10 let od smrti Ivety Bartošové: Smůla na chlapy, potraty, kolísavá kariéra, alkohol i smrt. Život se s ní zkrátka nemazlil

Eva Lenská
Foto: TV Barrandov / Martin Hykl, David Kundrát

Dnes je to přesně deset let, kdy si vzala život křehká zpěvačka s nezapomenutelným hlasem Iveta Bartošová. Zůstal po ní syn Artur a celá řada hitů. Kromě zpěvu ale také vystupovala v muzikálech, televizních show a zahrála si ve filmu Svatba upírů nebo v pohádce Plaváček. Dokonce o ní vznikl i seriál. Připomeňme si společně její život, kariéru i osudové muže.

Iveta Bartošová se narodila 8. dubna 1966 v Kunčicích pod Ondřejníkem. Na svět přišla spolu se svým dvojčetem Ivanou. Měla však ještě staršího bratra Lumíra. Dětství a dospívání strávila ve Frenštátě pod Radhoštěm a kromě zpěvu ji zajímal také sport. Ke kariéře zpěvačky dívce napomohla účast na festivalu Mladá píseň v Jihlavě, kde poznala Petra Sepešiho, se kterým nazpívala duety, jako jsou Knoflíky lásky.

Po jeho tragické smrti začala rozvíjet sólovou kariéru a byla velmi úspěšná. Stala se princeznou československého popu a také trojnásobnou zlatou slavicí. Poté co otěhotněla s Ladislavem Štaidlem a porodila syna Artura, šla ale její kariéra pomalu ke dnu. Sice zabodovala s albem Ve jménu lásky a zaujala v muzikálech, jenže její život ničil bulvár, alkohol a smůla na chlapy. Po mnoha bojích se závislostmi a psychickými problémy, po marných pokusech o návrat, vše vzdala a 29. dubna 2014 ukončila svůj život.

ČTĚTE TAKÉ: NETFLIX VÁLCUJE BLÁZNIVÁ ČESKÁ KOMEDIE S KOZUBEM. PODLE NĚKTERÝCH DIVÁKŮ JE TO ODDECHOVKA, PODLE JINÝCH TOTÁLNÍ ÚLET

Příliš křehká pro showbyznys

Iveta chtěla být zpěvačkou, ale zároveň také toužila po rodině a zázemí. Pozornost médií a bulváru snášela těžko a na lži či zasahování do soukromí si nikdy nezvykla. Poslední roky už raději nevycházela ani na zahradu. Svět showbyznysu zkrátka nebyl pro ni. Když v pouhých osmačtyřiceti letech zemřela, František Janeček, který pro ni napsal hit Léto, řekl, že ji novináři uštvali. „Na tragédii se podepsala souhra nešťastných náhod, ale je to čítankový příklad, jak se na někom může podepsat bulvár,“ uvedl.

Sagvan Tofi v ní viděl hodnou holku z Moravy, která se nechávala ovládat chlapy, manažery a svými partnery. Zneužívali její slávu a využívali toho, že je hvězda. Řekl, že byla labilní a neuměla se vyrovnat s tlakem a manipulací ze strany lidí kolem ní.

Osudoví muži

Bartošová byla krásná a měla velké charisma. Muže přitahovala od samého začátku, nicméně většinou jí jen ubližovali. Její první láskou byl Petr Sepeši, který v roce 1985 zemřel na železničním přejezdu v autě, které si spolu pořídili. Milovala ho, ale on ji podváděl. Michal Penk na ni zase hrozně žárlil. Ladislav Štaidl byl sice otcem jejího dítěte, nicméně ji údajně přemlouval k potratu, a ne jednou. Naposledy si ale nedala říct a nakonec odnosila a porodila syna Artura. O tom ostatně mluvila v rozhovoru ve FACE TO FACE i bývalá manželka Ladislava Štaidla Áňa Štaidlová. Iveta se sblížila i s Rudolfem Hrušínským nejmladším, ale šlo jen o románek na jednu noc. Pak ji okouzlil o devět let mladší Karol Csino, jenže vše opět zkazila žárlivost.

Pokusy o sebevraždu a problémy s alkoholem jí patrně zhatily i další vztahy. Nevyšlo jí to s Danielem Bartákem, Zdeňkem Podhůrským ani Romanem Hankem. Zpěvačka prostě už neuměla řešit vztahové kotrmelce jinak než pitím a léky. V roce 2008 se provdala za Jiřího Pomeje. Pohádková svatba s ženichem na bílém koni jí ale štěstí také nepřinesla a za dva roky následoval rozvod. Později Bartošovou v Itálii okouzloval šlechtic Domenico Martucci, pak už to ale šlo jen z kopce. Iveta podlehla moci Josefa Rychtáře, kterého si rovněž vzala a do toho ještě přibyl fanatik Zdeněk Macura. Vysněné opravdové lásky se nedočkala.

