Herci páchli, Adamovská usnula na place a Slunečník se pyšnil dikobrazem aneb Co jste možná nevěděli o pohádce Princ a Večernice

Kamila Bartošová
Foto: Filmové Studio Barrandov

Krásná česká pohádka Princ a Večernice slaví 45 let od svého vydání. Málokdo ale ví, že se při natáčení stalo mnoho zajímavých věcí, se kterými se tvůrci a herci museli vypořádat. Ve filmu se také objevilo několik krásných českých míst. Víte, která to jsou?

Pohádka Princ a Večernice byla natočena v roce 1978 v režii Václava Vorlíčka. Příběh vypráví o princi, který provdá své tři sestry za Měsíčníka, Slunečníka a Větrníka a sám se zamiluje do jejich sestry Večernice. Aby princ získal svoji vyvolenou, musí nejdříve porazit zlého černokněžníka Mrakomora.

Princ a Večernice je jedna z nejstarších a nejkrásnějších pohádek, která jistě patří na seznam oblíbených českých vánočních filmů, což dokazuje i hodnocení na Kinoboxu 76 %.

Filmová místa

Pohádka se točila nejen v ateliérech, ale také na krásných a zajímavých místech po celém Česku. Zámek Ploskovice v Ústeckém kraji kousek od Litoměřic poskytl prostory královské rodině prince Velena. Hlavní záporná postava Mrakomor využil jako své sídlo zříceninu hradu Krakovec u Rakovníka ve Středočeském kraji. Spanilá Večernice žila na krásném zámku Hrádek u Nechanic, který se nachází ve východních Čechách.

Několik scén se odehrávalo také ve skalním městě v Adršpachu. A mezi natáčecími místy nechybí ani některá místa v okouzlujícím Českém ráji. Například poslední bitva prince Velena a zlého Mrakomora byla natočena na Troskách a další scéna s princem a jeho švagry na Kopicově statku. Měsíčníkova krajina byla ztvárněna v okolí Mostu.

PSALI JSME TAKÉ: NEJLEPŠÍ HLÁŠKY Z ČESKÝCH I ZAHRANIČNÍCH FILMŮ, NA KTERÉ SI RÁDI POUŠTÍME O VÁNOCÍCH. NECHYBÍ S ČERTY NEJSOU ŽERTY ANI SÁM DOMA

Zajímavosti z natáčení

Libuše Šafránková byla od začátku jasnou volbou do role hlavní hrdinky Večernice, ovšem roli prince Velena měl získat někdo nový a neokoukaný, což se nakonec povedlo a roli ztvárnil talentovaný a pohledný slovenský herec Juraj Ďurdiak. Kvůli přízvuku ho však do češtiny nadaboval Petr Svojtka.

Známá česká herečka Zlata Adamovská, kterou jsme mohli v pohádce vidět jako princovu sestru princeznu Elenku, měla při natáčení zábavnou příhodu. Když čekala na svého ženicha Měsíčníka a měla rychle vyskočit z postele, tak usnula, jelikož to trvalo příliš dlouho.

Scéna, kde měly Velenovy sestry společně s princem spadnout do rybníka, se natáčela jako poslední, protože jejich róby byly drahé a po této scéně by už nebyly použitelné. Před natáčením rybník nikdo neprozkoumával, takže když do něj všichni spadli, tak se probořili do bahna a dlouho se nemohly zbavit nepříjemného zápachu.

Bratři Měsíčník, Slunečník a Větrník mají v pohádce krásné róby, zdobené přesně na míru a barevně sladěné, aby se to hodilo k jejich jménu. Slunečníkova krásná a jedinečná koruna byla navíc vyrobena z pravých dikobrazích bodlin.

Měsíčník, Slunečník a Větrník
Foto: Filmové Studio Barrandov

MOHLO BY VÁSTAKÉ ZAJÍMAT: ZLIDOVĚLÉ HLÁŠKY, HOŘLAVÝ ČERT A VYDĚŠENÍ RUSOVÉ: 5 ZAJÍMAVOSTÍ ZE ZÁKULISÍ POHÁDKY S ČERTY NEJSOU ŽERTY, KTERÁ LIDI BAVÍ UŽ PO GENERACE

Krále a otce prince Velena a krásných princezen si zahrál český herec Vladimír Menšík. Při natáčení se však potýkal s nepříjemnými zdravotními problémy. Kvůli silnému astmatu si musel často píchat injekce a potřeboval dlouhé přestávky.

Hlavní souboj prince Velena a černokněžníka Mrakomora byl zlatým hřebem filmu. Herci si prošli šermířským výcvikem, aby souboj vypadal co nejvíce opravdově. Lekcí se zúčastnili rozděleně se zkušeným instruktorem. Vtipné však bylo, že až při samotném natáčení scény se přišlo na to, že Juraj Ďurdiak je levák.

Zdroje: rádicestujeme, ČSFD, FDb, Super

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.