Zlidovělé hlášky, hořlavý čert a vyděšení Rusové: 5 zajímavostí ze zákulisí pohádky S čerty nejsou žerty, která lidi baví už po generace

Michaela Pašková
Foto: Filmové studio Barrando

Bez pekelné pohádky S čerty nejsou žerty, za kterou stojí režisér Hynek Bočan, si už nedovedeme představit období Vánoc. Hvězdné obsazení a zlidovělé hlášky jako „Tatínek vám vyhlásí válku!“ nebo „Je to rebel!“ baví diváky už několik generací. Připravili jsme pro vás 5 zajímavostí, které jste možná o této nesmrtelné pohádce netušili.

Jadrné slovíčko

Role panovačné princezny Angelíny se na výbornou zhostila herečka Dana Bartůňková, která režiséra Hynka Bočana při castingu zaujala vtipným způsobem. Jelikož se na místě nacházelo přes sto adeptek, mezi kterými byla velká jména jako Libuše Šafránková nebo Ivana Andrlová, chtělo se jí odejít. Domnívala se, že mezi tak silnou konkurencí nemá absolutně žádnou šanci.

„Šla jsem mezi posledními, takže už jsem z toho dlouhého čekání byla docela unavená. Když jsem navíc vešla na scénu, zakopla jsem o nějaký kabel a z pusy mi nechtěně vyklouzlo jadrné slovíčko. Pan režisér se na mě tak zvláštně a přísně podíval a já tušila, že jsem to zvorala. Za tří týdny přišel šok. Volali mi z produkce, že si vybrali mě,“ uvedla herečka.

Konkurenti

Není žádným tajemstvím, že Ondřej Vetchý a Vladimír Dlouhý byli kamarádi už z dob studia na konzervatoři. V době natáčení pohádky byli ve věku, kdy si dělali tzv. zářezy a soutěžili, kdo z nich dosáhne lepšího skóre a sbalí více žen. Když se na scéně objevila teprve šestnáctiletá představitelka princezny Adélky, Monika Stará, dnes Pelcová, pánové zbystřili. Nezkažená dívka z Olomouce se zamilovala do Dlouhého, takže Vetchý ostrouhal. Nicméně kromě přátelství spolu údajně nic jiného neprožili. Po natáčení si ještě dlouho dopisovali.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Čachry kvůli komunistům nebo fekální princ Trávníček: 7 zajímavostí o pohádce Tři oříšky pro Popelku k jejímu 50. výročí

Vladimír Dlouhý a Ondřej Vetchý v pohádce S čerty nejsou žerty
Foto: Filmové studio Barrandov

Příliš starý Vladimír Dlouhý

Režisér Hynek Bočan si musel pořádně dupnout, aby prosadil Dlouhého do role Petra Máchala. Některým lidem se ve svých šestadvaceti herec zdál zkrátka už příliš starý. Aby jim Dlouhý vytřel zrak, poctivě se na svou roli připravoval. Podstoupil jedenáctidenní výcvik, který doplnil o trénink šermu. Kromě toho strávil několik hodin v koňském sedle.

Hořlavý čert

Ondřej Vetchý, neboli Janek, zažil během natáčení pár zajímavých chvil. V přestrojení čerta se nepohyboval pouze na place, ale i v nemocnici. Protože si režisér s ostatními tvůrci nevěděl se vzhledem čertů rady, požádal svého syna učitele, aby nechal žáky na základní škole nakreslit podobizny pekelných stvoření. Kostýmy sice dopadly skvěle, ale paradoxně byly dosti hořlavé, což se vymstilo i Vetchému. Ten dokonce jednoho komparzistu, pomáhal hasit, sám kvůli hořlavému kostýmu musel do nemocnice.

A je tu ještě jedna historka. Herec se jako čert šel jednoho dne vymočit do lesa, kde narazil na ruské vojáky z blízké základny. Vojáci na něj začali křičet „Čort!“, načež Vetchý reagoval „Rusáci!“. Všichni z účastněných poté z místa rychle utekli.

PSALI JSME TAKÉ: Vánoční klasika v novém kabátě: Populární pohádka Pyšná princezna se dočká moderní verze

Zlidovělé hlášky

Režisér Hynek Bočan rád dával svým hercům prostor k vybití energie, což se projevilo i v pohádce S čerty nejsou žerty, která obsahuje mnoho zlidovělých hlášek. O jednu takovou hlášku se postaral i představitel Lucifera, herec Karel Heřmánek. Při vážení Doroty Máchalové (Jaroslava Kretschmerová) technici špatně zajistili váhu, což dalo vzniknout hlášce „Strhla nám váhu.“

„Já mám strašně rád, když herci improvizují. Ale takových 65 % hlášek už ve scénáři bylo. Zbytek opravdu vznikl až na place. Například Luciferova věta ‚Strhla nám váhu’ byla důsledkem nehody a tato spontánní věta Karla Heřmánka pak ve filmu zůstala,“ uvedl Bočan v talk show Pohovka Jožky Kubáníka.


Zdroje: CCN Prima News, Lifee.cz, ČSFD, Český rozhlas Zlín, Super

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.