Nepovažuji se za osobnost, jsem herec, říká držitel Oscara Cillian Murphy. Hrát Tommyho Shelbyho je prý neúprosné

Kamila Bartošová
foto: Netflix

Jedinečný a charismatický herec Cillian Murphy dnes slaví své 48. narozeniny. Díky svým pronikavě modrým očím a hereckému talentu si získal přízeň po celém světě, což dokazuje i svými úspěšnými rolemi. Prozradíme vám zajímavosti z jeho života a kariéry, o kterých jste možná nevěděli.

Herec Cillian Murphy se narodil 25. května roku 1976 v Irsku. Vyrůstal se svými třemi mladšími sourozenci v rodině akademiků a byl vychován jako katolík. Když Murphy navštěvoval soukromou katolickou střední školu Presentation Brothers College v Corku, byl velmi dobrým studentem a zjistil, že ho láká umění. Původně se chtěl stát hudebníkem a založil se svými přáteli jazzrockovou kapelu Sons of Mr. Green Genes. Dokonce dostali nabídku na nahrávací smlouvu, ale odmítli ji a Cillian se rozhodl věnovat herectví.

K divadlu ho inspirovalo představení A Clockwork Orange, které navštívil během studia práv na vysoké škole University College Cork v roce 1996. U zkoušek z práv však neuspěl, což ho jen utvrdilo v rozhodnutí věnovat se herectví. Jeho rodina z toho nebyla nadšená, ale vzhledem k jeho úspěchu můžeme usoudit, že to pro něj byla dobrá volba.

Svou první roli získal ihned během léta v roce 1996 ve hře Disco Pigs od dramatika Enda Walshe, která se stala velkým hitem. Hra byla následně v roce 2001 upravena do filmové verze, ve které si Murphy také zahrál. Po této zkušenosti hrál menší role v dalších hrách až do roku 2002, kdy získal roli v hororovém filmu 28 dní poté, který pořádně nastartoval jeho hereckou kariéru a získal rozsáhlejší uznání jako herec. Tento film mu otevřel dveře do filmového světa.

Cillian Murphy potkal svoji manželku Yvonne McGuinness během své divadelní kariéry a mají spolu dva syny Malachyho a Arana. V roce 2015 se přestěhovali z Londýna do Dublinu, aby byli děti blíž svým prarodičům. Pro Armchair Expert podcast vysvětlil: „Chtěli jsme, aby naše děti byly Irové. Byly zrovna ve věku před pubertou, měly velmi nóbl anglický přízvuk a já to příliš neoceňoval, takže jsme se rozhodli vrátit zpět.”

Oblíbený britský seriál Gangy z Birminghamu.
Foto: BBC

Hlavní role v seriálu Gangy z Birminghamu

Cillian Murphy ztvárnil v seriálu Gangy z Birminghamu (Peaky Blinders) hlavní roli Thomase Shelbyho. Herec prozradil v rozhovoru pro Birmingham Live, že dostat se do role neúprosného Tommyho nebylo vůbec jednoduché. Thomas Shelby není typickým padouchem, který neustále hrozí násilím, má vysoké ambice, neutichající vztek a neobyčejnou vůli, ale je také velice loajální, lítostivý a obklopený nehynoucí melancholií a ďábelským šarmem. Instinktivně touží udělat správnou věc, ale jeho válečné zkušenosti a svět, v němž se pohybuje, mu v tom zabraňují. V rozhovoru uvedl: „Tato postava je ode mě tak vzdálená a trvá mi ohromně dlouho, než se do něj znovu vcítím. Trvá mi to i několik měsíců, než se do role znovu dostanu, pracuji na scénáři a fyzicky se do něj vtělím. Hrát Tommyho je neúprosné. Musíte se do toho opravdu ponořit, převtělit se a zapomenout na vše ostatní. Ale miluji to.”

Nejenže se musel této roli přizpůsobit po psychické stránce, ale podstoupil i celou transformaci po stránce fyzické. Svěřil se, že takový účes by si v životě nevybral, stejně jako Thomasovu chůzi, hlas, kouření a styl oblékání. Snažil se však, aby vypadal co nejvíce drsně, což ve skutečnosti vůbec není, ani se nikdy v životě s nikým nepral. Dále musel sledovat i svůj jídelníček, aby byl fyzicky hrozivější. Začal jíst hodně bílkovin a železa, což mu problém nedělalo, ale největším překvapením je, že se po patnácti letech kvůli této roli opět rozhodl jíst maso, jelikož tvůrci seriálu nechtěli, aby vypadal jako vychrtlý Ir. Celou situaci popsal: „Byl jsem vegetariánem asi patnáct let. Ale nikdy to nebylo rozhodnutí z morálního hlediska. Spíš jsem se bál, abych nedostal nemoc šílených krav.”

Batman začíná
Foto: Warner Bros.

Původně se ucházel o roli Batmana

Nikdo si jistě neumí představit, že by roli Temného rytíře v trilogii Christophera Nolana hrál někdo jiný než Christian Bale, který do této role vnesl hloubku a vážnost odvážného muže, jenž bojuje proti zločincům ve stínu města Gotham. O roli se však původně pokoušel i Cillian Muprhy a dokonce v netopýřím obleku podstoupil i kamerové zkoušky. Nakonec se však rozhodli do hlavní role dosadit Christiana Balea, který se na něj hodil víc, ale Cillian Murphy svými schopnostmi režiséra Nolana tak ohromil, že získal příležitost ztvárnit postavu šíleného Jonathana Cranea neboli Scarecrowa.

Tímto započali jeho dobré vztahy s režisérem Christopherem Nolanem. Cillian Murphy si roli Jonathana Cranea zopakoval i ve filmech Temný rytíř a Temný rytíř povstal, a stal se tak jediným padouchem z DC Comics, který se objevil ve všech třech dílech této filmové trilogie. Nolan si pak vyžádal Murphyho do rolí i v dalších filmech jako třeba Počátek, Dunkerk nebo Oppenheimer. Herec prozradil, že ho spolupráce s režisérem natolik baví, že od něj vždy přijme jakoukoli roli, ať už velkou, nebo malou. Prohlásil, že Nolan patří k vzácné skupině režisérů, kteří stále točí náročné a zajímavé filmy. Christopher Nolan sdílí vzájemné sympatie a uvedl, že Cillian Murphy je jedním z nejlepších herců své generace a spolupracovat s ním je vždy obohacující zkušeností.

Cillian Murphy v seriálu Peaky Blinders
Foto: BBC

Cillian Murphy je uzavřený a hlídá si své soukromý

Cillian Murphy si velmi cení svého soukromého života a s okolním světem se o svůj život příliš nedělí, proto ani nepoužívá sociální sítě. Když poskytuje rozhovory, zaměřuje se především na svoji hereckou kariéru. V rozhovoru pro The Irish times prohlásil: „Nepovažuji se za osobnost. Beru se především jako herec. Myslím, že to jsou dvě odlišné profese. A mou prací je ztvárňovat odlišné osoby. Čím méně mě lidé znají, tím lépe mohu vystihnout jiné osobnosti.”

Prozradil svoji strategii, jak se vypořádat s rostoucí slávou a udržet si zdání normálnosti. Vysvětlil, že je důležité mít dlouhé přestávky mezi hereckými rolemi, protože jinak by člověk jen přeskakoval stále dokola z jedné práce do další práce a žít v takové bublině, kde se člověk pohybuje jen mezi natáčením, hotelem, letadlem a filmovými festivaly, to pro něj není realita.

Foto: Trae Patton / ©A.M.P.A.S.

Zdroje: Looper, Biography

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.