film se neobešel ani bez drobných chyb, kterých jste si možná nikdy nevšimli. Podělíme se s vámi o ty nejzajímavější a nejvtipnější perličky ze zákulisí.

Zajímavosti z natáčení

Roli krále v pohádce měl původně hrát František Smolík, ale nakonec hlavní roli získal Jan Werich díky velkému úspěchu komedie Císařův pekař a Pekařův císař z roku 1951. Film Byl jednou jeden král neměl být komediální, ovšem Jan Werich si roli a scénář upravil po svém, takže je nakonec plný humoru a stal se tak i prvním filmem, kde se objevila kritika „kultu osobnosti”. Tuto kritiku můžeme například vidět ve scéně, kde král zvažuje, která princezna po něm zdědí celé království a radí se s obrazem zesnulé královny a oslovuje ji Maruška. Tehdejší ministr informací Václav Kopecký byl známý tím, že se se vším doma radí se svojí manželkou Maruškou. Diváky tento vtip velice pobavil, protože ministr nepatřil mezi oblíbené členy politiky.

PSALI JSME TAKÉ: 5 FILMŮ NETFLIXU S NEJLEPŠÍM SOUNDTRACKEM: PÍSNĚ ZE VŠEM KLUKŮM OVLÁDLY TIKTOK A SKVĚLOU HUDBU MÁ FILM SE ZENDAYOU

Obsazení krásné modrooké Marušky bylo velmi nevšední. Tehdy pouze patnáctiletá studentka zdravotní školy, Milena Dvorská, šla na představení Jana Wericha a na konci ho poprosila o podpis. Wericha okamžitě její krásné modré oči okouzlily. Nabídl jí roli Marušky v pohádce Byl jednou jeden král a vzal si od ní adresu, aby se mohli domluvit na konkurzu. Adresu však ztratil a tak poprosil svého kamaráda, aby mu v Prostějově našel rodinu Dvorských, kteří mají modrookou dceru. To se jim opravdu podařilo a Milena tak získala svoji první roli, která nastartovala její úspěšnou hereckou kariéru.

Byl jednou jeden král - Milena Dvorská
Foto: Československý státní film

Režisér se s herci při natáčení opravdu nenudil. Zejména trojice princů v podání Miroslava Horníčka jako prince krásného, Miloše Kopeckého jako prince chytrého a Lubomíra Lipského jako prince chrabrého mu dávali pořádně zabrat. Během natáčení si usmysleli, že při snídaňové scéně nemůžou přece jako princové pít vodu nebo čaj a poručili si víno. Když však dopili pátou láhev, tak jim to režisér zatrhl a nechal přinést čaj. Když Horníčkovi položili otázku, jak může zrovna on hrát prince krásného, tak jim na to odvětil: „Když může Kopecký hrát chytrého prince…”.

Roli rádce Atakdále získal Vlasta Burian také díky Janu Werichovi. Werich se totiž cítil provinile, že společně s Jiřím Voskovcem složil na Buriana píseň o jeho kolaboraci s nacisty, avšak Burianovo jméno bylo očištěno, takže se mu touto cestou chtěl omluvit. Pohádka Byl jednou jeden král se tak stala prvním a také posledním barevným filmem Vlasty Buriana.

Skryté chyby ve filmu

Během scény, kde se král topí v bažině můžeme vidět, že se postupně potápí, ale zasekne se v poloze, kdy je potopený pouze po prsa a dál se už nehýbe a stojí. Potom když ale z bažiny vyleze, tak je špinavý od hlavy až k patě. Možná se do konečného střihu nedostal kousek, kde se ponořil celý, ale v tomto případě, je to záhada.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: KOMUNISTICKÉ ZÁKAZY, MOČÍCÍ KRÁL A MANŽELSKÁ POMSTA: CO VŠECHNO JSTE MOŽNÁ NEVĚDĚLI O POHÁDCE PYŠNÁ PRINCEZNA

Další nevysvětlitelná věc se stala Werichovi a Burianovi, když si král a rádce Atakdále brali z královské pokladnice zlato a jiné poklady. Ze začátku za nimi visel zdobený závěs, avšak v dalším záběru najedou zmizel.

Byl jednou jeden král
Foto: Československý státní film

U scén s králem se opravdu dělo hodně zajímavých věcí. Další nejasnosti si můžeme všimnout při interakci krále s pejskem. Král se rozčílí a pohodí na zem slanečka, který dopadne vedle psa na levou stranu. V dalším záběru se však ryba záhadným způsobem přemístí na stranu pravou.

Tvůrci měli velké trable se scénou, kde musí rybář přenést Marušku přes mokřiny. Ne jen, že museli zamaskovat sádru, jelikož herec Vladimír Ráž měl zrovna zlomenou ruku, ale navíc s touto komplikací neměl lehký úkol a nakonec musel Marušku nést na zádech a lézt po čtyřech. Ve filmu se pak objevila i další chyba, protože rybář nese Marušku směrem od lesa a když se s ní pak rozdělí a vrací se zpět, tak jde opět stejným směrem od lesa.

Chyby v pohádce jsou opravdu drobné a málokdo si jich všimne. Rozhodně ani nijak neubírá na kvalitě a popularitě filmu. Štáb i herci měli během natáčení o zábavu postaráno a diváci se dodnes u pohádky popadají za břicho.

Zdroje: Super, Náš region, Extra, kinotip2

Hodnocení na Kinoboxu: 83 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.