Seriál Iveta

Život zpěvačky byl natolik barvitý a poznamenaný slávou i bolestmi všeho druhu, že by vydal na několik scénářů. Nakonec také jeden vznikl. Seriál dostal název Iveta a má tři řady. Natočil ho režisér a scenárista Michal Samir, který vše konzultoval s jejím synem Arturem, bez jehož souhlasu by projekt nevznikl. „Potěšilo mě, že se mnou pan režisér jednal na rovinu. I to, že by to býval netočil. Mně se scénář líbil, nebyl to bulvár, ale upřímná snaha vyprávět život mojí maminky víc do hloubky,“ sdělil syn Bartošové.

Ivetu si zahrála talentovaná herečka Anna Fialová. Ačkoliv byl seriál natočen pro platformu Voyo, vzhledem k desetiletému výročí zpěvaččiny smrti, ho nyní vysílá i televize Nova. Ivetinu sestru Ivanu v něm ztvárnila Eliška Křenková. Sepešiho si zahrál Vojtěch Vodochodský a Štaidla Ondřej Gregor Brzobohatý. Rodiče Ivety vykreslili Alena Mihulová a Miroslav Hanuš. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V KINECH ZNOVU OŽIJE JEDEN Z NEJVĚTŠÍCH EPICKÝCH PŘÍBĚHŮ O LÁSCE A ZRADĚ OD TVŮRCŮ ÚSPĚŠNÉHO FILMU TŘI MUŠKETÝŘI

Dokument a jiný pohled

Jakoby seriál nestačil, o Ivetě vznikl také dokument. Jmenuje se Málo mě znáš, má tři epizody a režíroval ho Tomáš Klein. „Mám za to, že ten nejzásadnější rozdíl nacházíme v tom, že příběh Ivety Bartošové dříve vyprávěl bulvár a především muži. My jej naopak převyprávíme zejména prostřednictvím žen anebo lidí, kteří nemají důvod na její tragédii parazitovat,“ uvedl. O Ivetě v dokumentu vyprávějí Tereza Pergnerová, Lenka Hornová, Bára Basiková a Vendula Pizingerová. Můžete ho zhlédnout na Voyo nebo v květnu na Nově.

Jak na ni vzpomínají slavní?

„Když jsem ji poznal, tak jsem cítil, že Iveta je stvořená pro velkou kariéru. Byla krásná a nádherně zpívala,“ řekl o ní například Felix Slováček, jenž ji poprvé potkal na festivalu Mladá píseň. „Byla to velmi nadaná dívka, jak pěvecky, tak vizuálně. Když jsem začínala, tak jsem byla podobný typ jako ona, něco takového naivního, něžného, prostě taková princezna,“ prohlásila Helena Vondráčková, které Iveta důvěřovala. „Když jsme s Ivetou natáčeli, uklízela mi byt. Ráda se o mě starala, dělalo jí to dobře, brala to jako vytržení ze světa pozlátek šoubyznysu,“ zavzpomínal hudební skladatel Jarek Šimek.

„Když se řekne Iveta, tak se mi vybaví radost. Kamkoliv přišla, tak to bylo vždy pozitivní a veselé, byla tam dobrá nálada, lidi ji milovali. Ona zářila jako slunce,“ naznal zpěvák Michal David. „Iveta byla víla, v mých vzpomínkách hodná, jemná a citlivá,“ napsala o ní herečka Yvetta Blanarovičová. Zpěvaččinou důvěrnicí byla Bára Basiková. „Já jsem z ní vždycky cítila, že není šťastná,“ prohlásila. „Štaidl ji vůbec nepodporoval v tom, aby se vrátila do showbyznysu. Iveta podle mě chtěla úplně obyčejnou lásku, podporu a důvěru. Prostě mít partnera, který ji bude obdivovat za to, co je, Tedy zpěvačka, která miluje tenhle svět, miluje pódium, ale zároveň může být i maminkou,“ dodala.

NAPSALI JSME TAKÉ: NEJAMBICIÓZNĚJŠÍ SERIÁL ROKU MÁ KONEČNĚ PRVNÍ UPOUTÁVKU. NA NETFLIX MÍŘÍ PŘÍBĚH SLAVNÉHO ROMÁNU STO ROKŮ SAMOTY

Zdroje: Lidovky, Pro svět, wikipedia, ČSFD, Super.cz, Kinobox, Nova, Music server, Voyo, Super.cz, Kafe

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.