Od sprchy a šamponu k podiu a zlaté sošce: Nejlepší oscarové projevy za 95 let

Tereza Pulgretová
Foto: ABC

Cena Akademie je už téměř sto let nejvyšším cílem, kterého touží dosáhnout zástupy filmových tvůrců po celém světě. Od prvního vyhlášení vítězů 18. února 1929 se to ale povedlo jen hrstce z nich. Někteří byli překvapení, jiní vtipní, další dojatí. Na několik legendárních děkovných projevů ale skutečně nelze zapomenout. 

Na příležitost pronést svou velkou děkovnou řeč čeká řada umělců klidně i celý život. Některým z nich se nacvičování ve sprše skutečně vyplatilo. Jako příklad lze uvést legendární proslov herce Matthew McConaugheyho z roku 2014, který neopomněl ani na své ikonické „Alright, alright, alright!“. Pojďte se s námi podívat i na další podobně nezapomenutelné projevy, které v minulosti na předávání zlatých sošek zazněly.

Olivia Colman – Favoritka (2018)

Britská herečka Olivia Colman na předávání Cen Akademie v roce 2019 pobavila celé obecenstvo. Za roli královny Anny v dramatu Favoritka získala svoji první zlatou sošku a radost opravdu ani trochu neskrývala. Její řeč byla vtipná a všechny diváky zahřála u srdce.

Joaquin Phoenix – Joker (2019)

Oscarový večer 2020 patřil Joaquinu Phoenixovi a psychologickému thrilleru Joker. A to oprávněně. Tento talentovaný herec byl ve své kariéře nominován čtyřikrát, ovšem až za roli Jokera se mu podařilo cenu doopravdy ukořistit. Ačkoliv je Phoenix známý tím, že si na vystupování na veřejnosti příliš nepotrpí, což bylo vidět i při jeho děkovném projevu, podařilo se mu předat důležitou zprávu o současných světových problémech. Na konec vzpomněl i svého zesnulého bratra herce Rivera Phoenixe, čímž všechny sledující dohnal k slzám.

Leonardo DiCaprio – Revenant Zmrtvýchvstání (2015)

V roce 2016 se všichni dočkali dlouho očekávaného momentu, kdy se konečně na podium v kategorii nejlepší herec v hlavní roli dostal lamač dívčích i ženských srdcí Leonardo DiCaprio. Nominovaný byl poprvé už v roce 1994 za jeden ze svých prvních filmů s názvem Co žere Gilberta Grapea. O několik nominací a let později se snímkem Revenant Zmrtvýchvstání pronesl děkovnou řeč zaměřenou na problematiku klimatické krize a vztahu člověka a přírody. Environmentálním tématům se herec věnuje dlouhodobě, svůj vliv se tedy rozhodl uplatnit i v tento jeho důležitý kariérní milník.

Frances McDormand – Tři billboardy kousek za Ebbingem (2017)

Po devatenácti letech se americká herečka Frances McDormand vrátila na Oscary pro svoji druhou sošku. S nervózním smíchem a velmi specifickým stylem vystupování převzala cenu za roli v krimi snímku Tři billboardy kousek za Ebbingem. V projevu srdečně vzdala hold všem ženským tvůrkyním ve filmovém průmyslu. Skutečně jeden z velmi významných a zapamatovatelných momentů oscarové historie!

Marlon Brando – Kmotr (1972)

Možná vůbec neslavnější (ne)převzetí Ceny Akademie za celou jejich dlouhou existenci se odehrálo, když Marlon Brando dostal cenu za hlavní roli ve snímku Kmotr v roce 1973. Na podium za sebe poslal původní Američanku, herečku Marii Louise Cruze, známou jako Sacheen Littlefeather. Ta jeho jménem cenu odmítla a přečetla kus Brandova projevu, ve kterém vyjádřil svou nechuť ke špatné reprezentaci právě původních Američanů tamním filmovým průmyslem.

Celá jeho řeč později vyšla v deníku The New York Times a podle organizátorů Cen Akademie šlo o vůbec první politický projev, který spustil trend, jenž následují umělci dodnes. V přímém přenosu ho tehdy vidělo na 85 milionů diváků. Slavná aktivistka Littlefeather zemřela loni na podzim.

Anna Paquin – Piano (1993)

I po téměř třiceti letech zůstává herečka Anna Paquin jedním z nejmladších držitelů této ceny. V roce 1994 si zlatou sošku vysloužila za vedlejší roli ve filmu Piano. Po Tatum O’Neal, která jako desetiletá ve stejné kategorii vyhrála v roce 1974, se tak Paquin stala druhým historicky nejmladším vítězem, a to v pouhých jedenácti letech! Na stříbrné věkové příčce je dodnes.

Seznam filmů nominovaných v roce 2023 na Oscara, které jsou dostupné na Netflixu, najdete zde.

Zdroje: Slavné dny, History, Ceny akademie, Netflixer, Netflix, iRozhlas, Metro

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.