10 černých historek z natáčení: Filmaře popravila helikoptéra, herci zažili psychický teror a čelili vězeňské vzpouře

Eva Pospíchalová
Foto: MGM

Nejednou se stalo, že se na place filmové propriety vymkly kontrole, a zkazily tak celé natáčení. V minulosti se herci museli poprat s různými hrůzami. Zbraně zabíjely, divoká zvířata se vrhala na štáb a plánovaná falešná zranění byla nakonec skutečná.

Filmařina je fuška, někdy se ale promění přímo v noční můru. Při natáčení film Rust před dvěma lety obletěla svět šokující a nešťastná zpráva. Hollywoodský herec Alec Baldwin při natáčení vystřelil z rekvizitní pistole, která však byla nabitá, a zabil tak kameramanku Halynu Hutchins a zranil režiséra Joela Souzu. Projekt bylo ukončen a celý průmysl truchlil. Nebylo tomu však poprvé, kdy se podobné neštěstí na place událo.

V akčním filmu Vrána (The Crow) byl zabit syn oblíbeného herce Bruce Lee. Štáb pro nedostatek času a peněz nepořizoval komerční atrapy nábojů do pistolí, ale vyrobil vlastní. V osudný den byl poslán specialista na střelné zbraně domů dřív a zodpovědnost přebral pomocník, který však nebyl proškolen na pravidla kontroly pistolí. Revolver tedy sice byl nabit slepými náboji, ale kulka se v něm kvůli špatné manipulaci se střelným prachem nacházela.

Brandon Lee byl postřelen stejnou silou, jako kdyby se jednalo o skutečnou zbraň a incident bohužel nepřežil. Nešlo navíc o jediný smutný incident, který si štáb zažil. Další členové byli při natáčení popáleni nebo skončili s probodnutýma rukama.

SAW 2, snad nejpopulárnější horor světa, divákům naservíroval jednu z nejhrůznějších scén v historii. Oběť je v ní přinucena hledat klíč v kotlině plné injekčních stříkaček a jehel. Scéna se musela přerušit, když někdo omylem mezi desetitisíce umělých jehel převrhl krabici s opravdovými jehlami, které ještě nebyly vyměněné. Natáčení pokračovalo, až když se našly pravé stříkačky.

ČTĚTE TAKÉ: 5 starších filmů, které Netflix přidává do své nabídky. Nechybí úspěšný thriller nebo postapokalyptické sci-fi

V roce 1976 se natáčel film Přichází Satan (The Omen), který vypráví příběh o prokletém chlapci. Štáb si možná však nevědomky přivolal kletbu i na sebe. Oscarový herec Gregory Peck z neznámých důvodů nenastoupil do letadla, které při letu nakonec havarovalo a všichni v něm zemřeli. Letadlo ještě shodou náhod dopadlo na vozidlo pilotovy rodiny.

Další hrůza se stala cvičiteli zvířat, kterého roztrhali vlastní tygři, kaskadéra pro změnu zničehonic brutálně napadli najatí rotvajleři. Producent hororu se chvíli před návštěvou restaurace dozvěděl, že budova explodovala při teroristickém útoku. Nezvratný osud postihl i maskéra, jenž měl na starosti krvavé scény s useknutou hlavou. Při cestě autem se svojí manželkou totiž havaroval na 66,6 kilometru od města Ommen. Tragická nehoda si vyžádala život jeho drahé chotě, která přišla o hlavu.

Populární psychologický thriller Mlčení jehňátek nevyděsil postavou Hannibala Lectera pouze diváky. Oscarový herec Anthony Hopkins svým dechberoucím výkonem vystrašil kolegyni Jodie Foster tak, že se mu pak vyhýbala a dvojice spolu nekomunikovala.

Kultovní Texaský masakr motorovou pilou vsadil na použití opravdových nástrojů. I ikonická motorovka tedy byla skutečná. Herce na place vyčerpávalo obrovské vedro, ze kterého zvraceli, navíc si často omylem ublížili. Nepřidávala jim ani přítomnost zvířecích mrtvol. Omezený rozpočet totiž filmaře naučil používat ostatky zvířat či dokonce krev samotných herců. V jedné scéně špatně fungovalo vystříknutí červené tekutiny z falešného nože, a tak herec hlavní postavy řízl herečku do ruky doopravdy. Její bolest a křik tedy byly skutečné, ne hrané.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 12 důvodů, proč je Netflix stále nejlepší volbou: největší výběr, nejvíce hitů nebo nejvyšší kvalita obrazu

Dům voskových figurín dosáhl úspěchu nejen použitím vosku, ale i vteřinového lepidla. Ve scéně, kdy se mladé dívce jeden z vrahů snaží zalepit ústa, bylo aplikováno skutečné lepidlo. „Nemohli jsme přijít na to, jak zalepení rtů udělat, aby nevypadalo hloupě. Musela jsem být napjatá a bojovat o život, ale musela jsem najít způsob, jak držet pusu zavřenou. To prostě nefungovalo a já nakonec řekla rekvizitářům ať seženou opravdové lepidlo,“ vysvětlila herečka.

Při natáčení filmu Zóna soumraku (The Twilight Zone) se vymkla kontrole helikoptéra, kterou zasáhla špatně spuštěná pyrotechnika a ze speciálního efektu se stala smrtelná zbraň. Hlavní hvězdě filmu setnula hlavu, dva dětské herce také popravila a šest lidí ze štábu zranila. Nehoda se stala populárním a kontroverzním sporem, díky kterému vyvstala ve společnosti otázka zákonu bezpečnosti práce a nelegálnímu zaměstnávání dětí.

Ve vezeňských scénách ve filmu Takoví normální zabijáci si zahráli skuteční kriminálníci. Režiséra napadlo pro největší autenticitu natáčet ve věznici s nejvyšší ostrahou po boku těch nejbrutálnějších vrahů v Americe. Málem tak vypukla opravdová vězeňská vzpoura. Po třech týdnech natáčení zločinci vyvolali skutečné nepokoje a zbytek filmu se musel dodělat na jiném místě.

Při natáčení akčního filmu Sedm (Se7en) trval Brad Pitt na tom, že kaskadérské kousky zvládne sám. Uklouzl však po mokré kapotě auta a rukou prorazil čelní sklo, přetrhal si šlachy a nervy tak moc, že mu z těla koukala ven kost. Herec se vrátil na natáčení o několik dní později. Rána mu v nemocnici sešili a dostal sádru na předloktí, což nakonec tvůrci zahrnuli do děje.

Zdroje: Stars Insider, Wikipedie, Fandom, imdb.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.