Komunistické zákazy, močící král a manželská pomsta: Co všechno jste možná nevěděli o pohádce Pyšná princezna

Eva Lenská
Foto: Československý státní film

Pyšná princezna patří k nejoblíbenějším a nejkrásnějším českým filmovým pohádkám. Neobejdou se bez ní žádné Vánoce a nikomu ani nevadí, že je černobílá. Klasika režiséra Bořivoje Zemana s krásnou Alenou Vránovou a charismatickým Vladimírem Rážem se však pyšní i zajímavými historkami z natáčení. Určitě nebude na škodu, když si je připomeneme.

Romantika nejen na plátně

Láska je mocná čarodějka. Do sebe se nezamilovali jen král Miroslav a princezna Krasomila, ale také jejich představitelé Vladimír Ráž a Alena Vránová. Oba však byli zadaní. Ráž měl za manželku herečku Sašu Myškovou a Vránová byla vdaná za spisovatele Pavla Kohouta. Manželství s ním bylo navíc součástí komunistické propagandy a dáváno za vzor mládeži. Komunisté jim proto vyhrožovali a vypukl skandál. Ráž a Vránová si však lásku ubránili. Vzali se a později se jim narodila dcera Markéta.

Močící král

To by člověk nevěřil, co dokáže napáchat jeden překlep. Konečný scénář k pohádce měla schválit spisovatelka Marie Pujmanová, která utrpěla pořádný šok. Jedna scéna byla totiž popsána tak, že král Miroslav vejde do zahrady, kde pozoruje hvězdy a močí. Pujmanová řádila a stěžovala si, že v socialistickém filmu pro děti nemá takový naturalismus co dělat. Nakonec se zjistilo, že jde o překlep. Místo močení měl král mlčet.

ČTĚTE TAKÉ: FILM MĚL PŮVODNĚ HODNĚ TEMNÝ SCÉNÁŘ A JULIA ROBERTS KVŮLI ŽHAVÉ SCÉNĚ POTŘEBOVALA MASÁŽ ANEB 10 ZAJÍMAVOSTÍ O LEGENDÁRNÍ PRETTY WOMAN

Foto: Československý státní film

Žárlivý manžel

Básník Pavel Kohout byl vzteky bez sebe, když zjistil, že zatímco byl s Fučíkovým souborem v Berlíně na festivalu mládeže, jeho žena laškovala s jiným. Rozpoutal peklo, milencům spílal a dokonce napsal divadelní hru Dobrá píseň o zkaženém svůdci, jenž přebral manželku vzornému komunistovi. Lidé i filmaři začali Vránovou odsuzovat, což její kariéře samozřejmě neprospělo. Ráž mohl být rád, že ho komunisté neposlali do vězení.

Věčné stížnosti komunistů

Ač se jednalo o pouhou neškodnou pohádku, komunisté měli spoustu výhrad a zakázali, co se dalo. Feudalismus se rozhodně nepodporoval. Socialistický král musel pracovat, tak udělali z krále Miroslava zahradníka a Krasomila si vyzkoušela práci děvečky. Čáry a kouzla se také musely vyškrtat, tvůrci si uhájili pouze zpívající květinu. Kritikům vadilo i to, že se Krasomila učila hrát na loutnu, neboť to byl románský nástroj.

Velkou nevoli rovněž vzbudil fakt, že dívky na louce špatně hrabou seno. Pohádka musela být černobílá, protože barevný film byl určen pro politicky významnější tvorbu. Žádné zákazy však Pyšné princezně neublížily. Stala se naprostým pohádkovým klenotem a není divu, že má například na Kinoboxu krásné hodnocení 81 %.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: SERIÁLOVÝ MAJSTRŠTYK A JEDINEČNÝ ZÁŽITEK. DIVÁCI HODNOTÍ ZÁVĚR NEJMILOVANĚJŠÍHO DRAMATU NETFLIXU, KTERÝ PO 7 LETECH SKONČIL

Foto: Československý státní film

Poničená místa natáčení

V té době se na filmové lokace nebraly takové ohledy jako v současné době, a tak došlo i k nehodám či zkáze. V Českém Švýcarsku byl třeba kvůli natáčení stržen malý hotel vedle Dolského mlýna. Úhony se ale dočkal i mlýn, v němž se král Miroslav s princeznou Krasomilou skrývali. Během natáčení byl totiž značně poničen.

Slavná jízda na kládě

Kouzelná a vzrušující jízda na kládě baví diváky stále i přesto, že pohádku viděli mnohokrát. Ráž a Vránová si ji však doopravdy neužili. Natočila se za pomoci triku v ateliéru. Ovšem s pádem do vody to bylo jinak. Tato scéna se točila u rybníka, jenž se nacházel u Starého mlýna na konci Jetřichovic.

Animovaná předělávka

Nedávno vyšlo najevo, že se tato vánoční klasika dočká animované předělávky. Projekt si vzali na starost režiséři David Lisý a Radek Beran, který napsal i scénář. Na postavách a prostředí dělá tým výtvarníků pod vedením Jana Koníčka v pražském studiu PFX. Jde o česko-polskou koprodukci a na hudbě společně pracují Ondřej Brzobohatý a Ondřej Brousek. Premiéra je naplánovaná na 7. listopadu 2024.

Zdroje: Styl instory, Onlyu, Kinobox, Dotyk, Super, Luminar film

Hodnocení na Kinoboxu: 81 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.